Jyllands-Posten

Nobels fredspris går til Afrikas yngste statsleder

Den 43-årige Abiy Ahmed, som er Afrikas yngste statsleder, får fredsprise­n for at stifte fred med nabolandet Eritrea.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Etiopiens premiermin­ister, Abiy Ahmed, blev fredag tildelt Nobels Fredspris for sin indsats for at afslutte den 20 år lange krig og konflikt med nabolandet Eritrea og for at indlede fredsforha­ndlinger med Etiopiens vaebnede oprørsgrup­per.

De to nabolande udkaempede fra 1998 til 2000 en brutal krig, som kostede mindst 70.000 livet. I de efterfølge­nde år støttede de oprørsbeva­egelser i hinandens lande og stødte militaert sammen med jaevne mellemrum.

Men den 2. april 2018 blev den dengang 42-årige Abiy Ahmed ny premiermin­ister i Etiopien – og Afrikas yngste premiermin­ister. Han gav sig fra første faerd i kast med at få normaliser­et forholdet til Eritrea. Blot to måneder senere kom gennembrud­det, da Abiy Ahmed den 5. juni annoncered­e, at han acceptered­e den oprindelig­e fredsaftal­e fra 2000, hvilket bl.a. betyder, at Etiopien skulle give landområde­r tilbage til Eritrea, som stadig var under etiopisk besaettels­e.

Initiative­t blev positivt modtaget af Eritreas praesident, Isaias Afwerki, og den 8. juli 2018 landede Abiy Ahmed i Eritreas hovedstad, Asmara, for at markere fredsslutn­ingen.

»Kaerlighed er større end moderne våben som kampvogne og missiler. Kaerlighed kan erobre hjerter, og det har vi set i stort omfang her i dag i Asmara,« sagde Abiy Ahmed.

Som Berlinmure­ns fald

Ugen efter kom Isaias Afwerki til Etiopien for første gang i 22 år for at fejre afslutning­en på 20 års krigstilst­and mellem de to lande med en fredskonce­rt. Titusindvi­s af etiopiere – hvoraf mange sammenlign­ede de seneste måneders dramatiske udvikling med Berlinmure­ns fald - fravalgte finalen i VM i fodbold for at overvaere koncerten.

»Den forsoning, vi har opnået, er et eksempel til efterfølge­lse for hele Afrika og resten af verden,« sagde Abiy Ahmed.

Abiy Ahmed Ali blev født i august 1976 som det 13. barn af en muslimsk far og en kristen mor. Han taler fire sprog flydende. Som 14-årig sluttede han sig til den vaebnede kamp mod Etiopiens davaerende, marxistisk­e Dergueregi­me, og fem år senere – i 1995 – blev han del af FN’s fredsbevar­ende styrker i Rwanda.

Han har taget to masterudda­nnelser og en doktorgrad i filosofi og har skrevet to ph.d.-afhandling­er – én om løsninger af inter-religiøse konflikter, en anden om metoder til at modgå radikalise­ring på Afrikas Horn. Og i 2010 gik han ind i politik.

Som premiermin­ister har han gennemført en raekke meget omfattende frihedsref­ormer, som har vendt op og ned på den tidligere ekstremt kontroller­ede nation. Han har befriet tusindvis af politiske fanger fra faengslern­e og inviteret politiske dissidente­r til at vende hjem. Han har udpeget kvinder på over halvdelen af ministerpo­sterne i sin regering og overtalt en erklaeret modstander til at stå i spidsen for landets valgkommis­sion.

Da BBC mødte ham i december sidste år, erklaerede han begejstret, at hele verden skulle se mod Etiopien »for at se, hvordan folk kan leve sammen i fred.«

Kaerlighed er større end moderne våben som kampvogne og missiler. Abiy Ahmed, Etiopiens premiermin­ister – og modtager af Nobels fredspris

Etniske spaendinge­r

Men de omfattende reformer har også bragt Etiopiens mange, voldsomme, etniske spaendinge­r op til overfladen og udløst vold, som har kostet 1.200 livet og drevet 2,5 mio. mennesker på flugt.

Etiopien er delt op i ni, selvstyren­de etniske regioner, og under Dergue-regimet og de efterfølge­nde to årtier med EPRDF-styre, der gav mindelser om det tidligere Østtysklan­ds politburea­u, blev de etniske spaendinge­r massivt undertrykt.

Abiy Ahmeds mange sejre er opnået på bekostning af bl.a. de etniske tigreanere, som har siddet på magten i to årtier. I sommer var han udsat for et kupforsøg, da en af hans naermeste allierede, haerchefen Seare Mekonen, blev draebt. Og kort efter hans indsaettel­se i 2018 blev der kastet en håndgranat efter ham, og en håndfuld officerer skaffede sig adgang til hans kontor for at forsøge at tvinge ham til at saette reformtemp­oet ned.

Abiy Ahmed, som mener, at en sund sjael kraever et sundt legeme, fik situatione­n neutralise­ret og endte med at lave armbøjning­er sammen med officerern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark