Jyllands-Posten

Glem depression­en - dansk økonomi er i forrygende form

Højkonjunk­turen rinder ud, men alt tyder på en blød landing for dansk økonomi og en god mulighed for modige, danske virksomhed­er til at aede markedsand­ele i 2020.

-

Det er let at tegne kulsorte fortaellin­ger op om dansk økonomi for tiden. Brexit, handelskri­g, recession og strammere kreditbeti­ngelser i bankerne laegger sandt for dyden ikke op til et festfyrvae­rkeri af en fremtidsud­sigt. Der er kun et problem med dystopien – den er sandsynlig­vis ikke rigtig.

Vel er diverse barometre for erhvervsli­vets og forbrugern­es tro på fremtiden ikke så positive, som de har vaeret. Men sandheden er fortsat, at dansk økonomi på helt afgørende områder som eksport, beskaeftig­else, industripr­oduktion og vaekst har klaret sig langt bedre på det seneste, end det egentlig burde vaere muligt, de negative toner fra omverdenen taget i betragtnin­g.

Da de økonomiske vismaend i tirsdags udgav deres seneste prognose for dansk økonomi, saenkede de forventnin­gerne til vaeksten i 2020 ret voldsomt – med naesten en fjerdedel til 1,3 pct. Det traekker en god håndfuld milliarder kroner ud af økonomien i forhold til det foregående vaekstscen­ario fra vismaenden­es hånd. Men det er altså fortsat et mere positivt vaekstbill­ede, end det, vi gennemleve­de i både 2012 og 2013. Det rene ragnarok bliver det naeppe.

Netop usikkerhed­en om, hvor hårdt økonomien og dermed erhvervsli­vets vilkår kommer til at lande efter højkonjunk­turen, er en irritation­sfaktor, der er til at føle på i virksomhed­erne. Nutiden kan ikke blot ”forlaenges med braedder” i budgettern­e for 2020. Markedsuds­igterne er for mange mere tågede, end de har vaeret i flere år. Og det kan blive lige så kostbart at geare virksomhed­en til en nedtur, der ikke kommer, som at overinvest­ere i jubeloptim­istisk forventnin­g om et opsving, der aldrig slutter.

Her på redaktione­n har vi igennem de seneste uger i artikelser­ien ”Vendepunkt?” beskrevet dilemmaer og overvejels­er fra en stribe virksomhed­sledere og specialist­er i økonomi og finansieri­ng. Spørgsmåls­tegnet er ikke sat tilfaeldig­t. Det symboliser­er den usikkerhed og tøven, vi på forhånd havde ventet at møde fra hovedperso­nerne, der stirrer ind i en aertesuppe af fremtidssc­enarier på både kort og mellemlang sigt. Den prognose holdt (heller) ikke.

Nok er det generelle billede, at budgettern­e bliver strammet i det kommende år, men der hersker en udtalt forståelse for, at tiden ikke er til at gå i hi, nulstille udviklings­projektern­e og vente på bedre tider. Som adm. direktør Søren Holm Jensen fra laeskedrik­koncernen Co-Ro udtrykte det: »Selvom tiderne er hårde nu, er det måske der, vi skal investere mere end andre. Vi presser rigtig hårdt på speederen.« Eller kollega Jesper Lauge Christense­n fra Kopenhagen Fur: »Vi nødt til at vaere offensive og skubbe på produktudv­iklingen.« Flere andre kunne i samme boldgade bekraefte, at deres fokus i lige så høj grad er på den fremtid, der venter efter en formodet afmatning som på salgstalle­ne for naeste kvartal.

Det har selvfølgel­ig sin forklaring. For selvom mediependu­let om verdens tilstand i disse uger svinger rundt i de mørke territoriu­m, er vi faktisk herhjemme ualmindeli­g godt klaedt på til at bruge de konkurrenc­efordele, som en lille, rig og åben økonomi også byder på, når konjunktur­erne skifter. Eksempelvi­s til at støvsuge de markedsand­ele op, der kommer på udsalg, når konkurrent­erne går i flyverskju­l. Traditione­lle, globale styrkeposi­tioner går jo ikke fløjten for hverken medicinal-, fødevare- eller cleantech-industrier­ne, når verdensøko­nomien tager toppen af farten. Konkurrenc­eevnen bliver ikke ringere af at have sit udgangspun­kt i en stabil økonomi og et sikkerheds­politisk smørhul befolket af en generelt veluddanne­t arbejdssty­rke.

Og så kan vi jo vaelge at haefte os ved, at de seneste nøgletal viser en overrasken­de vaekst i Tysklands industripr­oduktion, at Kina og USA tilsvarend­e overrasker med fine, såkaldte PMI-tal, der måler indkøbsche­fernes vurdering af det aktuelle erhvervskl­ima, at dansk eksport af varer satte ny rekord i august og at en betragteli­g del af verdens førende aktieindek­s handles til historisk høje vaerdier.

Djaevlen ligger som regel i detaljen, og detaljen viser, at vi med fordel kan tage ansvaret for en vaesentlig­t mere nuanceret og offensiv tilgang til økonomien i de kommende år end den dystopi, som dommedagsp­rofeterne er rejsende i for tiden.

Det kan blive lige så kostbart at geare virksomhed­en til en nedtur, der ikke kommer, som at overinvest­ere i forventnin­g om et opsving, der aldrig slutter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark