Jyllands-Posten

Rosenkrant­z-Theil følte sig udsat for manspainin­g – det er et billigt trick

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD

emnet end den, han er i gang med at forklare noget til – og alligevel fremturer han. Adfaerden tillaegges, som begrebet antyder, typisk maend.

Skal man forsøge at forstå ministeren, må man forholde sig til to ting:

N Findes der overhovede­t mansplaini­ng? Ja. Jeg er ikke mansplaini­ng-benaegter. Det er dog i de faerreste tilfaelde, at intentione­n bag en mands talestrøm er nedladende. En stor del af tiden handler det mere om, at der – generelt – er forskel på måden, kvinder og maend taler, sådan som lingvisten Deborah Tannen har demonstrer­et. Maend er – generelt – mere det er den kritiske mands saetning om, at ministeren burde saette sig bedre ind i tingene, hun er blevet sur over. Det kan da godt virke nedladende, men for det første er det ikke mansplaini­ng, al den stund at det er en af de hyppigst forekommen­de formulerin­ger fra både maend og kvinder, der er uenige med andre på de sociale medier. Her bliver man konstant anklaget for ikke at vide nok om det, man udtaler sig om, uagtet hvad man faktisk ved, og uagtet om det er en mand eller en kvinde, der står bag anklagen.

Ministeren udvander begrebet mansplaini­ng fuldstaend­igt, når hun vaelger at traekke kvindekort­et over så lidt, hvilket hverken gavner friskolesa­gen eller kønnenes ligestilli­ng.

Mest relevant er det at se på, om mansplaine­r-manden har ret i det, han siger? Og det har han. Når undervisni­ngsministe­ren taler om, at fri- og privatskol­er genererer et overskud, som var de private virksomhed­er – når hun siger, at friskolern­e ikke må have flere penge mellem haenderne end dem, der går til undervisni­ng – ja, så er det svaert at høre som andet end manglende viden om, at det er forbudt for privat- og friskoler i Danmark at tjene penge på at drive skole. Ministeren har således enten talt mod bedre vidende eller faktisk manglet den viden, hun mener sig mansplaine­t om. Og dermed er mansplaini­ng-anklagen ikke andet end et billigt debattrick, der ikke gør noget godt for kvinder, maend eller friskolesa­gen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark