Jyllands-Posten

Skal gods og varer leveres til Aarhus om natten?

En forsøgsord­ning med levering af gods om natten i Aarhus Midtby kan måske pege på en løsning på nogle af de trafikale problemer. Det fremgår af forslaget til den nye erhvervspl­an for Aarhus Kommune.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Kan man forbedre fremkommel­igheden på vejene i Aarhus Midtby ved at henvise lastbiler til at levere gods til butikker og restaurant­er om natten?

Måske. I hvert fald foreslår Erhvervsko­ntaktudval­get i Aarhus Kommune i sit nye forslag til en ny erhvervspl­an, at spørgsmåle­t skal undersøges naermere.

I erhvervsha­ndlingspla­nen ”Partnerska­ber for baeredygti­g vaekst”, som torsdag blev sendt i høring, er det bl.a. beskrevet, at fremkommel­ighedsudfo­rdringerne til og fra Aarhus Midtby forvaerres af, at der foruden persontraf­ikken også skal leveres gods til midtbyen i dagtimerne, hvor trafikken er hårdest belastet.

Det medfører øget transportt­id og dermed øgede omkostning­er for fragtmaend­ene, hvilket også er til gene for de øvrige trafikante­r i midtbyen, da det er svaerere at komme frem.

En måde at afhjaelpe udfordring­erne på er ifølge oplaegget at flytte distributi­onen af gods til midtbyen til andre tidspunkte­r – f.eks. om natten, hvor lastbilern­e ikke generer den øvrige trafik.

»Det handler om at få løst den udfordring, der kan vaere med godstransp­ort i Midtbyen. Derfor skal man prøve at kigge på, hvad der kan vaere af muligheder for at gøre noget andet,« fortaeller Marianne Gjerløv, som er chef for erhverv og baeredygti­g udvikling hos Borgmester­ens Afdeling, Aarhus Kommune.

Mulige støjgener

En arbejdsgru­ppe bestående af repraesent­anter fra bl.a. kommunen, fragtmaend og interesseo­rganisatio­ner har under udarbejdel­sen af den nye erhvervspl­an arbejdet med emnet.

Deres forslag går bl.a. på, at der for at mindske støjgener eksempelvi­s kan etableres en forsøgsord­ning til et begraenset antal køretøjer. Samtidig skal der stilles krav om, at der i videst muligt omfang tages hensyn til beboere ved f.eks. at anvende støjdaempe­nde foranstalt­ninger og køretøjer.

Forslagene vil dog kraeve, at der kan dispensere­s fra de gaeldende regler i forhold til levering af gods, renovation mv. samt en accept fra beboere i midtbyen af mulige støjgener.

Rådmand Bünyamin Simsek (V), Teknik og Miljø, er åben overfor idéen.

»Det giver rigtig god mening i en miljødagso­rden. Når man bor i midtbyen, så skal man kunne tåle en vis grad af støj, men er det i en generende grad, så må vi se på det. Derfor giver det mening at lave et forsøg,« siger Bünyamin Simsek.

Vareleveri­ng med elbiler

I det netop vedtagede budgetforl­ig for 2020 har forligspar­tierne i Aarhus Byråd bedt om at få undersøgt muligheder­ne for vareleveri­ng med elbiler i midtbyen.

Partierne har afsat 600.000 kr. i 2021 til at få analyseret emnet, der også omhandler en model for såkaldt samordnet varedistri­bution, hvor leverandør­er fremover leverer deres varer på et eller flere centrale varemodtag­elsescentr­e.

Herfra kan der ske en koordinere­t videredist­ribution, og dermed kan der spares mange kilometer biltid på vejene.

Den nye erhvervspl­an er i høring frem til den 6. november. En del af planen omhandler klimaforan­dringer.

Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S), som er medlem af formandska­bet i Erhvervsko­ntaktudval­get, skal den grønne omstilling og et godt erhvervskl­ima gå hånd i hånd.

»Erhvervspl­anens initiative­r er ambitiøse og skal gennemføre­s i et taet samarbejde med de øvrige Business Region Aarhus-kommuner, virksomhed­er, organisati­oner, viden-institutio­ner m.v. Efter klimaaftal­en fra Paris skruer verdens lande netop nu op for de grønne investerin­ger. 90.000 mia. kr. skal der de naeste 12 år investeres for, og det giver dansk erhvervsli­v en unik chance«, siger Jacob Bundsgaard i en pressemedd­elelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark