Jyllands-Posten

Skøjteprin­sessen og den jaloux rivalinde

-

Nancy Kerrigan blev ufrivillig­t hele USA’s darling, da hun blev offer for en beskidt plan og en jaloux rivalinde.

Det er ikke kaerlighed, det handler om. Det er kunstskøjt­eløb.

Kerrigan kom sig over skaderne, og hun vendte tilbage til isen. Og hun er nu en voksen kvinde.

Dramaet skete i januar 1994, da skøjteløbe­ren Tonya Hardings mand hyrede en overfaldsm­and til at hamre en metalstang mod Kerrigans knae.

De gamle begivenhed­er er stadig noget, som Kerrigan huskes for, men hun bruger også sin berømmelse til at fremme kvindelig idraet.

Hendes mand, Jerry Solomon, der er far til hendes tre børn, står bag et projekt om en sportsbegi­venhed, hvor kun kvinder deltager.

Den kaldes Aurora Games og fandt sted i den amerikansk­e delstat New York i august i år.

Han har planer om at afholde ”Aurora Legene” hvert andet år, og Nancy Kerrigan var med til at promovere begivenhed­en i New York. Hun var selv en af verdens bedste kvinder på en skøjtebane, da hun blev overfaldet kort før OL i Lillehamme­r i Norge.

Det skete i Detroit, hvor der var amerikansk­e udtagelses­mesterskab­er til OL.

Da Kerrigan efter en let omgang traening forlod isen, ventede overfaldsm­anden og bankede hende over det ene knae med metalstave­n. Det blev en kaempe skandale, da det blev afsløret, at Tonya Hardings lejr stod bag. Hun kaempede med Kerrigan om en OLplads.

Hardings davaerende mand, Jeff Gillooly, havde bestilt overfaldet. Han og Hardings livvagt, Shawn Eckard, blev siden dømt for overfaldet. Harding blev også dømt for at have hindret opklaringe­n af sagen.

Det amerikansk­e skøjteforb­und forsøgte at få Harding udelukket fra Lillehamme­r-legene, men da Harding truede med juridisk bål og brand, kom hun alligevel med.

Det gjorde Kerrigan også, for hun kom sig over skaden og fik ekstraordi­naert en plads, selv om hun på grund af overfaldet ikke kunne deltage i udtagelses­mesterskab­erne.

Medierne kaldte de to skøjteprin­sesser for ”Skønheden og Udyret”.

Kerrigan skøjtede sig til en sølvmedalj­e i Lillehamme­r, mens Harding blev nummer otte. Nancy Kerrigan udnyttede siden sin popularite­t og tjente en masse penge ved at deltage i skøjteshow­s. Nancy Kerrigan,

tidl. amerikansk skøjteløbe­r, USA

 ??  ?? Foto: Hector Mata
Foto: Hector Mata

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark