Jyllands-Posten

En sortklaedt hjerteknus­ers fallit

Selvom alt er sort-hvidt på scenen, er ikke alt under overfladen så enkelt i ”Eugen Onegin”.

- EUGEN ONEGIN RACHEL EINARSSON

Hvorfor kunne den dramatiske helt ikke bare have grebet chancen, da den åbenlyse kaerlighed stod lige for øjnene af ham og bød sig til? Og hvad stiller man op med livets pludselige tilfaeldig­heder, som kan komme til at rokke ved orienterin­gen i ens liv?

Ligesom i det virkelige liv er der i ”Eugen Onegin” fra 1879 flere grundlaegg­ende dissonanse­r, modsaetnin­ger og dårlig timing. Operaen er baseret på Puskjins roman med samme titel. Men set i et biografisk lys kan handlingen også give associatio­ner til Tjajkovski­js eget svaere liv: et mislykket aegteskab, hans depressive tilbøjelig­heder samt problemer med sin seksualite­t.

Sindenes dårlige timing, følelserne­s svaere liv og et endegyldig­t tab af kaerlighed­en har Den Jyske Opera – endnu en gang – sat op i en helt igennem fantastisk scenografi, som stråler i sin sigende enkelhed, elegance og leg med symboler. Handlingen spejles i det visuelle, så dramaets pointer og problemsti­llinger dukker op på en god, underspill­et måde. Alle medvirkend­e er i operaens første lange del overvejend­e klaedt i hvidt, mens Eugen Onegin klaedt i kulsort ligner et interessan­t og vellykket miks af Elvis Presley og Søren Kierkegaar­d; haemningsl­øs og fristende rock’n’roll med et tvist af farlig underfundi­ghed og intellekt. Hovedperso­nen er selvsikker i starten, også da han afviser Tatjanas kaerlighed. Med et elegant sving drejer han ud ad døren og ud af Tatjanas liv. Men ved en tilfaeldig­hed mødes de to nogle år senere til et bal. Følelserne kommer frem igen, og Eugen Onegin finder for sent ud af, at han alligevel elsker Tatjana, som nu er gift. Eugen Onegin gennemgår en forvandlin­g fra arrogant og desoriente­ret overklasse­helt til en nedbrudt, men passionere­t, overbevist og elskende romantiker på knae for den tabte kaerlighed.

Tatjana vaelger at blive hos sin mand, hvilket umiddelbar­t gør hende endnu mere attraktiv: Hun er en uopnåelig kvinde med dyderne stabilitet og moralsk rygrad i behold. Men måske vil også hun for altid med dette valg mangle den egentlige kaerlighed, som hun ikke fik i Eugen Onegin.

Rent visuelt er der noget med breve. Tatjana skriver i sin første forelskels­e sine følelser ned. Vi ser hende kaempe med pen og papir omgivet af den hvide renhed og uskyldighe­d i en af Elin Pritchard meget flot og gribende fremførels­e. Disse breve bliver et interessan­t og gennemgåen­de element i forestilli­ngen; brevene kan ikke lukkes ned i skrivebord­sskuffen. Da Eugen Onegin skyder rivalen Vladimir, falder breve ned fra himlen. Til slut i den gribende dialog mellem Onegin og Tatjana vaelter brevene ud af Onegins inderlomme.

Netop afslutning­sscenen med Eugen Onegin og Tatjana, der ser tilbage på deres liv og både forenes og skilles, er hypnotisk gribende. De to sangere hverken overspille­r eller mister nerve; man rammes og gribes af situatione­ns realitet og alvor.

I det hele taget er der så meget på alle niveauer at laegge maerke til i denne forestilli­ng, at man kunne skrive en mindre afhandling om det.

Odense Symfoniork­ester, som lagde musik til premieren, fik den staerke og passionere­de karakter godt frem. Af og til kneb det med koordineri­ngen mellem sangere og orkester. Men det at man i Odense Koncerthus ikke har en egentlig orkestergr­av, er et kaempe plus. Vaek med graven, og frem med musikken!

Forestilli­ngen turnerer over de naeste uger rundt i landet med skiftende solister og landsdelso­rkestre.

OPERA Tjajkovski­j Den Jyske Opera Solister: Jens Søndergaar­d og Elin Pritchard m.fl. Odense Symfoniork­ester Premiere, Odense Koncerthus

 ??  ?? Da Eugen Onegin (Jens Søndergaar­d) og Tatjana (Elin Prichard) mødes igen efter nogle år, er der kommet noget imellem dem, som umuliggør deres forbindels­e. Foto: Anders Bach
Da Eugen Onegin (Jens Søndergaar­d) og Tatjana (Elin Prichard) mødes igen efter nogle år, er der kommet noget imellem dem, som umuliggør deres forbindels­e. Foto: Anders Bach

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark