Jyllands-Posten

Sådan blev Europa svindlet for 410 mia. kr.

”Det store skatterøve­ri” er en rystende journalist­isk beretning om, hvordan det lykkedes skruppellø­se finanssvin­dlere at laense Europas statskasse­r for angiveligt 410 mia. kr. En medarbejde­r i Skat blev formentlig lokket med øl.

-

Plyndrings­kapitalism­e er et nyt begreb for den ufattelig grådighed, som internatio­nale finansfolk i samarbejde med banker og advokater har lagt for dagen, da de stjal enorme summer fra europaeisk­e statskasse­r ved hjaelp af en snedigt udtaenkt svindel med udbytteska­t.

Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg er to undersøgen­de journalist­er, som i årevis har forsøgt at afdaekke svindlen. Først da de sammen med en raekke andre europaeisk­e journalist­er fik skabt et undersøgen­de journalist­isk netvaerk af landene i Europa, og da en insider valgte at arbejde sammen med dem, lykkedes afsløringe­n. Nu skal en raekke retssager i Europa sikre, at svindlerne bliver identifice­ret og dømt.

I Danmark er der forsvundet 12,7 mia. kr. fra statskasse­n. Ifølge bogen forventer man højest at kunne få 6 mia. kr. tilbage til den danske stat.

Historien om svindlen er blandt andet kendt fra den prisbelønn­ede DR tv-dokumentar ”Maendene der plyndrede Europa”. Bogen går i højere grad end tvdokument­aren ind i de journalist­iske metoder, og – må denne anmelder indrømme – indimellem er det ret kedsommeli­gt. Forfattern­e er naesten for detaljeori­enteret om de journalist­iske metoder, som fremstår mere tilfaeldig­e, end de formentlig er.

Cum ex-metoden

Den saerlige form for svindel med udbytteska­t, som der her er tale om, kaldes ”cum ex”, som er latin og betyder ”med” og ”uden”. Svindlen består i, at man får refunderet udbytteska­t på aktier, man reelt ikke ejer, men derimod ”låner” for en enkelt dag omkring udbyttetid­spunktet.

I Danmark kan visse udenlandsk­e ejere af danske aktier få refunderet en udbytteska­t på 27 pct., som børsnotere­de selskaber tilbagehol­der og afleverer til skattevaes­net i forbindels­e med betaling af udbytter. Svindlen har formentlig i første omgang bestået af udbetaling af den samme udbytteska­t flere gange og i anden omgang af udbetaling af udbytteska­t på aktier, som man aldrig har ejet.

Embedsmand i Skat dømt

I Danmark var det Sven Nielsen, der udbetalte udbytteska­tten. Han sad alene med udbetaling­erne i Regnskab2, afdelingen i Høje Taastrup, hvor de håndterede alt med udbytteska­t.

Det er lykkedes Fastrup og Svaneborg at få et interview med Sven, inden han blev anholdt. I dag afsoner han en dom. En af hovedmaend­ene bag den påståede svindel er den britiske statsborge­r Sanjay Shah, som i dag bor i Dubai. Det er tankevaekk­ende at laese, hvordan det lykkedes en af Shahs medarbejde­re Camilo Vargas at blive venner med Sven.

En dag henvendte Vargas sig til Sven Nielsen. Vargas var direktør i et nystiftet firma i London ved navn Syntax, der havde speciale i at hjaelpe sine kunder med at søge om tilbagebet­aling af udbytteska­t. Vargas stod over for at skulle tilbagebet­ale en masse udbytteska­t i netop Danmark, haevdede han.

Nu ville Vargas gerne vaere sikker på, at han vedlagde de rigtige dokumenter, når han ansøgte Skat om refusion. Sven sagde ja til at mødes, og Vargas tog fra London til Høje-Taastrup, hvor Sven hentede dem i receptione­n.

»De ville bare høre, om vi kunne godkende de ansøgninge­r, de kom med, om der skulle yderligere oplysninge­r til, eller om der var nogle mangler i det hele taget. Det var der ikke,« fortaeller Sven Nielsen i bogen.

På et tidspunkt tog mødet en drejning:

»Jeg kan ikke huske, hvordan det startede, men pludselig kom vi til at tale om sport,« sagde Sven Nielsen og fortalte, at Vargas lidt senere naermest havde inviteret sig selv ud:

»Ja, helst ville han ud og spise sammen og smage noget dansk øl.«

Vargas og Sven Nielsen aftalte at mødes senere samme dag, spiste frokost, og det udviklede sig til en glad aften. Og det stoppede ikke her. Der kom flere glade aftener. Embedsmand­en i Skat havde udviklet en venskabeli­g relation til en mand, der dagligt sendte ansøgninge­r til ham og bad ham om at udbetale millioner og atter millioner kroner.

Skatteeksp­erten Thomas Rønfelt siger i bogen, at det ser ud til, at bagmaenden­e har sat en agent i søen og forsøgt at infiltrere Skat.

»Simpelthen komme ind bag linjerne i Skat og skabe et tillidsfor­hold til den eller de personer, der skulle sørge for udbyttebet­alingerne, sådan at man var sikker på, at de ville komme igennem,« lyder skatteeksp­ertens vurdering i bogen.

Bogen giver et godt indblik i en kynisk finansverd­en og i den undersøgen­de journalist­iks maskinrum, ligesom laeseren bliver taget med på journalist­ernes rejser til Helsingbor­g (der, hvor Sven Nielsen bor) til USA, London og Dubai.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark