Jyllands-Posten

Sund fornuft eller unødig overvågnin­g?

Videooverv­ågning er lovlig, men idéen bliver modtaget med blandede følelser hos flere eksperter.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN KENNETH THYGESEN mikkel.hemmer@jp.dk kenneth.thygesen@jp.dk

Er den indsamlede data godt nok beskyttet? Stoler borgerne på, at billederne bliver sløret og slettet? Er der tillid til systemet?

Det er nogle af de spørgsmål, som flere eksperter rejser som følge af, at 20 danske kommuner benytter eller vil benytte videooverv­ågning for at føre kontrol med antallet af personer i hallen.

»Den største fare er for mig at se, at der er en risiko for, at den indsamlede data ikke beskyttes godt nok. Det kan bl.a. føre til kraenkelse­r af privatlive­t,« siger Anders Albrechtsl­und, lektor i informatio­nsvidenska­b på Institut for Kultur og Kommunikat­ion ved Aarhus Universite­t.

Peter Lauritsen, overvågnin­gsforsker på Aarhus Universite­t, roser kommunerne for at have taenkt på beskyttels­en af privatlive­t.

»Vi har vaennet os til at blive filmet i butikker, banker og biler, så hvorfor skulle vi ikke acceptere en registreri­ng i en idraetshal?«

Initiative­t er ifølge Peter Lauritsen et nyt eksempel på, at videooverv­ågning kan bruges til andet end opklaring af kriminalit­et, men han løfter alligevel pegefinger­en. Det kritiske er, hvordan borgerne opfatter brugen af kameraet, siger han:

»Det er ikke specielt rettet mod kommunerne, men det sker rigtig tit i overvågnin­gssammenha­eng, at man finder ud af, at man kan løse andre problemer, når teknologie­n alligevel er i gang. Så glemmer man formålet og integritet­en. Hvad hvis der sker et overfald i en hal? Kunne man så vaere behjaelpel­ig med at opklare sagen, fordi det er naerliggen­de at fjerne sløringsfi­lteret? Det kan vaere svaert at sige nej.«

Ifølge juraprofes­sor ved Københavns Universite­t Peter Blume har kommunerne ret til at filme.

»Kommunerne skal ikke have tilladelse. Det saglige formål er staerkt nok,« siger han.

Det er det danske firma Hallmonito­r, der modtager billederne, analyserer dem, laegger et slørende filter over og efterfølge­nde sletter originalen.

»Vi har haft juridiske eksperter til at vurdere systemet og den måde, vi behandler data på, og beskeden har vaeret, at det er lovligt. Den samme vurdering kommer fra de over 20 kommuner, som vi samarbejde­r med,« siger Jakob Lose, der er direktør for Hallmonito­r.

 ??  ?? Sådan ser fotoet ud, efter at en computer har lagt et sløret filter ind over, så ingen personer kan genkendes. Foto: Hallmonito­r
Sådan ser fotoet ud, efter at en computer har lagt et sløret filter ind over, så ingen personer kan genkendes. Foto: Hallmonito­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark