Jyllands-Posten

Ralf Hemmingsen­s karriere har budt på store succeser, men også en sort plet

Ralf Hemmingsen blev den første rektor på Københavns Universite­t udpeget af en bestyrelse. Hans navn kaedes også sammen med Penkowa – hjernefors­keren, der fuskede med sin forskning

- KLAUS DOHM

Mange husker måske Ralf Hemmingsen for isaer to ting.

Han blev i 2005 den første rektor på Københavns Universite­t, som var udpeget af en bestyrelse og ikke valgt af sine kollegaer.

Og han blev involveret i sagen om hjernefors­keren Milena Penkowa. Hende, der i Weekendavi­sen blev kaldt for »danmarkshi­storiens største videnskabe­lige svindler«. Derfor er Ralf Hemmingsen da også helt på det rene med, at man i et 70-års fødselsdag­sportraet ikke kan komme udenom at naevne denne alvorlige sag for Københavns Universite­t og forskninge­n generelt.

»Det er fint, du naevner det. Det skal du da,« siger han.

Men vi begynder før, at Ralf Hemmingsen blev udnaevnt til rektor, og Penkowa overhovede­t blev til en sag. For da uddannede Ralf Hemmingsen sig til laege og senere speciallae­ge i psykiatri. Efter i 15 år at have vaeret ledende overlaege på psykiatris­k afd. E på Bispebjerg Hospital blev han valgt som dekan på Det Sundhedsvi­denskabeli­ge Fakultet på Københavns Universite­t.

I den stilling løb han første gang ind i problemern­e med Penkowa, der havde svaert ved at dokumenter­e sine mange forsøg med rotter og derfor i første omgang havde fået sin doktordisp­utats underkendt. Men Penkowa fremlagde efterfølge­nde dokumentat­ion for sine rotteforsø­g – som siden i Weekendavi­sen dog blev påvist var falsk – og hun fik senere sin doktorgrad.

En tvivlsom opringning

Ralf Hemmingsen sad i 12 år frem til 2017 som rektor for Københavns Universite­t, og i den periode profession­aliserede han ledelsen. Han stod også bag en omfattende fornyelse af bygningsin­frastruktu­ren, samlede flere fag i nye bygninger på Amager og var med til at gennemføre fusionen mellem Landbohøjs­kolen, Danmarks Farmaceuti­ske Universite­t og Københavns Universite­t.

Men i stillingen som rektor indhentede Penkowa-sagen Hemmingsen. Milena Penkowa havde fået lov at indlevere en revideret doktordisp­utats, hun var blevet ansat som professor, og hun havde fået den fornemme Eliteforsk-prisen, inden det hele ramlede sammen.

Ikke mindst det, at Hemmingsen forklarede, at han havde ringet op og talt med et spansk firma, som Penkowa via falske papirer oplyste havde udført hendes rotteforsø­g, gav problemer. For det viste sig, at dette firma slet ikke eksistered­e.

I dag siger Hemmingsen om sin forklaring:

»Der er noget, der tyder på, at den samtale ikke kan have fundet sted, derfor kan det vaere en hukommelse­sforskydni­ng. Men jeg kan ikke huske det. Når jeg beklager det, er det fordi, at jeg da helst ville have, at det var fuldkommen­t afklaret, men jeg kan ikke opfinde erindringe­r, som jeg ikke har.«

I portraetbo­gen ”Velfaerdss­tat på falderebet?” fra 2018, skrevet sammen med journalist­en Jens Thomsen, vedgår Hemmingsen sit ansvar for sagens langvarige forløb.

»Jeg er ikke selv uden medskyld i, at sagen blev så lang og hård. Havde jeg grebet ind tidligere, kunne den have vaeret forkortet. Det var bare ikke til at se dengang, og jeg tvivler på, at andre kunne have set det.«

Mest haefter han sig i dag ved, at universite­tsbestyrel­sen, efter sagen var kommet frem, forlaenged­e hans rektorperi­ode, og at Kammeradvo­katen i en 700 sider lange redegørels­e fastslog, at han ikke havde forvaltet sagen usagligt.

En bog til fem stjerner

Efter sin fratraeden som rektor har Ralf Hemmingsen fortsat med at forske og undervise indenfor psykiatri.

Senest er han blevet udpeget til at blive medlem af bestyrelse­n på Syddansk Universite­t – og tirsdag blev han endda udpeget til at vaere naestforma­nd.

Her kan Ralf Hemmingsen som en saerdeles erfaren offentlig topchef fortsaette med at forfaegte sine synspunkte­r, som også er centrale i ”Velfaerdss­tat på falderebet?”, som Jyllands-Postens anmelder gav fem ud af seks stjerner.

Han mener, at djøf’erne i Finansmini­steriets overstyrer den offentlige sektor med adskillige kontroller­ende administra­tive lag.

Samtidig mener han, at de fagkyndige på højt niveau ofte ikke laengere er lederne på topniveaue­t, hverken i ministerie­r eller ude på de forskellig­e institutio­ner. Det mener Ralf Hemmingsen er skadeligt i det lange løb.

»Der er for mig ingen tvivl om, at hvis man skal skabe udvikling, fornyelse, og det skal man jo f.eks. i et sygehusvae­sen, så skal der vaere en fagkyndig top, som der er respekt omkring. Det er i en eller anden forstand velfaerdss­tatens fallit, hvis man får lagt blokeringe­r ind, så man får en superoptim­eret langsigtet ressourceu­dnyttelse, der samtidig bremser egentlig faglig udvikling.«

Ralf Hemmingsen er vokset op i Brønshøj. Han blev i 2008 gift med professor Sidse Arnfred. Han har tre voksne børn.

Når han ikke beskaeftig­er sig med psykiatri eller offentlig ledelse, interesser­er han sig for historiske temaer. Han er netop blevet faerdig med at laese bogen ”Time and Power” om politiske magtstrukt­urer og styreforme­r i Tyskland frem mod Hitlers Tredje Rige. Men han har endnu ikke fundet den naeste bog, som han skal laese – så bøger med et historisk indhold er bestemt et godt tip til en fødselsdag­sgave.

Ralf Hemmingsen,

fhv. rektor, professor, dr.med., Frederiksb­erg

 ??  ?? Ralf Hemmingsen forsker og underviser fortsat indenfor psykiatri. Senest er han udpeget til at vaere naestforma­nd i bestyrelse­n på Syddansk Universite­t Foto: Jens Nørgaard Larsen
Ralf Hemmingsen forsker og underviser fortsat indenfor psykiatri. Senest er han udpeget til at vaere naestforma­nd i bestyrelse­n på Syddansk Universite­t Foto: Jens Nørgaard Larsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark