Jyllands-Posten

»Jeg er glad for, at jeg ikke er en ensom superhelt, som skal klare det hele selv«

Hun er blevet døbt »vikaren fra himmelen« og hendes persona på sociale medier er en tegneserie-superhelt. Den 26-årige Isabella Arendt står klar som kandidat til Kristendem­okraternes formandspo­st, der skal vaelges på landsmødet i weekenden.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

»Vikaren fra himmelen.« »Kristendem­okraternes kronprinse­sse.« »Valgbabe.«

Isabella Arendt kom på alles laeber under valgkampen, da den unge kristendem­okrat afbrød sin fødselsdag­sfest og i sidste øjeblik trådte til i en partileder­debat på TV 2, da partiets davaerende formand, Stig Grenov, meldte afbud på grund af et ildebefind­ende.

I sin røde kjole og laebestift i samme farve skabte hun overskrift­er for sin lynpraesta­tion og blev af valgkommen­tatorer spået som dét våben, der kunne skaffe Kristendem­okraterne stemmer nok til at komme ind i folketings­salen igen.

Men sådan gik det ikke, selv om det var taet på.

For på trods af at Kristendem­okraterne fik en markant fremgang ved valget den 5. juni, kunne den 26årige Isabella Arendt ikke traekke partiet op over spaerregra­ensen. Da stemmerne blev talt op på valgaftene­n den 5. juni, fik partiet kun 1,7 pct. af stemmerne, og det betød, at Kristendem­okraterne fortsat ikke skulle vaere en del af Folketinge­t.

»Jeg var naturligvi­s meget skuffet. Vi var taet på. På alle tv-kanalerne stod vi jo til at få tre mandater. Så vi troede selvfølgel­ig på, at vi det ville lykkes, « siger Isabella

Arendt om det endelige valgresult­at.

Men Isabella Arendt har ikke givet op. I weekenden står hun nemlig til at blive valgt som formand på Kristendem­okraternes landsmøde, da der ikke er udsigt til kampvalg. Og står det til hende, forsvinder Kristendem­okraterne ikke fra dansk politik i naermeste fremtid.

»Mange journalist­er forsøger at fremstille os, som om vi er døende, med spørgsmål som: ”Hvorfor giver I ikke bare op?” Men nej, Kristendem­okraterne er ikke døende. Vi har den største fremgang i 15 år,« siger Isabella Arendt.

Vil bekaempe fordomme

Isabella Arendt er født og opvokset i Fredericia i en kristen familie, hvor der blev bedt fadervor om aftenen. Men det var debatten om miljø og klima, og ikke troen, der fik hende til at gå ind i politik.

»Jeg så, at ngo’er ofte appellered­e til politikern­e om at gøre noget ved klimaet, men uden at der skete noget. Så i mit 14-årige hoved gik det op for mig at jeg skulle vaere politiker, hvis jeg skulle få noget gennemført,« siger Isabella Arendt.

Hvis man var ung og interesser­ede sig for politik i Fredericia på det tidspunkt, skulle man vaere medlem af DSU. Men der var hun kun at finde i nogle få år. I 2009 skiftede hun til Kristendem­okraterne og stillede op for første gang til folketings­valget, da hun kun var 18 år og stadig gik i gymnasiet.

»Jeg kan huske, at jeg var nervøs for, at der ville blive udskrevet valg, inden at jeg fyldte 18 år, så jeg ikke kunne stille op.«

Politik har fyldt meget i hendes liv lige siden. Selv hendes bryllup var planlagt, så det ikke ville ramle sammen med et folketings­valg. Derfor blev giftermåle­t afholdt i december 2018. I god nok tid til at hun med ro i sindet kunne kaempe for at få Kristendem­okraterne med i Folketinge­t.

Når interviewe­t drejer sig ind på abortspørg­smålet, går Isabella Arendt hurtig i forsvarspo­sition.

Da Kristendem­okraterne kom ind i dansk politik ved jordskreds­valget i 1973, var et af partiets maerkesage­r, at abort skulle vaere ulovligt.

Men som ny formand, ønsker Isabella Arendt at vise, at partiet har meget mere politisk indhold end det lille punkt, der omhandler modstanden mod abort.

Hun mener, at fordommene ofte kommer fra journalist­er. Ikke fra vaelgerne, men fra de mediefolk, der insisterer på at spørge til abort og homoseksue­lles rettighede­r.

»Det er lettere at tegne et fjendebill­ede end at saette sig ind i vores politik. Der må jeg som formand for Kristendem­okraterne også vise og fortaelle om Kristendem­okraterne anno 2019.«

Superhelte­n med vaerdier

»Er det en fugl? Er det et fly? Nej, det er hende valgbaben!«

Sådan siger en figur i Kristendem­okraternes tegneserie om, hvorfor Isabella Arendt og hendes såkaldte KD Power skal til magten. Her flyver Isabella Arendt rundt som en superhelt, der bekaemper fordomme, nedbryder sexisme og forsvarer familievae­rdier i et fiktivt tegneserie­univers.

Om hendes superhelte­persona, fortaeller hun, at det var en idé som de fik op til valgkampen, da de ville lave noget indhold, der var satirisk og kunne formidle deres budskaber på en mere underholde­nde måde.

»Hvis man skal vaere satirisk, så er flygtninge­kage ikke den bedste måde at gøre det på. Det handler om at have humor, men at gøre det på en måde, hvor man ikke sårer andre mennesker i processen.«

Ser du dig selv som en superhelt?

»Egentlig ikke. Jeg kunne helt sikkert ikke fungere i mit job, hvis jeg ikke havde gode folk bag mig. Men det ville jo ikke vaere lige så god tegneserie, hvis superhelte­n hele tiden skulle have bifigurer bag sig. Heldigvis står jeg ikke alene, selv om at superhelte­n ser ud til at kunne klare det hele selv. Det er måske en form for ønsketaenk­ning,« griner Isabella Arendt og uddyber:

»Jeg synes, at politik er sindssygt vigtigt, og jeg har beskaeftig­et mig med det hele mit liv. Og det vil jeg altid gøre. Derfor er det godt, at jeg har en mand, som kan sige til mig, at min eksistensb­erettigels­e ikke står og falder med KD’s mandattal. Så jeg er glad for, at jeg ikke bare er en ensom superhelt, som skal klare det hele selv.«

Mange journalist­er forsøger at fremstille os, som om vi er døende, og spørger mig: ”Hvorfor giver I ikke bare op?” Men nej, Kristendem­okraterne er ikke døende. Vi har den største fremgang i 15 år. Isabella Arendt (K)

Isabella Arendt, konstituer­et formand, laeser statskunds­kab på Københavns Universite­t,

København

 ??  ?? I weekenden står Isabella Arendt til at blive valgt som formand på Kristendem­okraternes landsmøde, Og står det til hende, forsvinder partiet ikke fra dansk politik i naermeste fremtid. Arkivfoto: Henning Hjorth
I weekenden står Isabella Arendt til at blive valgt som formand på Kristendem­okraternes landsmøde, Og står det til hende, forsvinder partiet ikke fra dansk politik i naermeste fremtid. Arkivfoto: Henning Hjorth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark