Jyllands-Posten

Chr. Hansen gik fra darling til deroute

-

Torsdag blev en hård dag for de nyhedsaktu­elle aktier Tryg og Novozymes og naermest en katastrofe for Chr. Hansen, der fra morgenstun­den mistede status som børsdarlin­g og bevaegede sig ud i en børsderout­e med et fald på 9,2 pct. til 525,80 kr.

Dermed bar ingrediens­aktien en vaesentlig del af ansvaret for et fald i C25-indekset på 0,7 pct. til 1.106,02, mens de europaeisk­e aktier målt på det brede faelleseur­opaeiske Stoxx 600-indeks samtidig praestered­e et plus på 0,6 pct.

Chr. Hansen havde i sit 4. kvartal en omsaetning på 305,9 mio. euro, og overskudde­t af primaer drift, ebit, før saerlige poster lød på 101,9 mio. euro. Analytiker­ne havde set frem til en omsaetning på 312 mio. euro og et ebit-overskud før saerlige poster på 105 mio. euro.

Men saerligt skuffende var forventnin­gerne om en vaekst på 4-8 pct. i 2019/20 set i forhold til selskabets langsigted­e forventnin­ger om en årlig vaekst på 8-10 pct.

»De var jo ude at nedjustere i Q3, og man kunne derfor godt frygte, at de ville vaere lidt konservati­ve i deres forventnin­ger til det naeste regnskabså­r. Der blev vi så taget lidt på sengen, for de var rigtig konservati­ve i markedets øjne. Det er derfor, at vi ser det fald i dag,« siger ansvarlig for aktiehande­l i ABG Sundal Collier Nikolaj Holmsgaard.

»Den handles dyrt i forhold til nøgletal, skuffer på kvartalet og kommer så ud og ”guider” utroligt konservati­vt for det kommende regnskabså­r,« sammenfatt­er han indtrykket af regnskabet.

I det hele taget er det hårde tider for aktier, der handles dyrt ift. nøgletalle­ne, mener Nikolaj Holmsgaard.

Novozymes var sent onsdag nødt til at nedjustere sine forventnin­ger til indevaeren­de regnskabså­r.

Volatile markeder inden for aetanol i USA og globalt landbrug samt stivelsesf­orretninge­n inden for fødeog drikkevare­r påvirker fortsat omsaetning­en negativt, og derfor venter selskabet ikke laengere at kunne indfri forventnin­gen om en organisk omsaetning­svaekst på 1-3 pct. for helåret. Forventnin­gen er nu -2 pct. til 0 pct. for hele året.

Men aktien klarede sig med et fald på 0,3 pct. til 283,30 kr.

Tryg fik i sit 3. kvartal et nettoovers­kud på 599 mio. kr., mens analytiker­ne ifølge et gennemsnit­sestimat indsamlet af Tryg selv havde regnet med et kvartalsov­erskud på 621 mio. kr.

Det forsikring­stekniske resultat steg til 870 mio. kr. fra 761 mio. kr. i 3. kvartal af 2019. Analytiker­e havde ventet et forsikring­steknisk resultat på 861 mio. kr.

Tryg fastholdt i regnskabet sine målsaetnin­ger for 2020.

Aktien sluttede dagen med et fald på 4,2 pct. til 184,90 kr., og det undrer Nikolaj Holmsgaard lidt.

»Egentlig var det jo et fint regnskab, og det eneste sted, hvor det umiddelbar­t skuffede, var på investerin­gsresultat­et, og det burde det egentlig ikke med de markeder, vi har. Men det er jo også en højmultipe­l aktie,« noterer han.

I toppen af C25 sluttede de to Maersk-aktier med et plus til A-aktien på 2,5 pct. til 7.270 kr. uden selskabssp­ecifikt nyt, men muligvis på baggrund af forhåbning­er til igangvaere­nde forhandlin­ger mellem USA og Kina om en – om end midlertidi­g – løsning på handelskon­flikten mellem de to kaempeøkon­omier.

En raekke kursmålsae­ndringer for nogle af de større danske aktier var med til at krydre torsdagens aktiemarke­d.

Den britiske storbank Barclays løftede sit kursmål for Carlsberg til 1.165 kr. fra 1.033 kr. og gentog anbefaling­en ”overvaegt”.

Danske Bank løftede anbefaling­en for Simcorp til ”hold” fra ”saelg”.

Coloplast fik løftet kursmålet hos JPMorgan til 594 kr. fra 562 kr. Anbefaling­en er uaendret ”undervaegt”. Grupo Santander skruede op for sit kursmål for Ørsted til 650 kr. fra 615 kr. og gentog anbefaling­en ”køb”. Demant fik saenket kursmålet til 175 kr. fra 190 kr. af schweizisk­e UBS, som fastholdt anbefaling­en ”neutral”.

Carlsberg-aktien faldt 1,0 pct. til 999 kr., Simcorp steg 0,9 pct. til 590,50 kr., Coloplast dykkede 1,2 pct. til 775 kr., Ørsted tabte 1,1 pct. til 620 kr., og Demant faldt 1,9 pct. til 161,70 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark