Jyllands-Posten

V-regeringen købte ind til et 33 km langt pigtrådshe­gn under flygtninge­krisen

I al hemmelighe­d indkøbte den danske stat pigtråd og andre materialer for 21 mio. kr. til et graenseheg­n, der om nødvendigt skulle holde flygtninge ude af Danmark.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Da flygtninge­strømmen til Europa var på sit højeste, forberedte den davaerende Venstre-regering i al ubemaerket­hed opførelsen af et 33 km langt pigtrådshe­gn langs den dansk-tyske graense.

Forberedel­serne står beskrevet i davaerende justitsmin­ister Søren Pinds (V) nye bog ”Frie ord”, hvor han fortaeller, at der øverst i regeringen var diskussion­er om at bygge en mur af pigtråd og beton ved graensen til Tyskland. Der blev endda udarbejdet »meget praecise planer«, skriver Pind i bogen.

Nu bliver forberedel­serne for første gang officielt bekraeftet og konkretise­ret af myndighede­rne.

Det sker i et svar fra justitsmin­ister Nick Haekkerup til Enhedslist­ens retsordfør­er, Rosa Lund.

Omkring årsskiftet 2015/ 2016 indkøbte Forsvarsmi­nisteriets Materiel- og Indkøbssty­relse i al stilfaerdi­ghed materialer til at kunne opstille et 33 km langt pigtrådshe­gn.

Blandt andet blev der anskaffet 37.500 pigtrådssp­iraler og 37.000 pigtrådspa­ele, fremgår det af svaret. Samlet indkøbspri­s: 21,7 mio. kr.

Graensebar­rieren skulle vaere af typen 3-2-1. Det vil sige, at der skulle vaere tre ruller pigtråd i bunden, to oven på og én øverst. Alt sammen surret fast til paele og bundet sammen.

Hvis det hele brød sammen

Det var i 2015, at store flygtninge­strømme fra krigen i Syrien for alvor lagde pres på Danmarks graenser. Sverige havde i november samme år indført graensekon­trol over Øresund, og dermed risikerede større flygtninge­grupper at ophobe sig i Danmark, lød bekymringe­n.

I Justitsmin­isteriet og i toppen af V-regeringen forberedte man sig på helt ekstraordi­naere situatione­r, hvor flygtninge og migranter i tusindtal ville strømme ind over den tyske graense på vej mod Sverige.

»Illusionen om, at man kunne holde folk ude af Europa, brast. Vi maerkede jorden bevaege sig under vores fødder,« siger Søren Pind til Jyllands-Posten.

»Derfor fandt der en drøftelse sted om, hvordan vi fysisk kunne sikre os, hvis det hele virkelig brød sammen. Hvis tingene eskalerede ud af kontrol. En af overvejels­erne var at etablere en fysisk forhindrin­g i form af et pigtrådshe­gn, som skulle sikre, at man kunne kontroller­e, hvem der fik adgang. Men ingen havde nogensinde forestille­t sig, at det skulle komme så vidt, så vi havde ikke materialet.«

Ifølge Søren Pind blev en egentlig graensemur af cement også diskuteret, men et sådant projekt var for »uoverskuel­igt« på davaerende tidspunkt. Derfor valgte regeringen i stedet at gå på indkøb efter pigtråd. Købene blev foretaget i al diskretion − blandt andet for at bevare et godt forhold til Tyskland, som naeppe ville bryde sig om projektet, forklarer Søren Pind.

Blev de øvrige partier i Folketinge­t orienteret?

»Det her var en intern regeringsd­røftelse.«

Søren Pind ønsker ikke at uddybe, hvor eller hvordan hegnet skulle placeres på den i alt 68 km lange landegraen­se mellem Tyskland og Danmark, eller hvilke andre stopklodse­r der eventuelt var i spil på regeringsm­øderne.

»Det kan jeg ikke bevaege mig ind i. Det må historien have lov til at lidt laegge låg på,« siger han.

Hegnet blev som bekendt aldrig opført. I stedet indførte regeringen midlertidi­g graensekon­trol i januar 2016.

Forinden havde Ungarn dog fået massiv, internatio­nal kritik for at bygge et fire meter højt pigtrådshe­gn langs graensen til Serbien for at bremse flygtninge­strømmen.

EL: Vanvittigt

Søren Pind, som forlod dansk politik i maj 2018, er i dag lykkelig over, at pigtråden ikke blev nødvendig i Danmark.

»Heldigvis,« siger han.

Hos Enhedslist­en er Rosa Lund forbløffet over sagen. Hun tager skarpt afstand fra idéen om at rulle pigtråd ud ved graensen:

»Det er fuldstaend­ig vanvittigt. Jeg kan ikke forstå, at en regering har købt ind til sådan et hegn, uden at der ligger en folketings­beslutning bag,« siger hun.

Ligger gemt i Skrydstrup

De mange kilometer pigtråd og andre materialer blev opmagasine­ret på Flyvestati­on Skrydstrup, hvor de stadig ligger den dag i dag.

Forsvarsmi­nisteriets Materielog Indkøbssty­relse besluttede i juni 2017 at gøre materielle­t tilgaengel­igt for Forsvaret, og i dag resterer ca. 90 pct. af den oprindelig­e anskaffels­e, oplyser styrelsen i svaret til Folketinge­t.

Indtil videre tyder det på, at pigtråden forbliver sammenrull­et på lageret. Som Nick Haekkerup konstatere­r til sidst i sit svar:

»Regeringen har ingen planer om at opføre en mur ved den dansk-tyske graense.«

Vi maerkede jorden bevaege sig under vores fødder. Søren Pind, davaerende justitsmin­ister (V)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark