Jyllands-Posten

»Tallene lyver ikke. Lav inflation har sikret en paen reallønsfr­emgang«

Efter i flere år at have haltet bagefter ligger reallønsud­viklingen i industrien igen over udviklinge­n i udlandet. Dansk Industri maner til besindighe­d, når 600.000 privatansa­tte skal have nye overenskom­ster til foråret.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Arbejdsgiv­erne har fået på puklen for at vaere fedtede både ved de senere års overenskom­stforhandl­inger og ved lokale lønforhand­linger ude på virksomhed­erne, men lav inflation gør, at danskernes realløn alligevel er steget over de senere år og nu igen er højere end i udlandet.

Det viser nye tal for reallønsud­viklingen inden for industrien i henholdsvi­s Danmark, USA og 12 europaeisk­e lande. Landets største erhvervsor­ganisation, Dansk Industri (DI), står bag tallene.

»Vi har haft en utrolig flot periode igennem de seneste fem år, hvor vi har skabt over 200.000 nye arbejdspla­dser i Danmark, og hvor vi alligevel har fået lønstignin­ger, som i sidste ende gør, at folk har flere penge mellem haenderne end for fem år siden,« siger vicedirekt­ør i Dansk Industri Steen Nielsen.

Så selv om I har vaeret fedtede, er folk blevet reddet af den lave inflation?

»En lønstignin­g på 2-2,5 pct. om året lyder måske ikke af så meget, men det er ikke lavere end i udlandet, og i kombinatio­n med at priserne ikke er steget så meget, er det alligevel endt rigtig fornuftigt for lønmodtage­rne.«

Forude venter overenskom­stforhandl­inger for omkring 600.000 privatansa­tte til foråret, hvor industrien traditione­lt saetter retningen for hele arbejdsmar­kedet. De nye tal for reallønsud­viklingen viser ifølge DI, at danskerne allerede er godt med.

»Vi vil se på, hvor Danmark ligger i forhold til udlandet, for det er afgørende for os, at vores virksomhed­er fastholder en staerk konkurrenc­eevne,« siger Steen Nielsen.

Cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby medgiver, at danskernes realløn er steget trods lave lønstignin­ger igennem de senere år.

»Tallene lyver ikke. Lav inflation har sikret en paen reallønsfr­emgang, men det er gået hånd i hånd med meget store overskud i virksomhed­erne og en tårnhøj konkurrenc­eevne,« siger han.

Derfor er tiden nu kommet til at give danskerne mere i løn, mener han.

»Dansk Metal mener, at der nu er plads til højere lønstignin­ger, og det har både vismaenden­e og Nationalba­nken også vaeret ude at sige. Vi ser meget på lønudvikli­ngen i forhold til produktivi­teten, og produktivi­teten er steget meget over de seneste syv-otte år,« siger Thomas Søby.

Vi har haft en utrolig flot periode igennem de seneste fem år, hvor vi har skabt over 200.000 nye arbejdspla­dser i Danmark. STEEN NIELSEN, VICEDIREKT­ØR, DANSK INDUSTRI

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark