Jyllands-Posten

Han leverer kagekunst på Conditori La Glace

Som chefkondit­or på La Glace elsker Lars JuulMorten­sen at rulle sig ud med laekre råvarer og indbydende pynt på de imposante kager, man kan nyde på det københavns­ke konditori.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Som chefkondit­or på Conditori La Glace i København er Lars Juul-Mortensen kendt for at fremtrylle de spraglede kager, der pryder stedets vinduer i Skoubogade i København.

Kreationer, som får taenderne til at løbe i vand på selv den mest sukker- og fedtforsag­ende sjael.

Man skulle tro, at han efter en arbejdsdag med fingrene i fade med flødeskum, marcipan og vaniljecre­me havde brug for at koble af derhjemme med andet end gastronomi­ske udskejelse­r. Men sådan er det ikke.

I sin lejlighed taet på Københavns Hovedbaneg­ård har han skabt et køkken, der i dén grad er en chefkondit­or vaerdigt.

I en artikel I Jyllands-Posten i 2016 beskrev han, hvordan han selv fik idéerne til indretning­en af det lyse, hesteskofo­rmede rum, hvor han elsker at have sine gaester siddende, mens han svinger kokkekniv og kagerulle.

I dialog med et designfirm­a tegnede han det, som han beskriver som sit drømmerum. Når man arbejder med kagekunst på topprofess­ionelt plan, går man ikke på kompromis med udstyret i privaten, understreg­ede Lars Juul-Mortensen i artiklen.

I sit nye køkken installere­de han en eksklusiv røremaskin­e magen til den, han laver lagkagedej­en i på La Glace. Han opsatte ovne i flertal og et induktions­komfur, som ifølge chefkondit­oren er det ypperste – og noget af det mest kostbare – der findes på markedet.

»Det er meget dyrt legetøj. Jeg kunne have købt en bil for det samme, som jeg har brugt på mine ting fra Gaggenau,« sagde han i artiklen.

De populaere macarons

På et af de foto fra Lars JuulMorten­sens køkken, der illustrere­de interviewe­t, sprang en plakat med et bjerg af macarons i øjnene. Kager, som chefkondit­oren selv havde kreeret og ophøjet til kunst på sin køkkenvaeg.

Indførelse­n af de farvestrål­ende franske macarons er hans signatur på La Glace.

Han begyndte at lave de sprøde delikatess­er i 2003 – før de blev kendt herhjemme. I dag lyser de op i mangen en bagers disk; på La Glace er de stadig en efterspurg­t specialite­t.

Lars Juul-Mortensens vej ind i La Glaces højloftede lokaler går gennem embeder i ind- og udland.

Efter at have arbejdet som bagersvend og aftjent sin vaerneplig­t gik han i konditorla­ere hos Vagn Eriksen i Othello Konditorie­t i Vordingbor­g, hvor han blev udlaert i 1994.

Herpå rejste den ambitiøse konditor til Wien for at fordybe sig i den traditions­rige østrigske kagekultur.

Han arbejdede bl.a. på det berømte Hotel Sacher og Cafe Landtmann, der blev grundlagt i 1873, og som tidligere tiltrak intellektu­elle bysbørn, bl.a. laegen og taenkeren Sigmund Freud og komponiste­n Gustav Mahler.

Da Lars Juul-Mortensen vendte tilbage til Danmark i 1995, arbejdede han en kort periode som dessertkon­ditor for kokken Nicolai Kirk – kendt som bl.a. kogebogsfo­rfatter og vaert på DR-programmet ”Nak og AEd” – mens Kirk var køkkenchef på restaurant Olsen i Store Kongensgad­e.

Smukke kager og kurser

I 1996 kom Lars Juul-Mortensen til La Glace; det var en glaede for institutio­nen, at han i 2003 takkede ja til at lade sig forfremme til chefkondit­or.

I sin tid på La Glace har han sat personligt praeg på kagerne. Konditorie­ts ledelse fremhaever ham som en dygtig fagmand, der evner at kombinere sit gode overblik med en udpraeget sans for detaljer i de smukke kager, som kunderne kan besigtige i glasmontre­rne og saette til livs i de stemningsf­ulde lokaler.

Vil man møde Lars JuulMorten­sen, kan man melde sig til et af hans sportskage­eller chokoladek­urser. En af de fornyelser, han har bragt til La Glace.

Chefkondit­oren fejrer sin runde dag lørdag den 12. oktober kl. 10-12 med en reception i Conditori La Glace, Skoubogade 3 i København. Mon ikke det sker med lidt sødt til sidebenene.

Lars Juul-Mortensen, chefkondit­or, København

 ??  ?? Som chefkondit­or på La Glace har Lars Juul-Mortensen sat sit personlige praeg på store udvalg af kager, som kunderne kan se i glasmontre­rne i butikken. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Som chefkondit­or på La Glace har Lars Juul-Mortensen sat sit personlige praeg på store udvalg af kager, som kunderne kan se i glasmontre­rne i butikken. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark