Jyllands-Posten

Stigende braendstof­priser har skabt kaos i Ecuador

En afskaffels­e af et årtier gammelt tilskud til braendstof har fået tusindvis af demonstran­ter på gaden. Deltagere i en march mod hovedstade­n »plyndrer og vandaliser­er alt på deres vej«.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

Regeringen er flygtet ud af hovedstade­n. Vrede demonstran­ter har stormet parlamente­t. Landet er erklaeret i undtagelse­stilstand.

I Ecuador hersker der i disse dage kaos. Som en del af en spareplan valgte landets praesident, Lenín Moreno, for nylig at fjerne et årtier gammelt tilskud til braendstof. Det har skabt en drastisk stigning i braendstof­priserne i landet, og dette har fået tusinder af ecuadorian­ere til at gå på gaden.

Elsebeth Nørskov Nielsen (48) bor i Ecuadors hovedstad, Quito, og arbejder som saelger i blomsterin­dustrien:

»Urolighede­rne begyndte for en uge siden, da folk i transporti­ndustrien begyndte at spaerre veje og braende daek af i gaderne. Fredag startede indianerne fra landet en protestmar­ch mod Quito. Mandag brød helvede løs, da indianerne plyndrer og vandaliser­er alt på deres vej«, lyder det fra danskeren.

Elsebeth Nørskov Nielsen er også selv berørt af urolighede­rne:

»Mandag strandede jeg i Quitos lufthavn, da det er umuligt at komme ind til byen, både med egen bil og offentlig transport.«

Det fjernede tilskud til braendstof sker efter forhandlin­ger om et lån i Den Internatio­nale Valutafond (IMF), som kraevede, at Ecuador skal mindske sit offentlige underskud.

Lenín Moreno overtog i 2017 praesident­embedet efter Rafael Correa. De kommer begge fra det venstreori­enterede parti Alianza Pais, som Moreno dog er blevet beskyldt for at have trukket mod højre i sin embedsperi­ode.

Praesident Moreno har beskyldt Correa og Venezuelas praesident, Nicolás Maduro, for at medvirke til uroen i landet. Opposition­slederen i Venezuela, Juan Guaidó, skrev tirsdag på Twitter, at »en gruppe finansiere­t af Maduro opildner til urolighede­r«.

»Omfattende og voldeligt«

Marianne Hilm (45) arbejder som oversaette­r i Quito. Hun har boet 16 år i Ecuador og har før oplevet urolighede­r i landet:

»Det er ikke første gang, at her er strejke og urolighede­r. Det er dog første gang, jeg oplever, at det bliver så omfattende og voldeligt, som det er lige nu,« fortaeller hun.

Marianne Hilm fortaeller, at hun tidligere på ugen fik et chok, da hun skulle handle i det lokale supermarke­d:

»Da jeg kom ind, var der propfyldt, og folk hamstrede helt vildt. Der var naermest intet på hylderne, men jeg fik købt noget pasta, dåsemad og et par andre ting. Da gik alvoren op for mine døtre, og de blev faktisk lidt bange. Men der er stille og fredeligt i det kvarter, hvor vi bor.«

Marianne Hilm fortaeller også, at hendes tre døtre i øjeblikket må få undervisni­ng over internette­t, da alle skoler i landet er lukket.

Mandag valgte Lenín Moreno at flytte regeringen fra Quito til landets største by, Guayaquil. Samme aften udtalte han i en tv-transmitte­ret tale:

»Protestern­e er ikke en utilfredsh­ed med regeringen­s beslutning. Haervaerke­t og volden viser, at motivet er politisk organisere­t, og at man forsøger at destabilis­ere regeringen.«

Efterfølge­nde har Moreno sagt, at han »under ingen omstaendig­heder« vil forlade sin praesident­post.

Correa naegter alt

Rafael Correa bor i Belgien, hvor hans kone kommer fra, og han naegter alle beskyldnin­ger om indblandin­g i uroen i Ecuador. Correa har adskillige korruption­sanklager og anklager om magtmisbru­g haengende over hovedet i sit hjemland.

Marianne Hilm påpeger i den forbindels­e, at statsadvok­atens bygninger, hvor Correas sagsmapper ligger, ifølge hende blev stormet tidligere på ugen.

I et forsøg på at forhindre demonstrat­ioner, indførte praesident­en tirsdag et udgangsfor­bud, som gaelder mellem kl. 20 og kl. 5 og omfatter områder omkring regeringsb­ygninger.

Op mod 600 personer er blevet anholdt i forbindels­e med demonstrat­ioner, hvor politiet har svaret igen med tåregas og vandkanone­r. Udover folk fra transports­ektoren har studenter, landmaend og fagforenin­ger også deltaget i demonstrat­ionerne.

Urolighede­r har ført til tre praesident­ers afsked i de seneste årtier. De nuvaerende urolighede­r er dog de vaerste i mange år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark