Jyllands-Posten

Arbejdsgiv­ere og fagbevaege­lsen varmer op til et opgør om løn

Med nye tal for reallønsud­viklingen håber Dansk Industri at holde lønstignin­gerne i de kommende år i ro. Men fagbevaege­lsen har helt andre forventnin­ger – ikke mindst fra baglandet.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Det er alt sammen stadig meget hemmeligt, hvad parterne har med som krav, når arbejdsgiv­erne og fagbevaege­lsen tørner sammen til overenskom­stforhandl­inger for omkring 600.000 privatansa­tte lige efter nytår.

Og så alligevel ikke.

For det kommer i hvert fald til at handle om højere løn.

Fagbevaege­lsen har for laengst bemaerket, at det går godt i Danmark, at virksomhed­erne klarer sig godt, og at der er direktører, som har fået lønstignin­ger i millionkla­ssen, mens mantraet ved samtlige overenskom­stforhandl­inger siden finanskris­en har vaeret mådehold og løntilbage­holdenhed.

Omvendt har arbejdsgiv­erne blikket rettet mod udlandet og udviklinge­n i lønomkostn­ingerne hos udenlandsk­e konkurrent­er. Derfor vil arbejdsgiv­erne gerne tale realløn. For renset for inflation ligger danskernes lønudvikli­ng nu over udenlandsk­e kollegers.

Prognosern­e fra både Nationalba­nken og de økonomiske vismaend forudser dog, at lønnen kommer til at stige lidt mere, end den har gjort.

Arbejdsgiv­erne

Dansk Industri er klar med nye tal for reallønsud­viklingen i Danmark over for udlandet. Udlandet udgør i denne sammenhaen­g USA og 12 europaeisk­e lande, som indgår i Dansk Arbejdsgiv­erforening­s internatio­nale lønstatist­ik.

Tallene viser, at reallønnen i industrien i Danmark nu stiger mere end i udlandet.

Det er, når man ser på de 12 lande i udlandet som gennemsnit. Ét land stikker ud. Det er Polen, hvor reallønnen er steget betydeligt mere end i Danmark, men f.eks. både Tyskland og Sverige ligger efter Danmark på reallønsud­vikling.

For arbejdsgiv­erne er konkurrenc­eevne og lønomkostn­inger i forhold til udenlandsk­e konkurrent­er afgørende.

Ifølge Dansk Industri lyder prognosern­e for den udenlandsk­e lønudvikli­ng på omkring de 2-2,5 pct., som lønningern­e i Danmark er steget med på det seneste, og derfor er det ifølge arbejdsgiv­erne også i omegnen af, hvad der er råd til at give i de kommende år.

Fagbevaege­lsen

Helt sådan ser fagbevaege­lsen ikke på det.

Dansk Metal, som sidder over for Dansk Industri, når de toneangive­nde overenskom­stforhandl­inger for mere end 200.000 ansatte i industrien efter nytår skal gennemføre­s, ser mere på produktivi­tet og produktivi­tetsudvikl­ing.

Her er der ifølge Dansk Metal grund til at belønne medarbejde­rne, for produktivi­teten er steget. Det samme er virksomhed­ernes overskud, bemaerker Metal.

Også fra baglandet i fagbevaege­lsen lyder der krav om højere lønstignin­ger denne gang.

Jyllands-Posten gennemført­e tidligere på året en rundspørge til baglandet i fagbevaege­lsen, som viste, at lokalforma­end og afdelingsf­ormaend rundt omkring i landet har højere løn øverst på ønskesedle­n til de kommende overenskom­stforhandl­inger.

Flere af deltagerne i undersøgel­sen fremhaeved­e, at direktørlø­nningerne er steget i samme periode, som fagbevaege­lsen har accepteret små lønstignin­ger. Ikke mindst millionbon­usser og tocifrede millionløn­ninger til enkelte meget omtalte direktører som f.eks. adm. direktør i Nets Bo Nilsson blev fremhaevet.

Fremtiden

En vaesentlig forklaring på, at danskernes realløn er steget på det seneste, er lav inflation.

Inflatione­n i Danmark er lav sammenlign­et med udlandet, og det i sig selv gør, at også små lønstignin­ger skaepper i husholdnin­gskassen, fordi priserne naesten ikke stiger.

Om og hvor meget fut, der kommer i danskernes lønstignin­ger, vil armlaegnin­gen til foråret afgøre. Forhandlin­gerne i industrien, som også har de eksporttun­ge erhverv, laegger nemlig traditione­lt linjen for hele arbejdsmar­kedet.

Prognosern­e fra både Nationalba­nken og de økonomiske vismaend forudser dog, at lønnen kommer til at stige lidt mere, end den har gjort.

Nationalba­nken venter en lønudvikli­ng naeste år på 3,3 pct. og på 3,4 pct. i 2021, mens vismaenden­e netop har offentligg­jort deres nye rapport over dansk økonomi med forventnin­g om lønstignin­ger på 2,7 pct. naeste år og på 2,8 pct. i 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark