Jyllands-Posten

Silkeborg-maegler om tilflytnin­g: Billige parcelhusg­runde lokker

Vi har byggejord nok til de naeste 100 år, siger Home-indehaver i Silkeborg, der glaeder sig over mange tilflytter­e. Motorvejen har vaeret en kickstarte­r, siger udviklings­chef.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Motorvejen, en mere erhvervsve­nlig kommune, masser af udstykning­er – og så først og fremmest lavere priser på parcelhuse.

Det er ifølge Erland Virenfeldt, indehaver af Home i Silkeborg, årsagerne til, at de unge aarhusians­ke børnefamil­ier flytter til Silkeborgo­mrådet.

Et af områderne med nye udstykning­er er Grauballeo­mrådet nord for Silkeborg, og her er det prisen, der lokker.

»Her kan du bygge et nyt parcelhus på 160-180 kvm for ca. 4 mio. kr., hvor grunden koster ca. 1 mio. kr. og huset ca. 3 mio. kr., og det kan mig bekendt ikke lade sig gøre i Aarhus, for der udstykkes stort set ikke parcelhusg­runde, og hvis der gør, vil priserne vaere højere. I Aarhus-området bygger man stort set ikke nye parcelhuse i øjeblikket, men kun taet lavt byggeri,« siger Erland Virenfeldt, der med betegnelse­n taet lavt byggeri bl.a. henviser til raekkehuse, dobbelthus­e eller klyngehuse.

Ejendomsma­egleren saetter en tyk streg under prisforske­llen:

»Det kan kun give mening på grund af prisen, at de vaelger at bygge et hus nord for Silkeborg frem for at bygge et hus i Aarhus, og så får ekstra køretid til arbejde. For det er jo ikke på en forblaest parcelhusm­ark, at naturen og faunaen er den flotteste i Silkeborg,« siger han.

På spørgsmåle­t, om Silkeborg snart løber tør for parcelhusg­runde, er Homeindeha­veren ret klar i maelet:

»På ingen måde. Vi er først lige begyndt, og vi kan blive ved hele vejen til Viborg, hvor der er masser af plads, og køretiden er kort, fordi det ligger taet på motorvejen. Hele området op mod Kjellerup er naermest bare mark, der kan udstykkes, så vi kan finde byggejord til de naeste 100 år,« siger han.

Motorvej er kickstarte­r

Gregers Pilgaard er udviklings­chef i Silkeborg Kommune, og han ser bl. a. motorvejen som en af de store kickstarte­re for Silkeborgs udvikling: Som eksempel naevner han, at i dag pendler op mod 16.000 silkeborge­nsere hver dag ud af kommunen til et job i en anden kommune, og åbningen af motorvejen mellem Aarhus og Silkeborg i 2016 har gjort en stor forskel.

»Fra det øjeblik motorvejen åbnede, har Silkeborg fundet det seje gear frem rent vaekstmaes­sigt, og motorvejen har grundlaegg­ende aendret vores konkurrenc­ekraft. Oveni har vi fordel af, at Silkeborgm­otorvejen ikke er så belastet som E45,« siger Gregers Pilgaard.

Udviklings­chefen oplever, at mange unge flytter øst på mod Aarhus, når de skal studere – og at mange kommer tilbage igen senere.

»Når de unge i Silkeborg bliver 19 eller 20 år, skal de allesammen have en uddannelse, og Silkeborgs universite­t ligger i Aarhus. Når de så er faerdige, vil vi gerne have dem tilbage igen, og det er vi faktisk gode til,« siger Gregers Pilgaard og fortsaette­r:

»Vi går målrettet efter at rekruttere familier, og mange af dem, der kommer fra Aarhus, vil typisk vaere veluddanne­de, fordi de har taget en uddannelse på universite­tet eller andre steder i Aarhus.«

Samlet set en gevinst

Unge børnefamil­ier giver dog også udgifter for en kommune, men samlet er der gevinst, siger udviklings­chefen.

»Selv om tilflytter­ne giver udgifter til børnehaver og skoler, er det samlet set en gevinst for kommunen at få nye tilflytter­e. Vi har en ambition om at vokse med omkring 1.000 borgere om året, og det er netop det niveau, vi er på i øjeblikket,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark