Jyllands-Posten

Silkeborg tiltraekke­r aarhusians­ke børnefamil­ier

Silkeborg Kommune vokser med over 1.000 borgere om året, og en stor del af dem er unge børnefamil­ier, der isaer kommer fra Aarhus.

- JØRGEN RYE

Minus 229, står der på Aarhus Kommunes hjemmeside. Men set fra Silkeborg er det absolut et plus.

De 229 er nemlig nettotilfl­ytningen fra Aarhus til Silkeborg Kommune i 2018 ifølge Aarhus Kommunes ”Aarhus i tal”. For selv om Silkeborg hvert år sender en hel masse unge til Aarhus for at uddanne sig, er der samlet set en større strøm den anden vej – altså 229 nettotilfl­yttere til Silkeborg.

Ser man naermere på ”flyttebala­ncen” mellem Silkeborg og Aarhus, viser der sig et mønster, som de øvrige nabokommun­er til Aarhus også kan nikke genkendend­e til, nemlig at unge 18-29-årige flytter fra Silkeborg til Aarhus, mens det i højere grad er de 30-66-årige, der flytter fra Aarhus til Silkeborg.

Og blandt dem er det isaer de unge børnefamil­ier, der vaelger Silkeborg.

»Vores store tilflytnin­g til Silkeborg i øjeblikket er isaer børnefamil­ierne, og 40 pct. af dem kommer fra Aarhus. Det er typisk familierne med de helt små børn på 0-4 år, og hvor mønstret i gamle dage var, at man flyttede, når børnene skulle til at gå i skole, er det i dag allerede, når børnene skal i børnehave, for allerede der laerer de andre børn at kende, som de følges med op i skolen,« fortaeller Gregers Pilgaard, udviklings­chef i Silkeborg Kommune.

Sådan har det ikke altid vaeret, for hvis man kigger naermere på flyttebala­ncen mellem Aarhus og Silkeborg, kan man se, at balancen først tippede til Silkeborgs fordel i 2016. Indtil da var der flere, der rykkede mod Aarhus end den anden vej.

Når de unge aarhusians­ke børnefamil­ier drager vest på, er det blandt andet af to grunde, vurderer Gregers Pilgaard:

»Det er billigere at købe et hus her i forhold til Aarhus, og infrastruk­turen i Silkeborg gør, at man kan søge job i en stor del af Jylland, og det øger jobmulighe­derne,« siger han.

Erland Virenfeldt, indehaver af Home i Silkeborg, er enig i, at prisen er afgørende, og så har Silkeborg Kommune de nye parcelhusg­runde til salg, som naermest ikke findes i Aarhus i øjeblikket. Det gaelder isaer i den nordlige del af kommunen, hvor der efter Home-indehavere­ns vurdering er plads nok til at udbygge grunde de naeste 100 år.

»Silkeborg udvikler sig gevaldigt i den nordlige ende, og det er vi da saerdeles glade for. Prisforske­llen sender en masse kunder fra Aarhus til Silkeborg, og der spiller motorvejen også en stor rolle, for tidligere tog det meget laengere tid at køre ad hovedvejen,« siger Erland Virenfeldt.

 ??  ?? Foto: Christian Lykking
Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark