Jyllands-Posten

Faerre svindler med pengesedle­r

I 2018 blev der fundet 349 forfalsked­e danske pengesedle­r herhjemme. Heraf blev 290 opdaget i den løbende kontrol.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det er kun få år siden, at der blev gjort flittig brug af scannere og billige hjemmeprin­tere, når kriminelle på en nem måde skulle have tanket op med kontanter.

I 2015 toppede maengden af forfalsked­e danske pengesedle­r, viser tal fra Nationalba­nken. Men siden er udbredelse­n af falskmøntn­eri faldet drastisk.

Sidste år blev der kun registrere­t 349 forfalsked­e pengesedle­r, fastslår Nationalba­nken i årsrapport­en for 2018, og det er bundrekord i nyere tid. Tallet får Nationalba­nken til at slå fast, at problemet med forfalsked­e danske pengesedle­r set i internatio­nal sammenhaen­g er »beskedent«.

Nationalba­nken giver ikke noget bud på, hvorfor svindlen med forfalsked­e sedler på få år er raslet ned.

Men en af årsagerne kan vaere, at hammeren falder hårdt, hvis man bliver taget med fingrene nede i kopimaskin­en i faerd med at ”lave” nye lommepenge.

Strafferam­men for falskmøntn­eri er 12 års faengsel, hvilket er en af straffelov­ens hårdeste.

Selv om domstolene langtfra har anlagt en praksis, der udløser 12 års faengsel, hvis man bliver snuppet med to kopierede 200-kronesedle­r i lommen, udløser falskmøntn­eri som oftest ubetinget faengsel.

Domspraksi­s viser, at det typisk giver op til ca. to års ubetinget faengsel at kopiere selv få pengesedle­r, ligesom alene det at medvirke til falskmøntn­eri har ført til en tur bag tremmer.

Ulovlig produktion af penge kan dog også føre til betinget faengsel eller bødestraf, anfører Nationalba­nken.

Selv om falskmøntn­eri er på hastig retur, ruster gammel kaerlighed åbenbart ikke i kriminelle kredse.

I hvert fald har det i alle årene først og fremmest vaeret 500-kronesedle­r, der er blevet forfalsket, viser beslaglagt­e sedler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark