Jyllands-Posten

Ministeren vil opruste: Forsvaret har brug for unge grønlaende­re

Et arktisk uddannelse­sforum skal vaere med til at håndtere de udfordring­er, der er i Arktis

- Trine Bramsen

forsvarsmi­nister

Forsvarets tilstedeva­erelse i Arktis og Nordatlant­en skal styrkes i de kommende år. Og det med god grund. For i takt med at isen smelter, ser vi tydeligt, hvordan de globale stormagter­s interesse for regionen stiger.

De nye tider fører helt nye økonomiske muligheder med sig. Men det medfører også nye udfordring­er. Isaer den russiske militaere oprustning i Arktis gør mig bekymret. Samtidig ser vi også, hvordan nye vejrforhol­d saetter større krav til beredskabe­t lokalt, som den seneste brandslukn­ingsaktion i det vestlige Grønland var et eksempel på.

Til alle grønlandsk­e unge, der overvejer at deltage i efterårets vaerneplig­tsafprøvni­ng i Grønland, vil jeg derfor sige: Vi får hårdt brug for jer.

Derfor er det vigtigt, at forsvarets engagement i Grønland øges i de kommende år.

Forsvaret varetager helt centrale opgaver i det grønlandsk­e samfund såsom overvågnin­g og suveraenit­etshaevdel­se, eftersøgni­ngsog redningstj­eneste, havmiljøop­gaver, støtte til eksempelvi­s fiskeriins­pektion, hjaelp til politiet og støtte til civile forsknings­aktivitete­r. Ultimativt skal Forsvaret kunne forsvare Grønland militaert.

Søvaernets største og mest moderne enheder, fregattern­e, er allerede mere til stede og synlige omkring Grønland.

Flyvevåbne­ts Challenger-overvågnin­gsfly er markant mere på vingerne over Grønland end tidligere.

Begge dele giver os et bedre overblik og situations­billede til lands, til vands og i luften. Det gør blandt andet, at vi hurtigere kan komme til undsaetnin­g i forbindels­e med eksempelvi­s eftersøgni­ngsog redningsop­erationer. Og flere initiative­r vil komme til.

Så langt ud i fremtiden som vi kan se, har vi brug for et staerkt forsvar i og omkring Grønland. Og vi får brug for kongeriget­s dygtigste kvinder og maend til at løse de mange nye og kraevende opgaver. Det skal vaere vores faelles mission at skabe tryghed og sikkerhed i hele rigsfaelle­sskabet.

Samarbejde og dialog i rigsfaelle­sskabet er afgørende for, om vi lykkes. Samarbejde og dialog skaber den nødvendige sammenhaen­g og gensidige tillid. Samarbejde og dialog er for mig at se er en forudsaetn­ing for, at forsvaret kan bidrage til at skabe tryghed og sikkerhed i rigsfaelle­sskabet.

Derfor har jeg som et første og vigtigt skridt taget initiativ til at danne et arktisk uddannelse­sforum. Vi skal styrke vores faelles viden og kompetence­r til at håndtere de udfordring­er, som vi står over for i regionen og lokalt i Grønland.

Vi skal undersøge muligheder­ne for at tilbyde forsvarets uddannelse­r til flere grønlaende­re, og vi skal undersøge, om vi kan tilbyde beredskabs­kurser målrettet grønlandsk­e forhold. Samtidig er vi i gang med at undersøge muligheder­ne for at skabe bedre betingelse­r for de grønlandsk­e borgere, der ønsker at aftjene vaerneplig­t og gøre karriere i forsvaret.

Det er mit ansvar som forsvarsmi­nister at sikre, at forsvaret er så godt rustet og forberedt som muligt til fremtidens udfordring­er i og omkring Grønland.

Til alle grønlandsk­e unge, der overvejer at deltage i efterårets vaerneplig­tsafprøvni­ng i Grønland, vil jeg derfor sige: Vi får hårdt brug for jer.

Jeres lokale kendskab og ekspertise er nødvendig for at gøre forsvarets indsats relevant og vedkommend­e. I er en vigtig del af det fremtidige samarbejde om forsvarets tilstedeva­erelse i Grønland og varetagels­en af hele rigets sikkerhed.

 ??  ?? En dansk soldat på Ella Ø i forbindels­e med en øvelse. I fremtiden skal forsvaret i arktis styrkes. Arkivfoto: Gregers Tycho
En dansk soldat på Ella Ø i forbindels­e med en øvelse. I fremtiden skal forsvaret i arktis styrkes. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark