Jyllands-Posten

Fra Nørrebro til Farsø: »Når jeg gik udenfor, var der

Lisa og Mikael vil have grønt graes og frisk luft frem for stenbro og bilos til deres lille ny.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

De har endnu ikke besluttet, om den snart en måned gamle baby skal hedde Sussie med ”i”, ”ie” eller ”y”. Men da de fandt ud af, at hun var på vej, var der ikke lang vej til beslutning­en om at rykke fra Nørrebro til Jylland – naermere bestemt Farsø i Nordjyllan­d.

Lisa Taasti Pedersen og Mikael Hedegaard Pedersen har netop skiftet en etvaerelse­slejlighed ud med 286 kvm velholdt villa med udhuse og en 10.000 kvm have, som i salgsopsti­llingen blev beskrevet med ordene:

»Det er en fugle- og bivenlig skovhave med flere sjaeldne traeer underplant­et med blandt andet rhododendr­on, anemoner og forglemmig­ej og kraever derfor et minimum af pasning. Rislende baek mellem to søer gør haven stemningsf­uld.« Denne beskrivels­e og en køkkenhave, der er så stor, at familien kan blive selvforsyn­ende, kunne parret ikke stå for.

Heller ikke for prisen: 1,1 mio. kr.

»Vi betaler vel 7-800 kr. inklusive ejendomssk­atter mere for huset her end for etvaerelse­slejlighed­en på Nørrebro,« siger Lisa Taasti.

»Det er fedt at eje noget frem for at leje. Så sparer man op til sig selv, frem for at pengene er spildt. Man får meget for pengene her,« tilføjer hun.

Både hun og samleveren Mikael Hedegaard Pedersen kommer oprindelig fra Skive, men har boet sammen på Nørrebro i flere år.

»Jeg kunne hele tiden fornemme, at jeg ikke skulle blive boende i København. Når jeg gik udenfor en dør, var der hele tiden mennesker,« siger Lisa Taasti.

Hun købte en kolonihave, efter at have fundet ud af, at hun havde brug for at have et privat space udenfor, hvor der var ro og fred og mulighed for at dyrke grøntsager.

»Salget af vores kolonihave­hus, som vi selv har renoveret og udbygget, betyder, at vi har haft penge til at kunne købe huset her og betale det meste af banklånet af, så vi naesten kun sidder tilbage med det billige realkredit­lån til 1 pct. i rente.«

Familien flyttede ind den 15. august og er ved at falde til. En af udfordring­erne var, at møblerne fra en lejlighed på Nørrebro let kan blive ensomme i en bolig på naesten 300 kvm.

Det løste sig af sig selv, da det aeldre aegtepar, som solgte ejendommen, simpelthen lod mange af deres møbler stå.

Overvaelde­de omvaeltnin­g

Flytningen har både vaeret overvaelde­nde og omvaeltend­e for parret. Men der har allerede vaeret positive overraskel­ser.

»Overrasken­de nok har jeg vaeret bekymret for, om folk ville besøge os. Jeg har vaeret lidt nervøs for, at vi ville blive ensomme. Men vi er blevet taget rigtig godt imod af naboerne, der er kommet forbi for at hilse på. De plukker baer i vores have. Det er meget hyggeligt.«

Der er stor forskel på befolkning­ssammensae­tningen på Nørrebro og Farsø.

Lisa og Michael boede i Murergade, der er forbeholdt murere og deres familier. Det betød, at der altid var ligesinded­e at snakke med.

I Farsø er der en overreprae­sentation af aeldre. Heldigvis fødes der ca. 330 børn om året i Vesthimmer­lands Kommune

»Der er mange aeldre mennesker heroppe. Naesten halvdelen af husene er til salg på vores vej. Det er typisk aeldre, der saelger. Det ville vaere rart, hvis det var familier med børn, der flyttede ind,« siger Lisa Taasti.

En naturfrisk­ole er netop blevet lukket på grund af børnemange­l. En anden udfordring kan vaere trafikken midt i landsbyidy­llen. Der er ikke cykelstier og relativt langt til skole. Trafikken sker på en vej, der ikke er specielt trafikeret, men der er mange sving og både biler og traktorer.

»Jeg ser mig selv godt for, når jeg går på den,« som Lisa Taasti udtrykker det.

Med et barn på knap en måned er det dog en udfordring, parret ikke behøver tage stilling til her og nu. Foreløbig har Mikael fået arbejde som murer – det var ikke noget problem. Selv går Lisa Taasti hjemme. Hun laeser psykologi og paedagogik og har nu tid til at gøre sit speciale faerdig.

Hvor gode hendes muligheder er for at få arbejde, ved hun ikke. Der er under alle omstaendig­heder tid til at falde til og falde til ro.

»Det bedste er, at der er tid, natur og strand. Vi er tre en halv kilometer fra en rigtig god strand. Der er Trend Skov, det er et dejligt område. Når jeg skulle slappe af på Nørrebro, tog jeg også ud i skoven. Her har vi naturen lige uden for døren,« siger Lisa Taasti.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark