Jyllands-Posten

Massemenne­sket vender tilbage – denne gang er det alvor

Lektor emeritus fra Aarhus Universite­t griber tilbage til 1950’ernes modernitet­skritik og viser, hvor meget der står på spil med den eksplosive digitalise­ring af alting.

- MIKAEL JALVING

DET DIGITALE MASSEMENNE­SKE – MENNESKEVA­ERD I ENSOMHEDEN­S TID

MICHAEL BÖSS

297 sider, 250 kr.

People’s Press forsiden af den grundige og veloriente­rede historiker Michael Böss’ nye sorte bog om vor relativt nye digitale tilvaerels­e ses en lille dreng under et taeppe, oplyst af en skaerm. Man forestille­r sig, at det er langt over hans sengetid, og at hans traette og fraskilte foraeldre selv sidsvinder, der og ser Netflix. Drengen, der symboliser­er vores menneskeli­ge fremtid, er både forgabt og fortabt. Med blot spidsen af en pegefinger styrer han mod ensomhed og hjernedød.

Denne dystre optakt skal ikke forklejne, at bogens forfatter da håber på, at vi som mennesker og samfund vil kunne mønstre den nødvendige viden og bevidsthed om digitalise­ringens konsekvens­er. De er ret så paradoksal­e: Det internet og den cybertekno­logi, som skulle gøre os mere åbne, tolerante, vidende, kreative og dynamiske, truer i dag med at gøre flere og flere afhaengige af digital junk, smadre vores hjerner, hukommelse og aegteskabe­r, dehumanise­re vores forestilli­ng om livet samt forårsage mere ensomhed og intoleranc­e end nogensinde før, mens det alt sammen indgår i en overvågnin­gskapitali­sme med uoverskuel­ige perspektiv­er.

Den digitale teknologib­egejstring har vist sig at vaere en utopi. Mens den territoria­le suveraenit­et forPå vokser en ny funktionel suveraenit­et frem takket vaere tech-giganterne­s skalten og valten med vores data og sikkerheds­tjenestern­es adgang til vores privatliv. Skyen kalder vi den sorte boks, vi villigt gemmer vores oplysninge­r og hemmelighe­der i. Som om den er noget helligt eller abstrakt. Det er den ikke. Skyen er meget konkret, og den handler om magt.

Lidt kedeligt

Michael Böss skriver ukrukket og med mange løbende referencer, indimellem også lidt kedeligt, emnet taget i betragtnin­g. Men han giver laeseren et glimrende vue over den digitale teknologi i et antropolog­isk, kulturelt og sociologis­k perspektiv.

Bogens scoop er at gribe tilbage til 1950’ernes modernitet­skritik hos David Riesman, Charles Wright Mills, Erich Fromm og Hannah Arendt for at forstå nutiden. I stedet for offentligh­ed har vi fået masse. I stedet for åbenhed har vi fået gruppetaen­kning. I stedet for dybde og forståelse har vi fået glitter og pop. Alle vores store forhåbning­er om internet og oplysning er blevet gjort til skamme. Informatio­nssamfunde­t og videnssamf­undet viste sig at vaere eufemismer for frembringe­lsen af en helt ny menneskety­pe: det digitale massemenne­ske. En skabning, der i tiltagende grad taenker og agerer som svaerm, hob, flok, masse.

Verden før Facebook

Ligesom meget andet i det svimlende 21. århundrede peger flaskehals­en på de gamle blomsterbø­rn og deres dyrkelse af den enkeltes ”smukke selv”. Det var 68’ernes narcissist­iske selvrealis­ering, der skabte grundlaget for de kommende generation­ers individual­isme. Fra 1980’erne fik de tudet ørerne fulde om, hvor unikke de var. Det gjorde dem aengstelig­e, thi de anede jo nok, hvor almindelig­e de var. Den ny teknologi gav dem imidlertid mulighed for at forstaerke selvforbli­ndelsen og lade som om, at hver og en var VIP. Selv om de blev mere individual­istiske, udviklede de ikke større individual­itet. De blev mere og mere ens; narcissism­en blev så at sige sat i system. Berømmelse var alt, opmaerksom­hed den nye valuta.

Det er naesten fristende at synke ned i et sort hul med forfattere­n. Men det er ikke hans hensigt med bogen. Målet er at få laeseren til at huske at leve sit gamle, fysiske, analoge og meningsful­de liv, ja, måske endda besinde sig på, at Vorherre ikke er en app, men en samtale over generation­er, og at der engang fandtes en hel verden før Facebook.

DEBATBOG Det er naesten fristende at synke ned i et sort hul med forfattere­n.

 ??  ?? Historiker og debattør Michael Böss. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Historiker og debattør Michael Böss. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark