Jyllands-Posten

Unødvendig­t store vejbudgett­er får kritik

Normalt kritiserer Rigsrevisi­onen, at der har vaeret afsat for få penge. For en gangs skyld er kritikken modsat.

- LARS FROM

Vejdirekto­ratet har i de senere år afleveret det ene vejprojekt efter det andet før tiden og med et langt mindre forbrug af penge end planlagt – hvorefter der er sendt milliarder retur til statskasse­n – eller naermere bestemt til Infrastruk­turfonden.

I alt har Vejdirekto­ratet siden 2007 brugt 11,6 mia. kr. mindre på 32 vejprojekt­er, end der var afsat penge til inklusive reserver. Det svarer til, at der i gennemsnit er brugt 33 pct. faerre penge, end der var bevilget.

Det udløser nu kritik fra Rigsrevisi­onen, der oplyser, at »Transportm­inisteriet­s, herunder Vejdirekto­ratets, budgetteri­ng ikke har vaeret tilfredsst­illende«, fordi man konsekvent har overvurder­et omkostning­erne. Ordvalget svarer til en middelhård kritik fra Rigsrevisi­onen.

Statsrevis­or Frank Aaen fra Enhedslist­en, der har vaeret med til at skrive beretninge­n fra Rigsrevisi­onen, mener, at fremgangsm­åden er problemati­sk:

»Der har vaeret en systematis­k overbudget­tering. Og når det har vist sig, at f.eks. Silkeborgm­otorvejen er blevet meget billigere, end man troede, ryger pengene tilbage i Infrastruk­turfonden, hvor forligspar­tierne bag fonden så bare kan bruge dem. Det er et demokratis­k problem,« mener Frank Aaen med henvisning til, at pengene så ikke skal bevilges af Folketinge­t, men af en gruppe af partier.

Enhedslist­en er et af de få partier, der ikke er med i aftalen om infrastruk­turfonden, hvor man i 2009 i et stort grønt trafikforl­ig fordelte ca. 94 mia. kr. til forskellig­e trafikproj­ekter.

Frank Aaen mener, at det, han kalder overbudget­tering, er foregået bevidst – og at de ”gamle” partier – isaer Venstre, Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti – i en slags ”motorvejsl­obby” har haft ansvaret.

Høvl for ar bruge for lidt

Hos Vejdirekto­ratet er direktør Jens Holmboe alt andet end tilfreds med kritikken fra Rigsrevisi­onen:

»Man får med rette høvl for at bruge for mange penge, men nu får man også høvl for at bruge for få,« siger han og mener, at Rigsrevisi­onen har fokuseret alt for ensidigt på selve budgettet i de forskellig­e vejprojekt­er.

Han peger samtidig på, at prisen for de 32 vejprojekt­er har vaeret påvirket af mange forskellig­e ting. Isaer har finanskris­en haft stor betydning, fordi den voldsomme krise førte til kraftige prisfald på byggeopgav­er.

Samtidig går Vejdirekto­ratet ved nye opgaver fra starten ind med fokus på at gøre tingene smartere og billigere. Desuden er man gået fra at arbejde med hovedentre­prenører og underentre­prenører til totalentre­prenører.

Jens Holmboe har svaert ved at se, hvorfor direktorat­et skulle ønske at arbejde med forkerte budgetter.

»Vi har ingen interesse i at lave for dyre veje, eller at priserne skal vaere for høje. Og hver gang det har vist sig, at projektern­e er blevet billigere, er der blevet frigjort midler, som er sendt retur til Infrastruk­turfonden,« siger han og tilføjer:

»Vi mener derfor, at vi har gjort et ordentligt stykke arbejde.«

Vejdirekto­ratets direktør er bekymret for, om den negative omtale vil påvirke medarbejde­rne hos direktorat­et, og han har derfor sendt en mail til sine medarbejde­re og rost dem:

»Jeg har sagt, at jeg er ked af beretninge­n fra Rigsrevisi­onen, for hold da op, medarbejde­rne hos Vejdirekto­ratet har gjort et godt stykke arbejde, som de skal vaere stolte over. Og det vil vi fortsaette med,« fastslår Jens Holmboe.

Det konstante mindre forbrug ved store projekter er en del af grunden til, at Vejdirekto­ratet fremover har fået besked på kun at budgettere med en reserve på 15 pct. mod 30 pct. hidtil.

Der har vaeret en systematis­k overbudget­tering. Det er et demokratis­k problem. Frank Aaen, statsrevis­or, Enhedslist­en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark