Jyllands-Posten

Tusindvis af virksomhed­er mangler brexit-papirer

12.000 danske virksomhed­er mangler stadig at lade sig registrere til tiden efter brexit.

- RASMUS BENDTSEN rasmus.bendtsen@finans.dk

Få uger inden Storbritan­nien står til at forlade EU uden en aftale, mangler tusindvis af danske virksomhed­er stadig at få orden i papirerne, hvilket kan efterlade dem i en alvorlig klemme.

Konkret mangler 12.000 danske virksomhed­er stadig de eksport- og importtill­adelser, som er nødvendige for fortsat at kunne handle med Storbritan­nien, hvis briterne forlader EU i et såkaldt no deal-brexit den 31. oktober.

Det oplyser Toldstyrel­sen, der sammen med Skattestyr­elsen er gået i gang med at kontakte de virksomhed­er, der fortsat mangler at få registreri­ngen på plads.

Enkel proces

»For de flestes vedkommend­e er det en enkel proces, der kan klares på ca. 14 dage. Til gengaeld kan man ikke få sine varer over de danske graenser, hvis man ikke er registrere­t som importør eller eksportør,« siger Maren Holm Johansen, handelsdir­ektør i Toldstyrel­sen.

I dag handler omkring 36.000 danske virksomhed­er med Storbritan­nien, og det er derfor en tredjedel, der stadig mangler at få styr på tilladelse­rne.

Som reglerne er i dag, skal de danske virksomhed­er ikke bruge saerlige tilladelse­r for at importere eller eksportere varer til og fra Storbritan­nien, fordi landet er medlem af EU.

Men hvis briterne ikke får en aftale på plads med EU inden den 31. oktober, vil Storbritan­nien toldmaessi­gt blive regnet som et såkaldt tredjeland, og derfor kraeves der tilladelse til at eksportere eller importere.

Det er isaer de små og mellemstor­e virksomhed­er, som Toldstyrel­sen appellerer til, da større virksomhed­er ofte er vant til at handle med tredjeland­e.

 ??  ?? Jon Johnsen. Foto: PKA
Jon Johnsen. Foto: PKA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark