Jyllands-Posten

Dansk eksport under pres: Norske og svenske kroner i historisk nedtur

Valutaerne fra vores to nabolande er på en historisk glidebane, som blot er forstaerke­t siden 2012.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk NIELS CHRISTENSE­N, CHEFANALYT­IKER, NORDEA

Efter kraftige kursfald de seneste måneder er både den svenske og den norske krone nede i niveauer, man ikke har set siden finanskris­en.

Siden efteråret 1981 er den svenske krone mere end halveret i vaerdi over for den danske krone. Den norske krone er svaekket med 44 pct. siden slutningen af 1982. Svaekkelse­n i begge valutaer er accelerere­t siden udgangen af 2012 og udgør nu et reelt problem for danske eksportøre­r.

»Faldene er deprimeren­de,« siger Carl Hammer, chef for valutarese­arch i svenske SEB.

Den svenske krone er nu nede i 68,4 danske øre, mens Norges krone koster 74,3 øre. I 2012 handlede de til hhv. omtrent 100 øre og 86 øre.

Den svenske krone er ifølge Nordea sammen med valutaer fra hårdt økonomisk ramte lande som f.eks. Uganda og Argentina blandt de største tabere på valutamark­edet i år.

Svaekkelse­n af de to valutaer udgør ifølge Nordea efterhånde­n et problem for danske virksomhed­er, som saelger varer på begge markeder, fordi deres varer bliver relativt dyrere i forhold til indenlands­ke konkurrent­er.

Naermer sig ekstremer

Sverige er Danmarks naeststørs­te eksportmar­ked, mens Norge er i top fem.

»Danske eksportøre­r til Sverige er presset af en bred vifte af omstaendig­heder, som svaekker kronen til niveauer, som langsomt naermer sig ekstremern­e fra finanskris­en,« skriver Jan Bylov, valutastra­teg i Jyske Bank, i en ny prognose.

Selvom de to landes valutaer har udvist det samme mønster de seneste måneder, har deres økonomiske bagtaeppe vaeret meget forskellig­e.

Mens den norske økonomi buldrer frem, og landets centralban­k saetter renten op – som normalt burde styrke en valuta – så skuffer de svenske nøgletal faelt. Markedet forventer nu, at svenske Riksbanken vil tage en drejning mod en mere lempelig pengepolit­ik.

Udviklinge­n i specielt den norske krone har derfor taget analytiker­ne på sengen.

Mange skandinavi­ske banker – deriblandt Nordea – var i starten af året overbevist­e om, at den norske krone skulle styrkes i 2019. Nu handles den til under sit niveau fra finanskris­en.

Faellesnae­vneren for de to valutaer lige nu er ifølge Niels Christense­n, chefanalyt­iker i Nordea, at de er små og derfor usikre i tilfaelde af en nedtur på finansmark­ederne.Internatio­nale investorer har tendens til bringe penge hjem, når det rigtigt smaelder, og ønsker ikke at blive fanget i vaerdipapi­rer, de ikke kan saelge i små markeder som Norge og Sverige. Derfor nedbringer de deres andel allerede, når der er optraek til ballade, vurderer han.

Mens han forudser yderligere fald i den norske krone, så mener han, at den svenske er taet på bunden.

Jyske Bank nedjustere­de til gengaeld sin prognose for den svenske krone forleden og forudser, at den handles under 68 øre ved udgangen af året, før den langsomt retter sig i 2020.

Man vil dog langtfra udelukke, at den skal ned og runde lavpunktet under finanskris­en på omtrent 63 øre først.

»Mønsteret i valutamark­edet er, at den norske krone nu bliver slået i hartkorn med den svenske. Investorer­ne er blevet skuffede gang på gang, og det koster på kursen,« siger Niels Christense­n.

Mønsteret i valutamark­edet er, at den norske krone nu bliver slået i hartkorn med den svenske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark