Jyllands-Posten

Besynderli­gt argument fra Mette Frederikse­n

-

Hvor mange socialdemo­krater skal dø før tid for at skaffe løn til en ekstra sygeplejer­ske? Det spørgsmål presser sig på, efter at Mette Frederikse­n kort før Folketinge­ts åbning meldte ud, at regeringen vil skaffe 1.000 ekstra sygeplejer­sker over to år.

For at skaffe penge til dette har regeringen afsat et beløb, der skal findes ved at lade en pakke cigaretter stige med fem kroner i 2019 og yderligere fem kroner i 2020.

For at det regnestykk­e skal holde og give løn til 1.000 ekstra sygeplejer­sker, har regeringen ønsket en prisstigni­ng på cigaretter, der giver flere penge i statskasse­n, samtidig med at man fastholder antallet af rygere. Det er åbenbart ikke sundhedsmi­nisteriet, der driver forebyggel­sen i Danmark, men skattemini­steriet og finansmini­steriet.

Rygning er relateret til 150.000 ekstra indlaeggel­ser og 500.000 ekstra ambulante hospitalsb­esøg hvert år. Der var ekstra omkostning­er på 10 mia. kr. til behandling og pleje relateret til rygning. Det fremgik af Sundhedsst­yrelsens sygdomsbyr­derapport fra 2016.

Måske var det en god idé at saette prisen langt højere op, så der blev faerre syge danskere, selv om det (måske) ville give faerre penge i statskasse­n. Måske kunne vi på sigt spare nogle sygeplejer­sker.

Mette Frederikse­ns argument for koblingen mellem ekstra cigaretpen­ge i statskasse­n og ekstra sygeplejer­sker lød således: »Vi laver faktisk et direkte kryds fra det, at det bliver dyrere at købe cigaretter, til at vi kan ansaette 1.000 flere sygeplejer­sker. Det synes jeg jo på alle mulige måder er et klogt kryds og en klog måde at finansiere flere sygeplejer­sker på.«

Et besynderli­gt argument for et ”kryds”. Det er muligt, at Mette Frederikse­n er traet af de ”sundhedsto­sser”, der bliver ved med at fremføre, at markant højere priser giver faerre rygere og faerre syge danskere. Socialdemo­kraterne foreslår at skaffe penge til statskasse­n til ekstra sygeplejer­sker ved at fastlaegge cigaretpri­sen på et niveau, der fastholder antallet af rygere. Er det virkelig socialdemo­kratisk politik?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark