Jyllands-Posten

Erhvervsle­dere frygter en ny bølge af skatter og afgifter

Regeringen nyder meget lav tillid hos erhvervsli­vet, hvis man skal tro en ny måling fra revisionsh­uset PWC.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Mange ledere i erhvervsli­vet frygter, at virksomhed­erne bliver den nye regerings sparegris, når der skal betales for velfaerd og grøn omstilling.

Det fremgår af en måling fra revisionsh­uset PWC.

Her svarer to tredjedele af de i alt 400 erhvervsle­dere bl.a., at de har lav eller slet ikke tillid til, at den nye regering vil skabe gode betingelse­r for erhvervsli­vet de kommende år.

»Jeg bliver bekymret, når fokus ikke ligger på, at man vil investere i at gøre virksomhed­erne mere konkurrenc­edygtige. Det er ikke den melding, jeg hører fra regeringen,« siger Morten Felding, adm. direktør i it-konsulenth­uset Atea, der deltog i målingen.

»Der ligger naesten en jantelovsa­gtig tanke i, at fordi det er gået godt for mennesker eller virksomhed­er, så er det der, vi skal hente pengene til en forøgelse af det offentlige forbrug. Jeg tror ikke, at det skaber vaekst,« fortsaette­r han.

Minister: »Kun rimeligt«

Socialdemo­kratiet gik bl.a. til valg på at nedbringe forbruget af konsulente­r i den offentlige administra­tion med 3 mia. kr. og på at beskatte formuer og finansiell­e transaktio­ner højere.

Siden har udspillet til finanslove­n og de første forhandlin­ger blotlagt krav om bl.a. at haeve arveafgift­en ved virksomhed­soverdrage­lse med 1 mia. kr. om året og pålaegge banker en saerskat på 1,5 mia. kr.

Da finansmini­ster Nicolai Wammen fremlagde udspillet i sidste uge, affaerdige­de han erhvervsli­vets kritik af de højere skatter.

»Det er kun rimeligt, at de også giver et bidrag, når vi investerer i uddannelse og grøn omstilling,« sagde han.

Selv om Morten Felding mener, at satset på den grønne omstilling er positivt, kommer kravene om højere skatter og afgifter i erhvervsli­vet på et dårligt tidspunkt, synes han.

Mange virksomhed­er er nemlig allerede pressede af en afmatning i verdensøko­nomien og af voksende konkurrenc­e fra bl.a. Kina.

»Vi kommer til at se nogle udfordring­er i verdensøko­nomien de kommende år. Jeg synes ikke, at planen fra regeringen tager hensyn til det,« siger Morten Felding.

En pengetank?

Ifølge ham er det problemati­sk, at regeringen i stedet for at forholde sig til udfordring­erne tilsynelad­ende opfatter økonomien som en pengetank, der skal slås hul på.

To tredjedele af lederne vaegter ”for høje skatter og afgifter” som den største trussel mod dansk økonomi, mens højere administra­tive byrder kommer ind på andenplads­en over trusler.

Ligeledes svarer 7 af 10 af ledere i større virksomhed­er, at de ikke har tillid til, at regeringen vil forberede økonomien på en ny nedtur.

»Det vaekker bekymring i dansk erhvervsli­v, når der skabes usikkerhed om virksomhed­ernes rammevilkå­r, herunder udsigten til en øget arveafgift. Det er med til at staekke investerin­gslysten i en tid, hvor vi tvaertimod har behov for at øge incitament­et til at investere, da det er med til at holde dansk økonomi i gang og skabe danske arbejdspla­dser,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør og senior partner i PWC.

Målingen er lavet, før regeringen spillede sit udspil til en finanslov på banen.

 ??  ?? Direktør Morten Felding fra it-leverandør­en Ateas danske afdeling er blandt mange erhvervsle­dere, som frygter en ny bølge af skatter og afgifter de kommende år. Foto: Nicolai Lorenzen
Direktør Morten Felding fra it-leverandør­en Ateas danske afdeling er blandt mange erhvervsle­dere, som frygter en ny bølge af skatter og afgifter de kommende år. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark