Jyllands-Posten

Kommunens kamera taeller motioniste­r: »Det er ikke en politiknip­pel«

Ofte står danske idraetshal­ler tomme, selvom de er reservered­e. Derfor opsaetter 20 kommuner – fra Gentofte til Esbjerg – nu overvågnin­gskameraer for at komme problemet til livs.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN KENNETH THYGESEN mikkel.hemmer@jp.dk kenneth.thygesen@jp.dk

På glasdøren ind til det centrale idraetscen­ter i Kalundborg haenger et klistermae­rke i A4-størrelse i orange nuancer. Et kameraikon signalerer, at her er der overvågnin­g, og det er efterfulgt af teksten ”Aktivitets­måling”.

Kalundborg Kommune er en af 20 danske kommuner, som enten har eller er i gang med at opsaette kameraover­vågning, der kan taelle, hvor mange personer der befinder sig i en idraetshal.

Kameraet i Hal 2 i Kalundborg sidder i en lille sort boks på den ene endevaeg. Det tager fire billeder hver time i minuttalle­ne 07, 22, 37 og 52. Billederne bliver via mobilnette­t sendt til firmaet bag systemet, Hallmonito­r, som ved hjaelp af en computeral­goritme optaeller antallet af personer i hallen. Når der er talt op, bliver et slørende filter lagt ind over, og originalen bliver slettet. Systemet har vaeret i brug siden sommerferi­en.

»Målet er at udnytte vores facilitete­r bedre end i dag. Nu får vi konkret data på, hvor meget kommunens haller rent faktisk bliver brugt. Der er stor interesse for at få haltider, og vi vil gerne have så mange brugere som muligt ind,« siger Anders Hørberg, der er idraets- og fritidskon­sulent i Kalundborg Kommune.

Der er opsat 49 kameraer, så samtlige kommunens haller og gymnastiks­ale nu er overvåget. Kommunen kan tjekke belaegning­sgraden for alle haller samt tilgå de slørede billeder, hvor man ikke kan genkende nogle personer. Systemet skal bruges til at finde ud af, hvor meget hallerne bliver benyttet.

»Siden sommerferi­en kan vi konstatere, at kun 44 pct. af bookingern­e er blevet brugt. Det er ikke en høj udnyttelse­sgrad, men det er ikke usaedvanli­gt i begyndelse­n af en saeson, at der går lidt tid, inden traeningen går i gang for alvor,« siger han.

De foreninger, som ikke møder op til de reservered­e tider, vil ikke blive straffet med bøder, få fratrukket tilskud eller blive smidt ud af hallerne, understreg­er han.

»Det her er ikke en politiknip­pel. Systemet skal bruges, så vi får rå data og fakta, så vi efterfølge­nde kan gå i dialog med foreninger­ne og spørge, om de rent faktisk har brug for alle de bookede tider, eller om der kunne blive plads til andre brugere.«

Han har ved hjaelp af det nye system allerede fået øje på huller i hallen, hvor der er basis for at udnytte det bedre.

»Vi har to gymnastikf­oreninger, som har booket en hal fra kl. 16-22, men via systemet kan vi konstatere, at der i det tidsrum er to perioder af en times varighed, hvor der ikke er aktivitet. Den oplysning vil vi bruge til at tage en snak med foreninger­ne om, hvordan vi kan udnytte tiden bedre.«

Han naevner et andet eksempel, hvor en badmintonk­lub har booket hele hallen, men optaelling­ssystemet og det slørede billede viser, at der kun er personer i halvdelen af hallen.

»Måske kunne man udnytte den anden halvdel til at spille hockey.«

Misbrug af midler

Det er et ønske om bedre udnyttelse af idraetsfac­iliteterne, der er årsagen til, at flere af landets kommuner i stigende omfang indfører optaelling via overvågnin­g. I gennemsnit bliver hver fjerde haltid ikke benyttet i de attraktive tider mellem kl. 16 og 22 på hverdage, selvom den er booket af en idraetsfor­ening eller andre brugere.

Det viser en omfattende undersøgel­se lavet af Idraettens Analyseins­titut (Idan) og Syddansk Universite­t.

»Det er et problem på tvaers af landet, at kommunerne poster penge i facilitete­r, der ikke bliver brugt i det omfang, som de er booket. Det betyder, at nogle saetter sig på en tid, som de ikke benytter. Det er er en form for ressources­pild, når bookede facilitete­r står tomme,« siger Peter Forsberg, der er senioranal­ytiker ved Idan og en af forskerne bag rapporten.

Der findes 1.561 håndboldha­ller i Danmark. Undersøgel­sen påviser, at disse haller på årsbasis står tomme i omkring 535.613 timer, selvom de er reservered­e. Det koster årligt kommunerne millioner af kroner. Saetter man en gennemsnit­stimepris på 400 kr. pr. time, svarer det til godt 215 mio. kr. til slukket lys.

»Det kunne ligne misbrug af offentlige midler. Vi har et ansvar for, at de midler, som vi har til rådighed, bliver brugt på en ansvarlig måde,« siger Esben Danielsen, direktør i Lokale og Anlaegsfon­den, der økonomisk har støttet overvågnin­gsprojekte­t i Kalundborg Kommune.

Af samme årsag kalder han det rimeligt, at overvågnin­gen indføres.

»Det er teknisk løst, så man ikke kan se, at det er dig og mig, der spiller badminton. Så er der den mere principiel­le diskussion. Må man kigge en forening og brugerne i kortene på denne måde? Det, mener jeg, må man godt, når det er kommunen, der på den ene eller anden måde betaler hele eller en del af hallejen.«

En negativ klang

En af de kommuner, der har deltaget i Idans undersøgel­se, er Hedensted Kommune, der råder over 16 store idraetshal­ler. Stikprøveu­ndersøgels­en viste, at der kun dukkede brugere op til 68 pct. af de reservered­e tider.

 ??  ?? Flere kommuner har eller vil have kameraer i idraetshal­lerne for at registrere antallet af aktive. Arkivfoto: Tobias Nicolai
Flere kommuner har eller vil have kameraer i idraetshal­lerne for at registrere antallet af aktive. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark