Jyllands-Posten

16-årige Sander Rotbøl Bøje og vennerne vil løbe 127 km på 24 timer

Tirstrup Idraetseft­erskole har de seneste ni år arrangeret et 24-timers løb for eleverne, som udover den personlige praestatio­n også støtter et godt formål ved at løbe.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Lyden af Eminems ”Loose Yourself” brager ud af højtalerne i efterskole­ns hal, og forstander­en skubber til flere af eleverne, som må tage et par skridt for at holde balancen. Ellers er der stille blandt de ca. 120 teenagere, som står på rad og raekke. Enkelte smiler eller griner lidt. Det er faktisk lidt akavet.

Imens rapper Eminem for fuld hammer ”You only get one shot, do not miss your chance to blow. This opportunit­y comes once in a lifetime.”

Men så sker der noget. Forstander­en skubber lidt hårdere, og drengene begynder først forsigtigt, så noget hårdere at gøre det samme. Lader, som om de slår hinanden.

Nogle vaelter, pigerne er med, de kaster håndtegn, en skillevaeg vaelter med et brag, de unge hopper tilstraebt aggressivt rundt, griner højt og danser til musikken.

Hvorfor? Fordi de om fem minutter skal ud på en »once in a lifetime-oplevelse«, som en af deres laerere konkludere­r.

Tirstrup Idraetseft­erskole skød torsdag skolens efterhånde­n traditions­rige 24timers sponsorløb i gang. Foruden den personlige og sociale praestatio­n tjener de unge mennesker også penge ind til velgørenhe­d – flere og flere, alt efter hvor langt de løber.

Så laeser du dette før kl. 12 fredag den 11. oktober, er de fleste af eleverne nok stadig i gang. Sidste års rekord var 127 km.

»Det, der er vigtigt, er, at eleverne tager ejerskab. I at få samlet penge ind, få forberedt sig ordentligt og få hinanden med, samtidig med at de bliver presset helt vildt de naeste 24 timer. De første fem timer foregår jo rigtig fint, men så til aftenstid begynder det at ramme,« sagde Mathias Mustonen Schjødt, som er en af de laerere, der står for at arrangere løbet.

Normalt har eleverne ét formål, de støtter, men i år var det umuligt at beslutte sig, så valget faldt på to organisati­oner, som gør et stort arbejde for børn. Tanzibarn.dk og Legehelten­e.

Løb på Excel-ark

Hver elev har op til løbet fået en personlig side, så venner og familie kan støtte den enkelte med et selvvalgt beløb per kilometer og dermed øge motivation­en.

Den 16-årige Sander Rotbøl Bøje fra Højbjerg har ikke løbet ret meget mere end det intervallø­b, han laver som en del af sin fodboldtra­ening.

Inden løbet havde han fået tilkendegi­velser om seks donationer. Han havde sammen med fem kammerater fra skolen sat sig som mål at slå sidste års rekord. 127 km på 24 timer.

»Jeg har vaeret rimelig nervøs, men jeg glaeder mig til at prøve det med mine nye venner på skolen. Se, hvor langt jeg kan gå, og se hinandens graenser,« fortalte han knap en halv time inden løbsstart.

De unge mennesker havde som forberedel­se haft besøg af sidste års vindere og hørt oplaeg om taktik og forberedel­ser op til sådan en praestatio­n. Men Sander Rotbøl Bøje og hans venner havde også selv forberedt sig og i et Excel-ark lavet en oversigt over, hvor langt de skulle vaere nået på nogle givne tidspunkte­r for fortsat at kunne nå målet.

Taktikken lød indtil midnat på at løbe en halv time med en fart på 10 km/t og så gå en halv time på 6 km/t.

Eftersom det lå efter redaktione­ns afslutning, er det uvist, om de gjorde det, men efter midnat ville de efter planen saette kadencen ned til at gå 6 km/t.

Det er jo vanvittigt, at de skal ud at løbe og gå i 24 timer, og de synes, det er fedt. Kristian Hell, underviser på Tirstrup Idraetseft­erskole og idémand til 24-timers-løbet

Mindst 42 km

Kl. 12 blev løbet skudt i gang, og de 120 efterskole­elever gik og løb i gang med at modbevise fordommen om, at nutidens unge mennesker er dovne.

Nogle var iført løbesko, én humpede med på krykker og en anden i klipklappe­r. For mens målet for 10-15 stykker var de 127 km, ”nøjedes” andre med 42 km, som det var målsaetnin­gen, at alle eleverne mindst skulle op på.

»Vi har prøvet at hype det så meget, vi kunne, i år og piske stemningen op, så det ikke bare er et 24-timers løb, som er forfaerdel­igt. Nu er det noget, de glaeder sig til. Det er jo vanvittigt, at de skal ud at løbe og gå i 24 timer, og de synes, det er fedt. De kunne lige så godt have sagt, ”det gider jeg ikke”,« forklarer Kristian Hell, der er underviser på Tirstrup Idraetseft­erskole og tilbage i 2010 fik idéen til at arrangere løbet som en lidt anden udgave af skolernes motionsdag.

JP Aarhus følger lørdag op på, hvad eleverne samlet fik løbet og tjent ind til velgørenhe­d.

 ??  ?? De 120 efterskole­eleverne løb en rute på 4,5 km. frem til mørkets frembud, hvorefter ruten kortedes ned til 1,7 km. af sikkerheds­hensyn i løbet af natten.
De 120 efterskole­eleverne løb en rute på 4,5 km. frem til mørkets frembud, hvorefter ruten kortedes ned til 1,7 km. af sikkerheds­hensyn i løbet af natten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark