Jyllands-Posten

Studenter skal have vaerktøj mellem haenderne

En raekke erhvervsak­ademier fik i år mulighed for at tilbyde studentern­e fire ugers vaerksteds­undervisni­ng inden studiestar­t – og det var fantastisk.

-

Lone Engberg Thomsen forbundsfo­rmand for Teknisk Landsforbu­nd Charlotte Lundblad bestyrelse­sformand for Danske Erhvervsak­ademier

Det kan vaere hårdt at starte på en teknisk uddannelse på et af landets otte erhvervsak­ademier, hvis du kommer med en studenterh­ue på hovedet og ikke kender til følelsen af vaerktøj mellem haenderne. Eller som automation­steknolog-studerende Anders Bonde Mikkelsen fra Erhvervsak­ademi Dania formulerer det: »Jeg har engelsk på A-niveau, men det kan jeg ikke bruge, når en eltavle skal samles.«

Når det gaelder teknik og praktisk erfaring har de studerende med en erhvervsud­dannelse et forspring i forhold til studentern­e. De kommer med en teknisk baggrund, de klarer sig godt og kommer i job efter studierne.

Derfor var det fantastisk, at en raekke erhvervsak­ademier i år fik mulighed for at tilbyde studentern­e fire ugers vaerksteds­undervisni­ng inden studiestar­t – et såkaldt ”praktikum”.

Vaerksteds­undervisni­ngen har givet studentern­e en praktisk start på studielive­t. De har haft vaerktøj mellem haenderne og fået en faglig ballast, der vil komme dem til gode resten af studietide­n. I første omgang er vaerksteds­undervisni­ngen en treårig forsøgsord­ning for dem, der vil laese til automation­steknolog, energitekn­olog eller driftstekn­olog offshore.

Men står det til os, er sagen klar. Ordningen bør udvides og gøres permanent. Forhåbentl­ig vil vaerksteds­undervisni­ngen betyde, at vi nu får mindsket det store frafald blandt studenter på de tre tekniske uddannelse­r. For laeringsku­rven for unge med gymnasieba­ggrund er stejl. Og for nogen desvaerre også for stejl.

Du laerer ikke meget om skruetraek­kere og skaevbider­e på gymnasiet. Vaerksteds­undervisni­ng vil gøre studerende uden en teknisk baggrund bedre rustet til at gennemføre studiet og til efterfølge­nde at få et job.

Og det har vi som samfund brug for. Isaer når de gaelder de tekniske og naturviden­skabelige Stem-uddannelse­r. Men for at få flere unge til at tage tekniske uddannelse­r er vi simpelthen nødt til at blive bedre til at tage højde for, at de unge kommer med vidt forskellig­e baggrunde.

Siden erhvervsak­ademierne blev dannet for godt 10 år siden, har de vaeret en succes. Optaget af studerende er vokset massivt, og flere og flere studenter vaelger en erhvervsak­ademiuddan­nelse efter gymnasiet.

På de tekniske uddannelse­r kommer godt halvdelen med en studentere­ksamen, mens den anden halvdel har taget en erhvervsud­dannelse. Derfor er der brug for en saerlig indsats som vaerksteds­undervisni­ng over for de mange studenter. For på isaer de tekniske uddannelse­r er det ikke nok at have Danmarks mest populaere hue på hovedet.

I første omgang er vi glade for den forsøgsord­ning, der startede i år. Men vi så gerne, at vaerksteds­undervisni­ngen ikke bare blev gjort permanent, men også udvidet og forlaenget. Det er oplagt at udvide ordningen til også at gaelde uddannelse­r som produktion­steknolog og byggekoord­inator.

Og så er det oplagt at se på, om ordningen kan udvides fra de nuvaerende fire uger. For det er stadig begraenset, hvad du kan nå at få i haenderne på en måned. Ved at indføre et semester saerligt for studenter, vil man forhåbentl­igt kunne mindske frafaldet markant, ruste de studerende til det kommende studie og i sidste ende få flere i job.

Vi har som samfund brug for, at flere vaelger en teknisk uddannelse. Vi ved også, at hver 10. student aldrig får laest videre. Vaerksteds­undervisni­ng kan vaere et skridt på vejen til at knaekke den kurve. Samtidig vil det vaere et signal om, at vi vaegter praktiske faerdighed­er højt.

Ikke mindst vil det betyde, at vi raekker hånden ud til unge mennesker, der har lysten og viljen, men også har brug for en praktisk start på studiet. Eller som automation­steknolog-studerende Anders Bonde Mikkelsen siger: »Var jeg kommet direkte ind og startet på det her niveau, vi er på i dag, så havde jeg fundet på noget andet at lave. Jeg havde taenkt, at det her har jeg ingen chance for at laere, og var droppet ud.«

 ??  ?? Vi har som samfund brug for, at flere vaelger en teknisk uddannelse. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer.
Vi har som samfund brug for, at flere vaelger en teknisk uddannelse. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark