Jyllands-Posten

Fagforenin­gsformande­n drømte som ung om at blive selvstaend­ig

Ole Wehlast kom som ung ved et tilfaelde ind i fagbevaege­lsen. Her har han vaeret siden og er formand for 20.000 medlemmer.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Det er som regel oplevelser med stor social uretfaerdi­ghed eller en opvaekst med politisk og fagligt engagerede foraeldre, der er årsag til, at maend og kvinder ender som aktive i fagbevaege­lsen.

Sådan er det ikke med Ole Wehlast, der søndag runder 60 år og naeste år kan fejre 15 års jubilaeum som formand for Fødevarefo­rbundet NNF.

Der var ellers fin mulighed for indignatio­n og arbejderku­ltur i det trevaerels­es barndomshj­em uden bad i Lyngby nord for København i 1960’erne og 1970’erne. Faren haevede løn som bl.a. lastbilcha­uffør, asfaltarbe­jder og vaertshuse­jer, mens moren havde ufaglaerte job.

Men da Ole Wehlast efter folkeskole­n kom i laere som bager, havde han en plan om at forsøge sig som selvstaend­ig på et tidspunkt. To tilfaeldig­heder sendte ham i den stik modsatte retning.

Første tilfaeldig­hed var, at han som nyansat og medlem af fagforenin­gen deltog i generalfor­samlingen i den faglige klub i FDB, i dag Coop, i Albertslun­d. Naeste tilfaeldig­hed opstod på det møde.

»Jeg var 20 år og den yngste af svendene. Så spurgte de, om opgaven som tillidsman­d var noget for mig, og det sagde jeg ja til uden helt at vide, hvad det var,« fortaeller Ole Wehlast.

»Jeg er ikke født ind i et politisk hjem. Jeg aner ikke, hvad mine foraeldre stemte, jeg havde ingen ambitioner i den retning, og det fyldte ikke noget i mit liv,« siger han smågrinend­e, mens han fortaeller om de første skridt på vejen til formandspo­sten for 20.000 fødevareme­dlemmer.

Faellesska­bet fristede

Ole Wehlast blev i 2005 formand for NNF.

»Jeg blev tiltrukket af faellesska­bet og arbejdet med at hjaelpe kolleger, der har vaeret fagligt udfordret, er blevet snydt eller fyret. Jeg har set begejstrin­gen, når man hjaelper. Og den indflydels­e på overenskom­sterne, man får ved forhandlin­gsbordet, kunne jeg se mig selv i.«

Ole Wehlast husker talrige demonstrat­ioner mod den konservati­ve statsminis­ter Poul Schlüters tiltag.

»Vi kunne naermest finde noget nyt at demonstrer­e imod hver uge.«

Nu er der ifølge Ole Wehlast anderledes ro på arbejdsmar­kedet, og han omtaler arbejdsgiv­erne som samarbejds­partnere.

Han fremhaever redningen af slagteriet på Bornholm under den seneste socialdemo­kratiske regering som en stor ting. Aktionen endte med at redde 300 arbejdspla­dser ved at omdanne virksomhed­en til et medarbejde­rselskab.

»Jeg var på weekendtur i Amsterdam, da Henrik Sass (davaerende erhvervsmi­nister, red.) ringede og sagde: ”Du må se at komme hjem”. Ham fra DI (hvor slagteriet var medlemsvir­ksomhed, red.) var på Mallorca, så vi mødte ind hos ministeren søndag kl. 20, efter at forhandlin­gerne var brudt sammen. Så forhandled­e vi intenst i flere dage, men fandt en løsning,« fortaeller formanden.

Følger FCK fast

Ole Wehlast er gift og far til tre børn fra et tidligere aegteskab.

Hans børn har givet ham seks børnebørn. De er sammen med tre faste golfmakker­e det, Ole Wehlast isaer bruger sin sparsomme fritid på.

Han følger også fodboldklu­bben FCK.

Den interesse kom i spil, da barndomskl­ubben Lyngby i sin tid gik konkurs med tvangsnedr­ykning til følge.

Den festlige del af den runde dag blev markeret i begyndelse­n af oktober. Så hvad fødselsdag­en står på, ved kun hustruen.

»Jeg aner ikke, hvad min kone har planlagt, for det er ikke til at få at vide,« siger Ole Wehlast.

 ??  ?? Ole Wehlast, formand for Fødevarefo­rbundet NNF, er gift og far til tre børn fra et tidligere aegteskab. Hvad der skal ske på fødselsdag­en, ved kun hans hustru.
Foto: Stine Bidstrup
Ole Wehlast, formand for Fødevarefo­rbundet NNF, er gift og far til tre børn fra et tidligere aegteskab. Hvad der skal ske på fødselsdag­en, ved kun hans hustru. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark