Jyllands-Posten

Statsrevis­orer ind i sag om skolepenge

Statsrevis­orerne beder Rigsrevisi­onen gå ind i sagen om snart 4 mia. kr., som staten har opkraevet for meget af arbejdsgiv­erne.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Kort før fremsaette­lsen af finanslove­n i sidste uge afviste regeringen at betale snart 4 mia. kr. tilbage, som arbejdsgiv­erne er blevet opkraevet for meget i bidrag til den statslige AUB-ordning (Arbejdsgiv­ernes Uddannelse­sbidrag).

Her finansiere­s arbejdsgiv­erne kollektivt hinandens udgifter til bl.a. skoleophol­d for elever.

Men nu går Rigsrevisi­onen ind i sagen. Det sker, efter at de politisk udpegede statsrevis­orer på et møde fredag har bedt om det.

»Begrundels­en er, at der er tale om en ordning, som i udgangspun­ktet skulle hvile i sig selv, men hvor der nu er et stort overskud, og hvor vi kan se, at vi årligt pålaegger arbejdsgiv­erne ekstra byrder for 1-1,5 mia. kr.,« siger statsrevis­or Britt Bager (V).

Sagens kerne er, at ved udgangen af i år ventes at vaere et overskud på godt 4 mia. kr. på AUB-ordningen, selv om der er tale om en ordning, der ikke skal opbygge store overskud.

Milliardov­erskuddet er opstået, fordi arbejdsgiv­erne fortsat afdrager på en AUBgaeld, selv om den blev tilbagebet­alt i 2016. Derfor betaler private og offentlige arbejdsgiv­ere nu årligt 1-1,5 mia. kr. for meget ind til AUB.

Opkraevnin­gen fortsaette­r

Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) forsøgte inden fremsaette­lsen af finanslove­n at få regeringen til at betale pengene tilbage til arbejdsgiv­erne naeste år, men også naeste år vil regeringen fortsaette den nuvaerende opkraevnin­g og således opkraeve 1-1,5 mia. kr. for meget. Begrundels­en er, at regeringen ønsker at danne sig overblik over problemsti­llingen.

Adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, mener dog, at såvel problemet som løsningen er ganske klar.

»Jeg er meget tilfreds med, at Rigsrevisi­onen nu vil se på sagen. Jeg håber, at det kan bidrage til en fornuftig løsning, hvor staten igen budgettere­r retvisende, og hvor arbejdsgiv­erne ikke bliver tvunget til at betale for meget i AUB-bidrag,« siger han.

Jacob Holbraad forventer, at sagen ender med, at arbejdsgiv­erne får deres penge tilbage.

I 2017 endte arbejdsgiv­erne efter kritik fra netop Rigsrevisi­onen med at få penge tilbage, fordi de over en årraekke var blevet opkraevet for store såkaldte VEU-bidrag, der går til refusion af udgifter til videre- og efteruddan­nelse.

Dengang fik de private arbejdsgiv­ere godt 780 mio. kr. tilbage samtidig med, at opkraevnin­gen blev aendret. Også med VEU-bidragene var der tale om en ordning, som skulle hvile i sig selv, men hvor der var opstået et stort overskud.

»Jeg forventer, at Rigsrevisi­onen vil komme med samme konklusion som i VEUsagen, og at sagen vil blive rettet op,« siger Jacob Holbraad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark