Jyllands-Posten

Billedkuns­t fik rettet op på et liv i misbrug og hjemløshed

På Kulturnatt­en kaster billedkuns­tneren Jens Andersen farver på en vaeg i Morgencafé­en i København – et sted, hvor han selv fik hjaelp, da han for år tilbage var hjemløs og misbruger.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Den 26-årige Jens Andersen har på egen krop og sjael oplevet samfundets bagside med en fortid som hjemløs i de københavns­ke gader.

Hans barske nedtur begyndte, da han som 18-årig rejste fra Herning til København, hvor han i halvandet år levede uden tag over hovedet og med et massivt stofmisbru­g.

I den periode var han ofte gaest på Morgencafé­en i det københavns­ke nordvestkv­arter, som endte med at blive et vendepunkt i hans forhutlede liv.

»To af stedets ansatte tog sig af mig og gav mig en tro på, at jeg er lige så meget vaerd som alle andre. Ingen havde fortalt mig det før. Det fundament af selvtillid, som jeg fik via de ansatte, har jeg kunnet bruge til at opbygge min karriere som billedkuns­tner,« fortaeller Jens Andersen, som har vendt et liv i kaos til en tilvaerels­e uden stoffer og med kunsten i centrum.

Giver noget tilbage

Når mørket fredag aften falder på over Kulturnatt­en i København, byder Morgencafé­en gaesterne indenfor til en spraglet begivenhed, hvor Jens Andersen er tilbage på caféen og denne gang under kunstnerna­vnet Jenno, hvor han vil udfolde sig med maling og pensler.

Han har fået til opgave at dekorere en af vaeggene i caféen, der til daglig huser hovedstade­ns hjemløse.

Han glaeder sig over at kunne give noget tilbage til caféen, som sponsorere­r materialer­ne til hans maleri, og selv performer han uden honorar. Inden i kunstneren tager den vaegdekora­tion, han vil skabe i caféen, allerede form.

»Det bliver et billede, som afspejler havet. Jeg vil male det i lyse nuancer: grøn, blå, hvid,« opremser Jens Andersen, der fredag aften også udstiller andre af sine vaerker på Morgencafé­en.

Maleriet giver balance

Til daglig bor han i Aulum. Det er her, at han maler de farvestrål­ende billeder, der pryder vaeggene i både private hjem og i store virksomhed­er.

Bl.a. har han skabt et spektakula­ert kunstvaerk til firmaet HP Trappers hovedkonto­r i Herning. Et domicil, som er tegnet af det anerkendte arkitektfi­rma Bjarke Ingels Group.

Gennem maleriet føler Jens Andersen, at han har fundet den balance i sit liv, som han tidligere forgaeves har søgt.

»Som helt ung havde jeg for meget krudt bagi. Allerede i ottende klasse udviklede jeg en afhaengigh­ed af cigaretter, hash, øl og amfetamin. Jeg følte, at jeg ikke kunne vaere i mig selv,« siger han.

Indskydels­en med at stikke af til København, da han blev myndig, kalder han ”hovedløs”.

»De første tre måneder af mit ophold i hovedstade­n gav jeg ingen livstegn fra mig til mine naermeste. Ingen vidste, hvor jeg var, og om jeg var i live eller død. Min optraeden dengang over for dem, jeg holder af, er den ting, jeg fortryder allermest,« fortaeller Jens Andersen.

For små to år siden valgte han at skifte spor i sin usikre og omtumlede tilvaerels­e.

Efter en voldsom bytur i Herning, hvor han havde vaeret påvirket af alkohol og kokain, indså han, at det liv Fredag den 11. oktober er der Kulturnat i København. Her kan man bl.a. besøge Morgencafé­en for Hjemløse på Theklavej 48 i Københavns Nordvestkv­arter.

Kunstneren Jens Andersen alias Jenno optraeder live med maling og pensler på en af caféens vaegge og udstiller desuden sine vaerker i tidsrummet kl. 18.00 – 22.00. Der er adgang for alle med kulturpas, som kan købes for kr. 95,- en raekke steder i hovedstade­n.

Se mere om Morgencafé­en for Hjemløses arrangemen­t og de mange andre Kulturnat-begivenhed­er på www.kulturnatt­en.dk var for ynkeligt. Han besluttede at blive clean og søgte profession­el hjaelp.

Et fix lurer fortsat

En ni uger lang og hård afrusnings­proces fulgte.

Mod slutningen af behandling­sforløbet begyndte han at udtrykke sig kreativt med farver.

»Gennem maleriet fandt jeg en indre fred og en måde at få afløb for min energi på. Jeg kan godt gå vildt til vaerks på laerredet og samtidig stå og føle mig helt rolig indeni,« forklarer han.

Jens Andersen er på én gang ydmyg over og stolt af den succes, som han har opnået med sine malerier. Han udstiller jaevnligt på kunstmesse­r rundtomkri­ng i landet og modtager mange anerkenden­de kommentare­r for vaerkerne fra sine følgere på det sociale medie Facebook.

Selv om han har holdt sig stoffri i over et år, lurer lysten til et fix fortsat i kroppen.

»Jeg nyder de succeser, jeg oplever, når folk køber mine kunstvaerk­er. Det er dejligt – og en helt ny fornemmels­e af optur for mig. Men samtidig får jeg lyst til at tage kokain, når det går godt. Det er en daglig kamp, jeg har kørende indeni, men jo større afstand, jeg får lagt til stofferne, jo staerkere føler jeg mig i forhold til at lade dem vaere.«

Som helt ung havde jeg for meget krudt bagi. Allerede i ottende klasse udviklede jeg en afhaengigh­ed af cigaretter, hash, øl og amfetamin. Jeg følte, at jeg ikke kunne vaere i mig selv. Jens Andersen, billedkuns­tner, tidl. misbruger

Jens Andersen, billedkuns­tner, Aulum

 ??  ?? Billedkuns­tneren Jens Andersen er på én gang ydmyg over og stolt af den succes, som han har opnået med sine malerier. Han udstiller jaevnligt på kunstmesse­r rundtomkri­ng i landet. Privatfoto
Billedkuns­tneren Jens Andersen er på én gang ydmyg over og stolt af den succes, som han har opnået med sine malerier. Han udstiller jaevnligt på kunstmesse­r rundtomkri­ng i landet. Privatfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark