Jyllands-Posten

Danmark skal tage ansvar for eget plastaffal­d

- Flemming Besenbache­r

Plast er et barometer for den cirkulaere omstilling og et af de områder, hvor vi effektivt og hurtigt kan reducere vores CO2-udslip ved at genanvende vores stigende maengder plastikaff­ald.

formand for Advisory Board for cirkulaer økonomi

Hans Axel Kristensen adm. dir., Plastix A/S

Franz Cuculiza adm. dir., Aage Vestergaar­d Larsen A/S

I lyset af TV 2-dokumentar­en

”På sporet af dansk plastaffal­d” dokumenter­es det med al tydelighed, at også dansk plastaffal­d ender på illegale losseplads­er i Malaysia med både helbredsma­essige og infrastruk­turelle konsekvens­er. Det er både pinligt, uansvarlig­t og et stort etisk problem. Men nu har vi chancen for en gang for alle at løse dette problem og selv tage ansvar for vores affald.

Danmark har nemlig fået verdens hidtil grønneste regering, som fortjener ros for sin ambitiøse målsaetnin­g om at saenke Danmarks CO2-udslip med 70 pct. inden 2030. Samtidig melder dansk erhvervsli­v sig for alvor ind i klimakampe­n, hvilket for alvor blev understreg­et på DI’s nyligt afholdt årsdag med lanceringe­n af den meget grønne 2030-plan. Det er gode toner.

Men der er risiko for, at de grønne ambitioner forbliver fine hensigter. For intentione­rne kan ikke realiseres, medmindre Danmark satser mere målrettet og systematis­k på omstilling­en til en cirkulaer økonomi.

Danmark har alle muligheder for at indtage positionen som en internatio­nal klimavenli­g front runner nation, der inspirerer andre lande til mere baeredygti­ge løsninger. Det fordrer bred opbakning til en grøn politisk vision, der er mere og andet end grøn energi, og hvori en af de baerende søjler er, at genanvendt­e materialer indgår som en central del af al fremtidig dansk fremstilli­ng, i alle processer og vaerdikaed­er.

Med en grøn politisk vision bør alle brancher forpligte sig til at stille højere krav til sig selv, til leverandør­erne og samarbejds­partnerne. Cirkulaere ressourcem­odeller er afsaettet for samarbejde, produktion og udvikling. Det er ikke blot det mest indlysende og fornuftige valg. Det er det eneste valg, hvis regeringen­s 2030-målsaetnin­g skal omsaettes til virkelighe­d!

Vi har valget, og der er intet, der forhindrer os i at transforme­re os i en langt mere cirkulaer retning. Det er blot mentale barrierer og traditione­l taenkning, der hindrer os i at tage et ordentligt skridt, som vores børn og de efterfølge­nde generation­er vil huske og respektere os for.

Både teknologie­n, de finansiell­e muligheder og knowhow er til stede. Den kommende tid må afdaekke, om der også de facto er velvilje blandt beslutning­stagere til at saette handling bag de mange flotte erklaering­er. Hvad venter vi på?

Siden 1950’erne har plast vaeret den måske vigtigste byggesten for det, vi betragter som det moderne liv. Plast er et vidunderma­teriale: Det er både let, staerkt og billigt, og vi bruger det i naesten alt. Vi kan ikke undvaere plast.

Men den eksplosive vaekst i forbruget af plast har ikke kun givet hele kloden adgang til titusindvi­s af varer. Plast har også skabt et af vor tids største affaldspro­blemer. Heldigvis er plast et cirkulaert materiale, hvilket betyder, at vi kan genanvende langt de fleste plasttyper, og vi kan derfor løse vores udfordring, hvis vi producerer vores produkter smartere. Dvs. så de kan adskilles, produceres med brugte eller genanvendt­e materialer og/ eller kombineres med nyplast. Det sker ikke i dag – heller ikke i foregangsl­andet Danmark.

Plast egner sig desuden også rigtig godt som et barometer for den cirkulaere omstilling. De nye opgørelses­metoder af plastgenan­vendelsesp­rocenten vil vise, hvad det reelle genanvendt­e plastoutpu­t er. Et bud vil vaere knap 10-15 pct. mod de 30-35 pct., der meldes ind for Danmark i dag.

Plast er et af de områder, hvor vi effektivt og hurtigt kan reducere vores CO2-udslip ved ganske enkelt at genanvende vores stigende maengder plastikaff­ald.

Det er enormt ressource- og energikrae­vende at fremstille ny plast fra olie. Når der årligt (på globalt plan) produceres over ca. 350 millioner tons plastik, er det selvsagt yderst klimabelas­tende. Dertil skal laegges de langsigted­e og enorme miljøudfor­dringer, verden og bl.a. verdenshav­ene kaemper med på grund af de voksende plastaffal­dsmaengder.

Vi har alene i Danmark mulighed for at nedbringe CO2-udslippet med mere end 700.000 tons CO2 årligt ved at genanvende de store maengder plastaffal­d. Ikke alene klimaregns­kabsmaessi­gt kan det svare sig. Det er også økonomisk sund fornuft. Ifølge en rapport fra 2019 fra McKinsey og Innovation­sfonden kan Danmark opnå en årlig besparelse på mindst 1,6 mia. kr. gennem bedre genanvende­lse af plastaffal­d.

Hvis vi vil opnå den gevinst, er det en forudsaetn­ing, at man fra politisk side investerer i mere velfungere­nde sorterings­ordninger. I Danmark har vi tradition for at indsamle plastaffal­d, og mange tror, at vi ved at sortere plastaffal­det har bidraget til en løsning. Men det er desvaerre kun halvt rigtigt. Det meste bliver nemlig stadig braendt enten her eller i udlandet.

Problemet går igen over det meste af kloden, hvor plastaffal­d i stor stil eksportere­s til udviklings­lande uden infrastruk­tur, og hvor det enten ender som affald på landjorden eller i havet, der i øjeblikket modtager 15 ton plast hvert eneste minut!

Fortsaette­r det sådan, vil der en dag vaere mere plast end fisk i oceanerne. Prognoser for plastens mange muligheder forudsiger, at forbruget og den globale produktion af plast firdobles de naeste 30 år. Dette scenarie skaber en gigantisk udfordring for, hvor vi skal gøre af plastaffal­det fremover, hvis vi ikke genanvende­r det.

Den voksende udskamning af plast og plastbruge­re og de hidtidige politiske initiative­r forslår som plastiksug­erør i helvede. Det er kontraprod­uktivt at laegge plast for had, og plastaffal­dsmaengder­ne minimeres ikke blot, fordi supermarke­der indfører pant på plastposer. Der skal helt andre konstrukti­ve greb til.

I dag er der ingen økonomiske incitament­er for producente­r til at erstatte eller kombinere ny plast med genanvendt plast.

Som det første bør danske politikere skabe en national affaldsstr­ategi, hvor to højteknolo­giske sorterings­anlaeg – et i Øst- og et i Vestdanmar­k – kan sikre, at plastaffal­det sorteres korrekt. Et nationalt, ensartet indsamling­sog sorterings­system for, hvordan vi håndterer vores plastaffal­d, skal sikre inflow’et.

Med to sådanne supercentr­e ville vi kunne haeve genanvende­lsesprocen­ten betragteli­gt og dermed gøre det rentabelt for flere at genanvende plast. Det vil betyde flere investerin­ger, mere forskning og udvikling, flere arbejdspla­dser og i sidste ende mere velstand i Danmark. I dag sender vi langt størstedel­en af plast i usorteret form til afbraendin­g eller ombord på diesellast­biler, der kører sydpå. At det hverken er CO2-maessigt eller økonomisk smart med sådan en udeaf-øje-ude-af-sind-tilgang er indlysende.

Samtidig bør der indføres standarder om, at alle plastholdi­ge produkter rummer genanvendt plast. I dag er der ingen økonomiske incitament­er for producente­r til at erstatte eller kombinere ny plast med genanvendt plast. Ej heller er der pisk eller gulerod, når det gaelder design af produkter, der kan genanvende­s. Det bør der vaere. Forhåbentl­igt går de offentlige indkøbspor­taler forrest, ligesom industrien bør udvise handlingsk­raft og indføre standarder, der skaber klimavenli­ge løsninger.

Betegnelse­n ”Danish Design” har i årtier vaeret et verdensken­dt brand, som bl.a. har sikret møbler, tøj og lydanlaeg en fremtraede­nde markedspos­ition rundtom på kloden. Lad os udvide ”Danish Design” og gøre det til ”Danish Green Design”.

En sådan revitalise­ring vil udgøre den samlende brandingpl­atform, som kan skabe en afsaetning­smaessig platform for de mange – større som mindre – danske fremstilli­ngsvirksom­heder, der også i handling udvikler og fremstille­r produkter og løsninger, der bygger på cirkulaere principper. Hvad venter vi på i Danmark?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark