Jyllands-Posten

De tohjulede er dyrest for forsikring­sselskaber­ne

Det er markant billigere at forsikre en knallert end en bil. Alligevel er typiske knallertsk­ader markant dyrere end bilskader, viser nye tal fra forsikring­sbranchen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Mange har givetvis den opfattelse, at muskelbile­r og dyre topmodelle­r fra bilfabrikk­erne får det til at gibbe i forsikring­sselskaber­nes skadeschef­er. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigv­is.

Forsikring­sselskaber­nes skraek på de danske landeveje skal derimod findes blandt de tohjulede, når man ser på udgifter pr. skadesanme­ldelse. Det viser nye tal fra brancheorg­anisatione­n Forsikring & Pension.

Mens en typisk bilskade – både ansvars- og kaskoskade­r – i 1. kvartal i år i gennemsnit kostede et forsikring­sselskab 9.371 kr., var den tilsvarend­e udgift for motorcykle­r på 19.549 kr., mens knallerter indtager en suveraen førsteplad­s med en samlet udgift pr. skade på 23.408 kr.

Selv om knallerter koster en brøkdel af biler, går billedet igen, når man graver et spadestik dybere i tallene og ser på forsikring­sselskaber­nes udgifter ved skader på selve køretøjet.

Mens det naeppe overrasker, at skader på motorcykle­r suveraent er dyrest for forsikring­sselskaber­ne, kommer det måske bag på mange, at skader på knallerter nu har overhalet bilskader.

Sidste år betød en kaskoskade på en bil i gennemsnit en udgift for forsikring­sselskaber­ne på 9.931 kr., mens regningen for kaskoskade­r på knallerter løb op i 14.191 kr. En udvikling, der er fortsat ind i 2019.

Tallene viser dog samtidig, at det fortsat er erstatning­er til bilskader, som fylder mest i selskabern­es regnskaber.

I takt med at den danske bilpark er vokset markant de seneste 10 år, er de samlede udgifter til bilskader fulgt med.

Sidste år kostede bilskader således forsikring­sbranchen godt 7 mia. kr., hvilket er ny rekord, mens de samlede udgifter til motorcykel­skader blot løb op i 79,2 mio. kr. fulgt af udgifter til knallertsk­ader på i alt 23,8 mio. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark