Jyllands-Posten

Giv mig et personligt CO2-kontoudtog

-

Vi skal reducere CO2-udslippet med 70 pct. inden 2030. Det er den lette del: at saette målet. Den svaere del – at gennemføre de ubehagelig­e forandring­er, der vil føre os til målet – udestår. Vi skal alle bidrage – men hvordan? De fleste har styr på de store linjer: Flyv mindre, spis mindre kød, lad bilen stå osv. Vi bliver også nødt til at optimere vore mikrobeslu­tninger. Hver gang vi køber noget, afføder det jo CO2-udledning.

»Danmark er staerk på digitalise­ring, og vi er staerke på klima og energi – hvorfor samtaenker vi ikke disse to styrkeposi­tioner?« Den undren gav Connie Hedegaard udtryk for i en debat på Folkemødet.

Enig – det er oplagt at samtaenke disse to styrkeposi­tioner. Lav et system, så vi på vort kontoudtog fra banken også får vist CO2-belastning­en af vore indkøb. Det vil give laering og fine muligheder for nudging og gamificati­on. Start med transporto­mrådet: Lad mig se CO2belastn­ingen af mine indkøb af benzin, parkering, billetter til bus, tog, fly, leje af løbehjul, køb af daek, cykelkaede­r osv. Det er lettere taenkt end gjort – i den grad. Der mangler masser af data, og der skal laves utrolig mange sammenstil­linger af data. Men det er den vej, vi skal, så vi hver isaer får synliggjor­t CO2-konsekvens­erne af vore handlinger og dermed får et grundlag for at bidrage, hvor forholdet mellem personlig velfaerdst­ab er gunstig i forhold til CO2bespare­lsen.

Det kan gøres – landbruget viser vejen. Andelssels­kabet DLG kan som det første grovvarese­lskab i Europa nu klimadekla­rere sine foderbland­inger efter internatio­nale retningsli­njer. Det er et skridt frem mod, at også fødevarer bliver klimadekla­rerede. I Sverige er Ålandsbank­en med deres Östersjöko­rt startet fra den anden ende. De tilbyder et betalingsk­ort, der ud over dit økonomiske forbrug også viser dit CO2-aftryk – dog endnu i ganske grove termer. Efterhånde­n som CO2-data kommer på plads, vil der vaere uanede muligheder for optimering, regulering, kontrol og prissaetni­ng. Måske en ubehagelig tanke – men det er der, vi ender.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark