Jyllands-Posten

Intens brexit-slutspurt mødt med skepsis – og håb – i EU

Forhandler­e fra EU og Storbritan­nien gik fredag i lukket forhandlin­gsrum. På bordet lå en mulig løsning på den afgørende knude om Nordirland­s fremtid.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk carsten.christense­n@jp.dk

Forhandler­ne fra EU og Storbritan­nien indledte fredag realitetsf­orhandling­er om en ny brexitafta­le. Det skete få timer før udløbet af den frist, briterne havde fået til at komme med et realistisk forslag til en løsning, og mindre end en uge før et afgørende EU-topmøde. EU’s topforhand­ler, Michel Barnier, har fået grønt lys til at gå ind i den såkaldte ”tunnel” – et hermetisk lukket forhandlin­gsforløb, tilstraebt afskåret fra laekager til medierne. Så taet har parterne ikke befundet sig, siden Theresa May og EU sidste år indgik den skilsmisse­aftale, som senere blev underkendt af det britiske parlament.

»EU og Storbritan­nien er blevet enige om at intensiver­e diskussion­erne over de kommende dage,« hed det i en udtalelse fra Kommission­en fredags.

Åbningen af en forhandlin­gsslutspur­t er det foreløbige højdepunkt i et tumultaris­k forhandlin­gsforløb og kommer, efter at positive vibratione­r begyndte at sprede sig efter et møde torsdag mellem den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, og den irske Leo Varadkar.

»Vi kan se en vej til en mulig aftale,« sagde Varadkar efter mødet på et hotel uden for Liverpool.

Efter et møde fredag formiddag med den britiske brexitmini­ster har Michel Barnier orienteret diplomater fra EU’s 27 øvrige medlemslan­de om situatione­n og altså her fået grønt lys til at gå i realitetsf­orhandling om en ny eller justeret aftale.

Kun for Nordirland

Tidligere på måneden praesenter­ede Johnson en model for brexit, der ikke imødekom EU’s krav. Men ifølge flere britiske aviser har han nu justeret sin position.

De konkrete oplysninge­r er få og på ingen måde bekraefted­e fra officielt hold.

Men følge ifølge avisen The Times har de to regeringsc­hefer drøftet en model, der i princippet minder om det bagstop, som forgaenger­en Theresa May aftalte med EU, og som Johnson er inderligt imod. Bagstoppet vil holde hele Storbritan­nien som en del af EU’s toldunion, indtil en anden løsning er fundet, for at forhindre en graense i at opstå på den irske ø mellem Nordirland og Irland.

Det er uspiseligt for Johnson og brexittilh­aengerne, fordi de vil fri af EU. Løsningen kan blive en udgave af bagstoppet, der kun omfatter Nordirland.

Modellen, som også beskrives i Irish

Times fredag, vil betyde, at Nordirland formelt forlader EU og toldunione­n sammen med resten af Storbritan­nien, og derfor bliver omfattet af britiske toldregler. Men samtidig vil EU’s toldsatser fortsat gaelde for Nordirland.

Rent praktisk vil det betyde, at varer fra Storbritan­nien til Nordirland vil blive pålagt EU’s toldsatser, ligesom Storbritan­nien skal forpligte sig til at kontroller­e, at varerne lever op til EU’s standarder. Men hvis toldsatser­ne i Storbritan­nien bliver lavere end i EU, vil virksomhed­er i Nordirland efterfølge­nde kunne få difference­n refunderet fra Storbritan­nien.

Hvis Storbritan­nien efter brexit saenker sine toldsatser, eksempelvi­s som følge af handelsaft­aler med andre lande i verden, vil det give billigere varer i Nordirland end i Irland. Et sådant toldfrit paradis vil medføre en risiko for smugleri.

Men det positive i modellen er, at Johnson kan siges at levere på løftet om at traekke hele Storbritan­nien ud af EU – uden at der behøver bliver etableret den hårde graense på den irske ø, som EU ikke vil acceptere af frygt for at bringe fredsaftal­en i fare.

Modellen vil kraeve en form for toldgraens­e i Det Irske Hav, som hidtil også har vaeret uspiselig for Nordirland. Ligesom der skal

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark