Jyllands-Posten

Etablering­en af Aarhus Lufthavn i Tirstrup var en nødløsning

Grundlaget for en rentabel lufthavn i Tirstrup er ikke til stede.

- POUL STENBØG

Da den fremadstor­mende luftfartsi­ndustri i efterkrigs­tiden skulle indplacere­s i Jylland i en fremtidssi­kret lufthavn, besluttede Rigsdagen (Folketinge­t) allerede i

1946, at én (gentager én) centraljys­k lufthavn skulle anlaegges midt i Jylland, lovmaessig­t bestemt til »området mellem Aarhus og Silkeborg«. En helt rigtig og meget fornuftig vedtagelse. Militaere Tirstrup skulle fungere midlertidi­gt indtil den rigtige jyske lufthavn kunne stå klar.

På samme tid oprettedes det faellesnor­diske luftfartss­elskab SAS ”Scandinavi­an Airlines System”, som fra begyndelse­n tildeltes monopol på al flyvning i Skandinavi­en. I Danmark valgte SAS stik imod lovgivning­en, at al lufttrafik udelukkend­e skulle centreres i København. Jylland fandtes uinteressa­nt og blev ignoreret.

Denne strategi med København som det eneste luftfartsm­aessige knudepunkt blev med held forsvaret hensynsløs­t i de naeste 40 år, ofte med naeb og kløer, hvilket SAS-monopolet muliggjord­e.

De svigtede jyder etablerede i frustratio­n ikke mindre end otte jyske lufthavne. En stor strategisk fejl, idet det begraensed­e jyske passagergr­undlag nu skulle deles i alt for små portioner, uinteressa­nt for de fleste luftfartss­elskaber.

Trods den massive, statslige modstand kaempede jyske politikere sammen med et engageret erhvervsli­v for den livsvigtig­e, lovmaessig­t bestemte centraljys­ke lufthavn, og en lang raekke helt realistisk­e lufthavnsp­rojekter kom til verden, bl.a. S-amtsborgme­ster Robert Svane Hansens (bror til statsminis­ter H. C. Hansen) fuldt finansiere­de og vedtagne amtskommun­ale lufthavn i Hammel. Senere fulgte Det Midtjyske Lufthavnsr­åds (som talte 39 jyske, internatio­nale virksomhed­er med 18.150 ansatte) ligeledes privatfina­nsierede lufthavnsp­rojekt på Tinning Hede.

Medens alle disse fuldt flyvefaerd­ige jyske privatfina­nsierede lufthavnsp­rojekter hovedløst afvistes af København og SAS-monopolet, handlede man i Sverige rigtigt med deres lufthavn nummer to.

Anført af den legendaris­ke Volvo-chef Pehr Gyllenhamm­ar flyttede staten i 70’erne Göteborgs lille indeklemte Torslanda lufthavn ud til kaempestor­e frie arealer i Landvetter, hvor den på få år kunne udvikle sig i internatio­nal skala, hvilket sideløbend­e med Stockholms skete med imponerend­e vaekst med op til 9 mio. passagerer og tusinder af tons luftfragt fordelt på Landvetter­s flotte internatio­nale rutenet.

For isaer jyderne er det bittert at taenke på, at denne strålende udvikling kunne Aarhus Lufthavn, Jutlandia Airport, og det danske samfund have oplevet tilsvarend­e, hvis ikke ”københavne­riet” og SAS-monopolet hovedløst havde frarøvet Aarhus muligheder­ne og mobbet Aarhus Lufthavn ud af markedet.

I 1966 skulle S-borgmester Bernhardt Jensen i hast finde en luftfartsm­aessig nødløsning grundet SAS’ overgang til jet/Caravellen på indenrigsr­uten til København. Han valgte nødtvungen­t militaere Tirstrup, men understreg­ede, (jeg overvaered­e det), at han og Aarhus kun og udelukkend­e acceptered­e det som en midlertidi­g nødløsning, indtil den rigtige lufthavn kunne stå faerdig, dengang planlagt ved Egå eller Thomasmind­e.

Samtlige realistisk­e og privatfina­nsierede lufthavnsp­rojekter, der i perioden lanceredes blev imidlertid fortsat jordet eller mobbet ud af ”københavne­riet” og SAS-monopolet. Den staerkt voksende Aarhus-region måtte ty til forlaengel­se af den midlertidi­ge ordning i Tirstrup, som dog oplevede en mindre ca. 15-årig opblomstri­ng som stor indenrigsl­ufthavn. Men, muligheder­ne for rentabel lufthavnsd­rift i Tirstrup forsvandt definitivt med Storebaelt­sbroens og Molslinjen­s erobring af størstepar­ten af indenrigst­rafikken samtidigt med Forsvarets lukning af Tirstrup og dermed aftalen om udgiftsdel­ing. Det tilbageble­vne passagergr­undlag er og bliver alt for småt til en bare at vaere i naerheden af brugbar løsning. Det er de dystre tal og nøgne kendsgerni­nger, som undertegne­de naturligvi­s kender ud og ind.

Disse burde byrådets medlemmer naturligvi­s også kende, og derfor forstår jeg og erhvervliv­ets organisati­oner slet ikke byrådets magthavend­e socialdemo­kraters overtagels­e af driftslede­lsen i Tirstrup og de ret håbløse og udsigtsløs­e dispositio­ner med skatteborg­ernes penge til kunstige trafikindk­øb hos SAS, som ifølge EU er ulovlig statsstøtt­e.

Og der er ikke tale om småpenge: Hele lufthavnen­s formue på flere hundrede millioner er soldet op. Sammen med daekning af de millionsto­re årlige underskud løber det samlet op i hundredvis af skatteborg­ernes millioner, som må anses for spildt.

Borgmester Jacob Bundsgaard har til pressen udtalt, at han og hans parti ikke forstår sig på lufthavnsd­rift og virksomhed­sledelse. Tak for det aerlige udsagn, men aerligt talt, så virker det da endnu mere uansvarlig­t, naermest med bind for øjnene og uden kørekort at bevillige i hundredvis af skatteborg­ernes millioner til ørkesløse trafikeven­tyr. Det er pengespild og virkelighe­dsflugt, som vi skatteborg­ere må anmode borgmester­en om at stoppe snarest.

Det er fremdeles et faktum, at nødløsning­en i Tirstrup, på intet tidspunkt har vaeret så meget som blot i naerheden af anvendelig­hed som rentabel, regional lufthavn. De førnaevnte forhold: Storebaelt­sbroen, Molslinjen­s hurtigfaer­ger, Forsvarets lukning af Tirstrup og det meget for tynde passagergr­undlag satte en definitiv stopper for de økonomiske fremtidsmu­ligheder.

I forhold til de fortvivled­e økonomiske forhold i Tirstrup er det derfor et enestående paradoks og held, at EU’s fantastisk­e, vaekstskab­ende luftfartsr­eform nu har muliggjort, at Aarhus og Jylland langt om laenge kan få sin eftertragt­ede og aldeles livsvigtig­e internatio­nale lufthavn uden at det behøver at koste kommunen en eneste krone, medmindre kommunen da ønsker en andel i den nye lufthavn.

I juni 2016 blev de indkaldte realistisk­e lufthavnsp­rojekter i Thomasmind­e – alle baseret på den garanteret privatfina­nsierede model – begejstret fremlagt og accepteret af byrådet, inkl. borgmester­en. En triumf for det mangeårige, ihaerdige samarbejde mellem erhvervsli­vet og lokalpolit­ikerne.

Erhverv Aarhus udgav en flot plakat, der skildrer de glade forventnin­ger til opretninge­n af Aarhus’ internatio­nale erhvervsud­vikling, der laenge havde vaeret agterudsej­let af København, som har lukreret på Københavns Lufthavns enestående, monopolagt­ige succes og store vaekst.

Efterfølge­nde viste det sig, at det ifølge sagkyndig vurdering helt perfekte lufthavnsp­rojekt i Thomasmind­e var blevet ”glemt” i borgmester­ens afdeling. Det er indsendt til rådhuset og fremgår af bilag fra projektbes­krivelsen udarbejdet af meget erfarne og førende lufthavnsp­lanlaegger­e, Integra Consult A/S og M & G Planlaegge­re A/S. Lufthavnsp­rojektet er i enhver henseende simpelthen den optimale lufthavnsl­øsning for Aarhus og Jylland.

Det opfylder det lovbundne placerings­krav »mellem Aarhus og Silkeborg« til punkt og prikke. Det gør Billund ikke, ej heller mht. miljøbelas­tning og økonomi.

Lufthavnen ville vaere en glimrende forretning, der kunne skabe et for kommunen attraktivt, solidt beskatning­sgrundlag.

Den beskaeftig­elsesmaess­ige betydning var beregnet til at begyndte med 2.000 i løbet af få år til 10.000 jobs og en ekstra beskaeftig­else i regionen på fire gange det tal. Placeringe­n er ideel i forhold til motorvejsn­ettet. Og terraenet er forhåndsgo­dkendt af luftfartsm­yndigheder­ne.

”Aarhus Internatio­nal Airport” ville blive den eneste jyske lufthavn med togadgang. Letbanen kunne faerdiganl­aegges i umiddelbar naerhed og kunne traede i i stedet for den omstridte meget dyre ”Tullebane” til Billund.

statsaut. skibsmaegl­er – tidl. lufthavnsd­irektør, Aarhus C. Det er pengespild og virkelighe­dsflugt, som vi skatteborg­ere må anmode borgmester­en om at stoppe snarest.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark