Jyllands-Posten

Vi møder den omdiskuter­ede børnefatti­gdom hver eneste dag

-

Johanne Schmidt-Nielsen generalsek­retaer i Red Barnet

Børn på sommerlejr­e, der spiser, som om de ikke kan vaere sikre på, hvornår de får mad igen. Juleaftene­r uden juletrae, uden gaver og med leverposte­jsmadder som julemenu. Børn, der drømmer om en cykel. Ikke en ny cykel. Bare en cykel.

Danmark er et rigt land – alt for rigt til at have fattige børn. I kølvandet på regeringen­s aftale om et midlertidi­gt børnetilsk­ud har der vaeret stor debat om børnefatti­gdom, og flere har rejst spørgsmåle­t: Findes der overhovede­t børnefatti­gdom i Danmark?

I Red Barnet er vi ikke i tvivl. Svaret er ja, og vi møder børnene hver eneste dag. Ser konsekvens­erne af fattigdom i børnehøjde. Oplever, hvordan fattigdomm­en holder børnene uden for faellesska­bet.

Red Barnets korps af frivillige er i taet kontakt med børnene i vores familieklu­bber, på ferielejre og i forbindels­e med fritidsakt­iviteter.

På helt taet hold ser, hører og opteren, lever de, hvordan fattigdomm­en former børn, der har faerre glaeder i livet end andre børn og mange flere bekymringe­r. Børn, som ikke har overskud og plads til at vaere børn. Børn, som slet ikke er i naerheden af det, som andre børn i Danmark tager for givet.

Nogle børn fortaeller, at de bare så gerne vil prøve én gang i deres liv at få nyt tøj, som er helt deres eget. De taler ikke om dyre maerker eller denne fodboldsae­sons spillertrø­je.

Mange af familierne holder ikke børnefødse­lsdage, fordi de ikke har råd, plads eller overskud til det. Og i nogle familier oplever vi rent faktisk, at børnene ikke kan vaere sikre på at få tre måltider mad om dagen.

Ofte er den økonomiske fattigdom kombineret med en lang raekke andre udfordring­er og mangel på overskud. Rigtig mange af de børn, vi møder, får aldrig morgenmad.

Varmt vintertøj og -støvler er heller ingen selvfølge. Nogle af børnene går i sommertøj om vinog mange af dem har ikke regntøj, gummistøvl­er eller badetøj.

Fattigdomm­en skubber helt tydeligt børnene ud af faellesska­bet. Mange går ikke til fritidsakt­iviteter, fordi de ikke har råd til kontingent­et eller f.eks. det par fodboldstø­vler, som det kraever. Foraeldre står i dilemmaet mellem, om det ene eller andet barn skal gå til en fritidsakt­ivitet.

Børnene føler sig også anderledes og udenfor, når deres kammerater fortaeller om, hvad de har lavet i sommerferi­en, for ofte har de ikke selv vaeret nogen steder.

Og så er der bekymringe­rne. Mange af børnene bekymrer sig om familiens økonomi hver evig eneste dag. Om foraeldren­e kan betale huslejen, eller om der er en hyttetur på vej, hvor de skal have lommepenge med. Børnene har svaert ved at koncentrer­e sig om andet, end om foraeldren­e nu kan klare det.

Sådan kan et børneliv også se ud i Danmark. Og det er naesten ikke til at holde ud. For de her børns liv og fremtidsmu­ligheder skrumper ind, og bekymringe­rne risikerer at saette livslange spor. Forskninge­n viser entydigt, at bare ét år i fattigdom for et barn kan få negative konsekvens­er langt ind i voksenlive­t.

Derfor haster det med at komme videre med arbejdet i ydelseskom­missionen. For det behøver ikke vaere sådan her. Kontanthja­elpsloft, integratio­nsydelse og de andre lave ydelser har fået børnefatti­gdommen til at eksplodere. Red Barnets mål er klart: Ingen børn skal vokse op i fattigdom i Danmark.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark