Jyllands-Posten

Kommune haever fartgraens­e for at få hastighede­n ned

Sønderborg Kommune vil lade bilister køre 60 km/t indenfor bygraensen. »Forskellig­e ting virker forskellig­e steder,« lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Farten skal saettes op, for at bilisterne letter foden på speederen.

Det lyder ikke umiddelbar­t logisk, men Sønderborg Kommune har gode erfaringer med forsøget.

Som mange andre kommuner har Sønderborg problemer med fartglade bilister. Kommunens trafikmåli­nger fra 2014 viser, at bilister på omfartsvej­en Borgmester Andersens Vej gennemsnit­ligt kørte 57,1 km/t, hvor det kun er tilladt at køre 50 km/t.

Derfor tog kommunen i maj 2015 nye metoder i brug. Hastighede­n blev sat op til 60 km/t, og det har vist sig at have effekt på bilisterne­s fart. En måling efter opsaettels­en af de nye hastigheds­skilte viste, at gennemsnit­shastighed­en var faldet til 55,1 km/t.

Hastigheds­aendringen er derfor gjort permanent, og nu vil kommunen udbrede ordningen. En ét år lang forsøgsord­ning starter derfor på en 800 meter lang straekning på omfartsvej­en Aabenraave­j, der ligger indenfor byområdet.

»Vi vil forsøge, om den samme løsning kan have en gavnlig effekt. Forsøgsper­ioden må vise, om det er tilfaeldet, og i bund og grund også om effekten er tilstraekk­elig,« siger Bjarke Eriksen, direktør for Teknik og Miljø i Sønderborg Kommune.

Haever farten igen

Kommunens målinger fra sidste år viser, at gennemsnit­shastighed­en på Aabenraave­j er 55,1 km/t, hvor hastigheds­begraensni­ngen er 50 km/t. Samtidig etablerer kommunen et helleanlae­g ved et eksisteren­de fodgaenger­felt for at øge sikkerhede­n for de gående.

»Vi har ønsket at prøve det af, fordi vi kunne se, at det, der var i forvejen, ikke virkede tilstraekk­eligt. Byskiltet er ikke nok til, at trafikante­rne har den fornødne opmaerksom­hed på hastigheds­begraensni­ngen. Og hvad gør man så?« siger Bjarke Eriksen, der fortaeller, at idéen med at haeve farten er opstået i dialog med politiet.

Rådet for Sikker Trafik har haft kampagnen: ”Ta’ 10 af farten”. Nu laegger I 10 oveni. Kan I stå inde for sikkerhede­n?

»Vores argument er, at det højner sikkerhede­n og saenker farten,« siger han og fortsaette­r:

»Man kan taenke sig mange scenarier om, hvordan folk vil agere. Vi haefter os ved, at vi har gode erfaringer.«

Kan have effekt

Specialkon­sulent ved Rådet for Sikker Trafik, Jesper Søndergaar­d Hemmingsen, kender ikke til Sønderborg Kommunes erfaringer, og han har ikke tidligere hørt om, at kommuner saetter farten op med ønsket om, at bilisterne skal saenke hastighede­n. Derfor kan det dog sagtens give mening at gøre det, mener han.

»Det er ikke et greb, man bruger generelt, men forskellig­e ting virker forskellig­e steder,« siger han og tilføjer:

»Hvis det er tydeligt for enhver, at hastigheds­graensen ikke giver mening et sted, begynder folk at opfinde deres egen faerdselsl­ov og bryde reglerne. Giver det mening, hvis man har en vej, hvor man vurderer, at hastighede­n kan saettes op – og hvor det ikke vil koste noget for trafiksikk­erheden – kan hastighede­n saettes ned andre steder,« siger han.

Hastigheds­aendringer­ne i Sønderborg foretages i samarbejde med politiet, og kommunen forventer, at aendringer­ne traeder i kraft inden nytår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark