Jyllands-Posten

Motioniste­r overvåges i idraetshal­ler

Flere kommuner bruger kameraer til at taelle motioniste­r i idraetshal­ler. Målet er at undgå tomme haller, men eksperter er bekymrede.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN KENNETH THYGESEN mikkel.hemmer@jp.dk kenneth.thygesen@jp.dk

Motioniste­r skal flere steder vaenne sig til at blive filmet, mens de svinger badmintonk­etsjeren eller laver armsving i den lokale hal.

Over hele landet udbetaler kommuner støtte til haltimer, som ikke bliver benyttet. Eksempelvi­s lyder vurderinge­n fra Hedensted Kommune, at der i 2017 blev betalt 1,5 mio. kr. til tomme haller i kommunen, fordi ingen motioniste­r dukkede op til de reservered­e timer.

For at komme problemet til livs har 20 kommuner opsat eller er på vej til at opsaette videooverv­ågning, oplyser Hallmonito­r, firmaet bag optaelling­ssystemet.

Men selv om formålet er klart, og kameraerne ifølge flere juridiske eksperter er lovlige, udløser initiative­t bekymring hos juraprofes­sor Peter Blume ved Københavns Universite­t.

Han mener, at initiative­t er et problemati­sk indgreb i folks personlige frihed:

»Vi har vaeret vant til at kunne vaere i fred, hvis vi betaler vores kontingent og opfører os ordentligt, men dette er et nyt skridt på vejen til, at der er faerre og faerre steder, hvor vi kan vaere os selv.«

Overvågnin­gsbilleder­ne sløres, så motioniste­rne ikke kan identifice­res. Alligevel er der faresignal­er ved det nye system, mener Peter Lauritsen, der er overvågnin­gsforsker ved Aarhus Universite­t:

»Erfaringen siger, at formålet med overvågnin­g meget vel kan glide rent principiel­t. Man begynder et sted, men ender med at bruge overvågnin­gen til noget andet end udgangspun­ktet.«

I Holbaek er man ved at opsaette kameraer i ni haller. Ifølge Brian Worm Ahlquist, chef for kultur, fritid og borgerserv­ice i Holbaek Kommune, vil man via skilte give borgerne mulighed for at laese om formålet med kameraerne, ligesom han lover, at kommunen vil overholde gaeldende regler.

»Det er i vores interesse at højne udnyttelse­sprocenten. Vi bruger hvert år mange millioner kroner på at drive sportshall­er, og det er ikke godt nok, at op mod 30 pct. af bookingern­e ikke bliver realiseret,« siger han.

 ??  ?? For ca. 800 kr. mere om måneden har Lisa Taasti Pedersen og Mikael Hedegaard Pedersen skiftet deres etvaerelse­s Nørrebro-lejlighed ud med 286 kvm villa og 10.000 kvm have i Nordjyllan­d. Foto: Joachim Ladefoged
For ca. 800 kr. mere om måneden har Lisa Taasti Pedersen og Mikael Hedegaard Pedersen skiftet deres etvaerelse­s Nørrebro-lejlighed ud med 286 kvm villa og 10.000 kvm have i Nordjyllan­d. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark