Jyllands-Posten

Saxo Bank vinder sag om schweizerf­ranc i Højesteret

Højesteret har omstødt en afgørelse fra landsrette­n i en sag om handel med schweizerf­ranc i Saxo Bank i 2015.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Saxo Bank har trukket sig sejrrigt ud af et juridisk slagsmål med en kunde. Saxo Bank har vundet en sag ved Højesteret om handlen med schweizerf­ranc.

»Det er en principiel­t vigtig afgørelse for den finansiell­e sektor i Danmark,« lyder det fra Steen Blaafalk, der er finansdire­ktør i Saxo Bank, i en meddelelse til JyllandsPo­sten.

Sagen stammer fra januar 2015 og handler om, at Saxo Bank gik tilbage og aendrede priser på handler med en kunde, efter at handlerne var gennemført.

Handlerne, som blev foretaget i valutakryd­set mellem euro og schweizerf­ranc, skete nemlig i umiddelbar forlaengel­se af schweizerf­rancens pludselige og meget voldsomme stigning.

Stigningen fandt sted, fordi den schweizisk­e centralban­k til manges overraskel­se meldte ud, at den ikke laengere ville opretholde sin fastkurspo­litik.

Det fik schweizerf­rancen til at brage i vejret med 39 pct. over for euroen. En stigning, der kostede spekulante­r og investorer mange millioner kroner.

En virksomhed, der havde seks positioner i valutakryd­set mellem euro og schweizerf­ranc, havde indlagt en såkaldt stop-loss.

Dermed troede virksomhed­skunden, at handlerne ville blive lukket til dette niveau. Det var også den første melding, virksomhed­skunden fik. Men det fik ”markedssit­uationen” aendret på pga. manglende likviditet i markedet.

Ifølge Højesteret handlede Saxo Bank helt lovligt, da det var en ekstraordi­naer situation, og derfor var Saxo Bank inden for rammerne af Saxo Banks forretning­sbetingels­er »berettiget til at foretage den skete korrektion af afregnings­priserne«, lyder det fra Højesteret.

En årelang sag

I Saxo Bank er man tilfreds med udfaldet af sagen.

»Det er meget beklagelig­t, at den schweizisk­e centralban­k uden varsel valgte at fjerne bindingen mellem schweizerf­ranc og euro tilbage i januar 2015, hvilket førte til store tab for mange investorer. Der var tale om en historisk kraftig bevaegelse i en hovedvalut­a, der simpelthen fik markedet til at gå i stykker umiddelbar­t efter den schweizisk­e centralban­ks

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark