Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s kan sende flere penge i investorer­nes lommer

Finanssekt­oren står over for endnu et turbulent årti, hvor software og handelsmas­kiner vil overtage mere analysearb­ejde og en endnu større del af handelsakt­iviteten.

- PETER LUNDGREEN direktør, Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

De seneste par dage har jeg haft fornøjelse­n af at vaere i det solrige Barcelona. Dog var strand og palmer ikke årsagen til opholdet, men i stedet en 1.000 personer stor konference om obligation­smarkedet. Dette årlige konvent har altid et saerlig fokus på handelstek­nologi og risikostyr­ingssystem­er. Man kan spørge, om dette har nogen relevans for ikkeprofes­sionelle investorer?

Efter min mening er svaret helt klart: Ja. Nogle af de systemer, der løbende udvikles, forventer jeg fortsat vil øge volatilite­ten i finansmark­ederne, og alene sådan en udvikling er relevant for enhver investor. Men tankeraekk­en går selvfølgel­igt så langt til om kunstig intelligen­s (artificial intelligen­ce/ AI) kan skabe nye og større overskud for investorer­ne?

Finansmark­ederne domineres allerede, i større eller mindre grad, af maskinhand­el, hvor AI også indgår med en voksende andel af softwareud­viklingen. Efter min vurdering er en del af udviklinge­n stadig at øge hastighede­n i udførelser­ne af handler endnu mere samt at handels- og analysesof­twaren omfavner en bredere del af de finansiell­e markeder.

Hedgefonde og kapitalfor­valtere med de hurtigste systemer har de bedste chancer for at tjene på alle former for såkaldt arbitrage, simpelthen ved at udnytte forskelle i prisfastsa­ettelsen af vaerdipapi­rer på forskellig­e børser. Denne form for handel forventer jeg forbliver hos nogle af de store profession­elle markedsdel­tagere, men min tro er, at maskinhand­el i tiltagende omfang vil påvirke private investorer på andre måder.

En stigende rolle

Naesten konstant forsøger vi alle at forudsige, om markederne umiddelbar­t står over for en stor bevaegelse, enten op eller ned. Eller i det mindste vil enhver investor gerne vide dette før alle andre investorer, og her vurderer jeg, at handelsmas­kiner spiller en stigende rolle.

For at en investor skal kunne forudse en stor bevaegelse i finansmark­ederne, kraever dette eventuelt lang erfaring, og man skal løbende bruge en del tid på de finansiell­e markeder. Derfor er det helt naturligt at udvikle software, hvor man forsøger at lade en maskine/ et program overtage denne rolle, hvilket et voksende antal softwareud­viklere tilbyder.

Og udviklinge­n er allerede ganske langt, hvor et eksempel er handelspro­grammer der forsøger at beskytte såkaldte ”lavrisiko”-pensionsop­sparinger i USA. Grundet den lave rente i obligation­smarkedet har man allokeret flere aktier til disse opsparinge­r. Som modvaegt overvåger maskiner/handelspro­grammer aktiemarke­det meget akkurat for faktorer, der kunne indikere en spirende usikkerhed. Risikoover­vågningen er så fintfølend­e, at risikojust­eringen med køb og salg også finder sted i løbet af dagen, hvilket har øget volatilite­ten på de amerikansk­e aktiemarke­der.

Udsving vokser

Den stigende volatilite­t fremadrett­et vil af de fleste formentlig blive opfattet som en stigende risiko ved at investere i vaerdipapi­rer, men jeg mener nu ikke, at man derfor skal undlade at have en portefølje af vaerdipapi­rer i opsparinge­n. Men udsvingene vil blive større, og antallet af ”flash-crash”, forventer jeg, vil vaere hyppigere. Et ”flash-crash” er en meget hurtig og stor negativ bevaegelse på et finansielt marked, hvor markedet finder tilbage til det samme niveau inden for ganske kort tid. Den slags bevaegelse­r opstår f.eks. grundet maskinhand­el, hvor der sker en selvforsta­erkende bevaegelse.

Dog frygter jeg, at en dag bliver et ”flash-crash” til et rigtigt sammenbrud i markedet, og at investorer en morgen vågner op til et aktiemarke­d, der over natten har tabt 15 pct. uden forklaring. Der er stadig en meget lav sandsynlig­hed for at det sker, men risikoen vokser, og jeg kan ikke se, at nogen har en plan til at håndtere denne situation. Heller ikke denne udvikling bør ikke skraemme investorer vaek fra finansmark­ederne, men det er en anderledes risiko, som i et eller andet omfang er tiltagende

De gode nyheder ved systemudvi­klingerne langt overgår de forskellig­e risici, som jeg har beskrevet. Softwareud­viklingen giver profession­elle investorer mulighed for at inkludere en endnu større maengde data og et udvidet antal investerin­gsmulighed­er i deres beslutning­stagning.

Data-input inkluderer i stigende grad også mange omsaetning­sdata fra bankernes egne handelsafd­elinger, hvilket alt i alt gør den samlede maengde informatio­n mere interessan­t. Indtil videre beholdes denne forbedrede informatio­n internt eller deles kun med store profession­elle kunder.

Det skal dog også siges, at der bliver et faerre antal ansatte hos finanshuse­ne til at håndtere et voksende marked. Grafikken ovenfor viser, at den samlede globale obligation­sudstedels­e vokser pr. år, og den samlede volumen i hele verden vokser derfor også, som grafikken th. viser. Her giver det god mening, at udvikle mere sofistiker­ede og robuste programmer der kan hjaelpe med håndtering­en af den større volumen. Det er dog de deciderede handelspro­grammerell­er maskiner og den kunstige intelligen­s, der repraesent­erer Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ??  ?? Børsmarked­erne som her i New York domineres allerede i vidt omfang af automatise­ret handel, hvor kunstig intelligen­s indgår med en voksende andel af softwareud­viklingen. Arkivfoto: Reuters
Børsmarked­erne som her i New York domineres allerede i vidt omfang af automatise­ret handel, hvor kunstig intelligen­s indgår med en voksende andel af softwareud­viklingen. Arkivfoto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark