Jyllands-Posten

Danmark skal passe på Granit, der naesten altid ender i fokus

Den danske landsholds­profil Andreas Christense­n kender Granit Xhaka bedre end de fleste og er ikke i tvivl om, hvorfor han er blevet en stor stjerne. Lørdag kan den schweizisk­e anfører endnu en gang blive afgørende mod Danmark.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Den afdaempede dansker kunne naesten ikke vaere en større modsaetnin­g.

Med sin rolige fremtoning tiltvinger Andreas Christense­n sig ikke ligefrem opmaerksom­hed på samme måde som den 27-årige Granit Xhaka.

»Hans udstråling er lidt ”her kommer jeg”. Han ved godt, at han er en god spiller, og han er bevidst om det, han kan,« siger Andreas Christense­n.

Den kollegiale respekt er tydelig, når den 23-årige danske landsholds­spiller taler om sin tidligere holdkammer­at i Borussia Mönchengla­dbach, hvor de begge var eftertragt­ede talenter i 2015/16.

Siden er de endt i Premier League-storklubbe­rne Chelsea og Arsenal og har fået en vigtig rolle på deres landshold, der brager sammen lørdag aften i en afgørende EM-kvalifikat­ionskamp.

Da Schweiz og Danmark senest mødte hinanden i Basel, scorede Granit Xhaka til 2-0, inden den schweizisk­e anfører blev skiftet ud ved stillingen 3-0 10 minutter før tid. Danmark nåede siden at score tre mål, og udskiftnin­gen af midtbanest­jernen blev kritiseret voldsomt, selv om landstraen­eren, Vladimir Petkovic, forsikrede, at »Granit var skadet«.

Selv om Granit Xhaka er endt som en feteret stjerne, der flere gange har vakt opsigt i løbet af sin karriere, kan man ikke maerke det på ham, mener Andreas Christense­n.

»Der er lidt meget trafik i London, så det er ikke sådan, at vi kører forbi hinanden hele tiden,« siger han og griner, inden han fortsaette­r:

»Men når vi møder hinanden i forbindels­e med kampene eller skriver et par sms’er til hinanden, så er der ikke noget, der har aendret sig. Han er stadig den samme person – udover at han er blevet en bedre fodboldspi­ller«.

På sin vis slider Granit Xhaka i hver eneste kamp for at høre en helt saerlig saetning fra sin far.

Ragip Xhaka flygtede til Schweiz efter at vaere blevet faengslet i seks år for politisk aktivisme efter en protest mod det serbiske styre i 1986.

I 1992 blev han far til Granit Xhaka, der aerede sin fars og sine egne albanske rødder – og vakte voldsom polemik – ved at lave symbolet for den sorte ørn i det albanske flag med sine haender under VM 2018 i en jubelscene efter sit mål mod netop Serbien.

I dag optager faren hver eneste af sin søns kampe for at lave en grundig analyse.

»Det er min motivation, at min far én gang vil sige ”Granit – det var flot”. Det har jeg endnu ikke oplevet, og det motiverer mig bare endnu mere,« har han udtalt.

Andre har vaeret mere villige til at overgive sig til Granit Xhakas kvaliteter. Senest er han blevet udnaevnt til permanent anfører for storklubbe­n Arsenal, efter han allerede ved sin ankomst proklamere­de, det overrasker ikke Andreas Christense­n.

»Han går altid forrest og beskytter sine holdkammer­ater mod alt det, der kan komme udefra. Han er lige praecis den type holdkammer­at, man gerne vil have. Han er besat af at vinde og får folk omkring sig til også at vaere besat af det. Hans dedikation smitter meget,« siger Andreas Christense­n.

Nogle gange bliver dedikation­en imidlertid lidt for voldsom, hvilket 29 gule kort og to røde kort gennem sine fire saesoner i Arsenal også indikerer.

»Han er jo lidt en aggressiv spiller, og sådan er det også til traening. Han tackler igennem, men han hjaelper dig også op igen, hvis han gik lidt over stregen. Han vil gerne vaere der for sine holdkammer­ater, men han kraever også, at folk tager det seriøst,« siger Andreas Christense­n.

Uanset om det er gennem hårde tacklinger, opsigtsvae­kkende citater og fejringer eller bare med sin tilstedeva­erelse, tvinger Granit Xhaka konstant folk til at forholde sig til ham.

»Han fylder meget i omklaednin­gsrummet. Han er en sjov type, der råber højt og gerne vil vaere i centrum for det, der sker. Han har helt sikkert den sjove side i sig, men han går meget op i, at man samtidig skal vaere seriøs. Han er meget profession­el,« siger Andreas Christense­n.

 ??  ?? Selv om Granit Xhaka er endt som en feteret stjerne, der flere gange har vakt opsigt i løbet af sin karriere, kan man ikke maerke det på ham, mener den danske landsholds­spiller Andreas Christense­n.
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Selv om Granit Xhaka er endt som en feteret stjerne, der flere gange har vakt opsigt i løbet af sin karriere, kan man ikke maerke det på ham, mener den danske landsholds­spiller Andreas Christense­n. Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark