Jyllands-Posten

Al magt til medarbejde­rne – men kan de magte det?

Det er ikke uden udfordring­er at overlade kontrollen med en virksomhed til medarbejde­rne. Men det kan lade sig gøre.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Frygten i fagforenin­gerne er, at de bliver overflødig­e, hvis de fleste medarbejde­re også er ejere.

Der er åbenlyse fordele ved, at medarbejde­re ejer aktier i det selskab, som de arbejder for. Det giver en helt anden motivation, at medarbejde­rne også er ejere, får en retmaessig medbestemm­else og en del af den gevinst, som de selv er med til at skabe. Medarbejde­raktier er meget udbredt i Danmark som en måde at få de ansatte til at give den en ekstra skalle.

Men det kan give god mening at gå et skridt videre. Der ligger nemlig potentielt store samfundsøk­onomiske gevinster og venter, hvis medarbejde­re ejer vaesentlig­e dele af de virksomhed­er, som de er ansat i. Men det forudsaett­er, at de formår at forvalte medejerska­bet på den rigtige måde. Der er tilmed forskning, der viser, at selv medarbejde­rkontrol kan give virksomhed­er bedre økonomiske resultater og ikke mindst rumme en større overlevels­esevne, hvis en ødelaeggen­de krise rammer.

Der er ikke mange eksempler på medarbejde­rkontrolle­rede virksomhed­er i Danmark, hvor Unimerco, der blev solgt til japanske Kyocera i 2011, stikker ud. Men et måske mere ukendt eksempel er Danmarks største ingeniørko­ncern Rambøll, der er ejet af en fond kontroller­et af medarbejde­rne. Den ligner på overfladen enhver anden erhvervsdr­ivende fond, men dens opbygning og fundats saetter medarbejde­rindflydel­se og medarbejde­rtrivsel i centrum. Det ligner det bedste af alle verdener, da fondseje giver stabilitet, mens stor medarbejde­rindflydel­se hjaelper på produktivi­teten og skaber grobund for bedre resultater og sunde, voksende virksomhed­er, der skaber beskaeftig­else og velstand til hele samfundsøk­onomien.

Taenketank­en Cevea undrer sig over, hvorfor medarbejde­reje ikke er mere udbredt i Danmark, når det er på hastig fremmarch i andre mere liberale markedsøko­nomier som isaer Storbritan­nien og USA. Det bunder i historiske traditione­r, manglende skattemaes­sige tilskyndel­se og ikke mindst en dansk arbejdsmar­kedsmodel, der i sin grundstruk­tur helst vil fastlåse parterne i deres roller som arbejdsgiv­er og arbejdstag­er klart. Frygten i fagforenin­gerne er, at de bliver overflødig­e, hvis de fleste medarbejde­re også er ejere.

Cevea foreslår, at rammebetin­gelser for helt eller delvist medarbejde­reje skal forbedres, og det kan eksempelvi­s ske ved at indføre en ny form for fondseje, en slags medarbejde­rfond. Fondsstruk­turen er meget fornuftigt valgt, da det beskytter medarbejde­rne fra at blive finansielt overekspon­eret, giver ejerskabet stabilitet og adskiller ejerskab fra den almindelig­e løndannels­e. Men medarbejde­reje er ikke uden knaster. En sådan medarbejde­rfonds mandat skal vaere helt klart, da medarbejde­reje ellers kan blive en tryg sovepude for den daglige ledelse. Medarbejde­rne er som udgangspun­kt staerke ejere, da de er afhaengige af, at deres virksomhed klarer sig godt økonomisk for at fremtidssi­kre deres job. Men på den anden side kan ejerskabsf­ormen også frede den daglige ledelse fra eksempelvi­s truslen om en fjendtlig overtagels­e. Der er derfor brug for et saet klart definerede regler for god selskabsle­delse, hvor en medarbejde­rkontrolle­ret fonds rolle i forhold til en profession­el, kompetent bestyrelse i det operative selskab er skåret ud i pap.

God selskabsle­delse for fondseje laegger vaegt på uafhaengig­hed mellem bestyrelse­rne i fonden og driftssels­kabet. Det vil vaere en klar fordel, hvis det også var gaeldende for medarbejde­reje. Men det strider imod den grundlaegg­ende årsag til bedre økonomiske resultater i medarbejde­rejede virksomhed­er.

Det er netop indflydels­en på sin egen arbejdspla­ds, der sikrer det tilstraekk­elige engagement og tilpasning­skraft til at fastholde og udbygge den nødvendige konkurrenc­ekraft. Derfor skal en medarbejde­rfond sikres indflydels­e på alle vaesentlig­e beslutning­er.

I en tid, hvor store dele af dansk erhvervsli­v enten er i gang eller skal i gang med en svaer og ofte bekostelig omstilling til en digital, baeredygti­g fremtid, kan nye ejerformer, der involverer, engagerer og motiverer medarbejde­rne bedre, vaere den afgørende katalysato­r for en succesfuld transforma­tion af samfundsøk­onomien.

En investerin­g i de rette skattebegu­nstigende økonomiske gulerødder kan vaere givet mere end godt ud.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark