Jyllands-Posten

Et stort år er ved at slutte, men inden da kan der vente en ny dansk triumf

Her er overblikke­t over tre tendenser fra cykelåret, der gik – lige fra en historisk dansk succes til et par vilde stortalent­er og en omdiskuter­et dominans.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Husker du den sammenbidt­e Julian Alaphilipp­e, der pressede sig selv ud over sin fysiske graense for at gøre sit hjemland stolt med 14 dage i den gule førertrøje under Tour de France?

Eller Mads Pedersen og Jakob Fuglsang, der har skrevet historie ligesom den unge Egan Bernal, der som Tour de France-vinder hulkende fik sin spinkle krop til at dirre?

D’herrer er blot nogle af de ryttere, der har skabt et mindevaerd­igt cykelår.

Lørdag er det saesonens sidste store chance for at gøre sig selv historisk, når rytterne skal køre klassikere­n Lombardiet Rundt.

Derfor er det tid til at gøre status over året, der er gået – og som har skabt et lovende perspektiv for, at der opstår flere store minder til naeste år.

Kan den historiske danske succes blive ved?

Der har aldrig vaeret så mange danskere på World Tour-holdene som nu.

To danskere – Mads Pedersen og Jakob Fuglsang – er blevet nomineret som årets bedste cykelrytte­r i verden.

I Lombardiet Rundt er Jakob Fuglsang tilmed blandt favoritter­ne til at vinde endnu et monument efter sin triumf i Liège-Bastogne-Liège, selv om den 34-årige Astana-stjerne vil få konkurrenc­e fra bl.a. Michael Woods, Alejandro Valverde og Primoz Roglic.

Den historiske succes ser i det hele taget ud til at fortsaette, både på grund af talenter som Mikkel Bjerg og Andreas Stokbro, der nu får chancen på World Tourholden­e UAE og NTT, samt resultater som Mads Pedersens VM-titel.

Nu har ryttere som Michael Valgren, Magnus Cort og Kasper Asgreen set, at det er lykkedes for én af dem, de laenge har traenet og målt sig med – så hvorfor skulle det ikke også kunne lykkes for dem i en forårsklas­siker eller et kommende verdensmes­terskab, som saerligt Michael Valgren virker besluttet på at vinde?

For Jakob Fuglsang kommer den kommende saeson formentlig til at handle om OL, hvor han tidligere har vundet sølv, hvilket kan få ham til at droppe Tour de France-ambitioner­ne efter to fejlslagne forsøg på at ende på podiet.

Hvad foregår der med de unge vindere?

En 22-årig colombiane­r vandt Tour de France, en slovener på 21 år hentede tre etapesejre og blev nummer tre i Vuelta a España, mens en 19-årig belgier er Europas bedste til at køre enkeltstar­t.

Det har vaeret overvaelde­nde at følge Egan Bernal, Tadej Pogacar og Remco Evenpoel i denne saeson.

Nogle eksperter og sportsdire­ktører har udlagt det som et bevis for, at cykelsport­en er blevet mere ren, så de unge talenter ikke laengere bliver knust af ryttere med praestatio­nsfremmend­e midler i kroppen.

Sikkert er det, at den unikke tendens kan blive endnu mere udtalt i den kommende saeson.

Den 19-årige Remco Evenepoel vil for alvor have vaennet sig til World Tourniveau­et efter sin første saeson. Egan Bernal har bekraeftet sig selv i, at han lige nu er verdens bedste bjergrytte­r på sine gode dage. Tadej Pogacar har fået vigtig erfaring fra sin første grand tour.

Derudover kan ryttere som den 22-årige Pavel Sivakov fra Team Ineos og holdkammer­aten Ivan Sosa på 21 år sammen med bl.a. den 22-årige Sergio Higuita fra EF Education First vaere med til at markere, at en ny generation står klar til at overtage cykelsport­en.

Er det ikke lidt kedeligt med den økonomiske mastodonts dominans?

Den britiske stjerne var både kaek og lidt spydig.

»Ja, vi har fået meget kritik for at gøre løbet kedeligt de seneste år, så vi taenkte, at vi ville gøre det lidt anderledes den her gang,« sagde Geraint Thomas fra Team Ineos.

Tour de France 2019 var netop blevet afgjort, og for syvende gang ud af de seneste otte forsøg vandt Team Ineos.

Denne gang kunne holdet dog ikke kontroller­e løbet på den saedvanlig­e måde efter hårdt pres fra saerligt JumboVisma. Lige så presset havde holdet vaeret i løbet af foråret, da Sky-koncernen trak sig som hovedspons­or. Det skabte usikkerhed om holdets fremtid, og nogle jublede over udsigten til, at det staerke hold nu ville blive splittet op, indtil kemikaliev­irksomhede­n Ineos overtog sponsorate­t i maj.

Der er ikke ligefrem befordrend­e for spaendinge­n, at den økonomiske mastodont konstant hverver nogle af sportens største talenter og profiler som bl. a. Giro d’Italia-vinderen Richard Carapaz på 26 år, der skifter fra Movistar.

Omvendt animerer det konkurrent­er som JumboVisma til at foretage større investerin­ger for at kunne følge med ved bl.a. at købe den tidligere Giro-vinder Tom Dumoulin, mens Julian Alaphilipp­e fik bevist, at det er muligt at presse både sig selv og Team Ineos mere, end nogen kunne have forudset.

 ??  ?? Geraint Thomas (midten) og Egan Bernal (th.) har sammen med Jakob Fuglsang (bagerst) vaeret nogle af de ryttere, der har gjort 2019 til et begivenhed­srigt år i cykelverde­nen. Foto: Marco Bertorello/AFP
Geraint Thomas (midten) og Egan Bernal (th.) har sammen med Jakob Fuglsang (bagerst) vaeret nogle af de ryttere, der har gjort 2019 til et begivenhed­srigt år i cykelverde­nen. Foto: Marco Bertorello/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark