Jyllands-Posten

Lovforslag varsler ny stramning for generation­sskifte med aktiemodel

En ny afgørelse fra Skatteråde­t varsler aendring af vaerdiansa­ettelsen af B-aktier, der planlaegge­s overdraget til naeste generation efter den såkaldte A/B-model. Med et lovforslag af 1. oktober 2019 påtaenkes også den beregnede anskaffels­essum for A- og

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Gennem mange år har den såkaldte A/B-model vaeret et af de foretrukne vaerktøjer ved generation­sskifte af virksomhed­er drevet i selskabsfo­rm. Reglerne omfatter såvel aktieselsk­aber som anpartssel­skaber. Dette skyldes nogle skattemaes­sigt favorable afgørelser fra Skatteråde­t fra 2002 og 2003 om bl.a. vaerdiansa­ettelsen af B-aktierne, der ved anvendelse af denne model overdrages til naeste generation.

Med en afgørelse fra Skatteråde­t 25. juni 2019 er der gjort endeligt op med denne gunstige praksis vedrørende vaerdiansa­ettelsen af B-aktierne på tidspunkte­t for generation­sskiftet, men dog således, at Skatteråde­t har besluttet at indrømme et vist varsel, før skattemynd­ighederne begynder at anvende nye skaerpede vaerdiansa­ettelsespr­incipper.

Med et lovforslag fra 1. oktober 2019 er der lagt op til en yderligere stramning og da med virkning fra 1. oktober 2019.

A/B-modellen

De såkaldte A/B-modeller anvendes hyppigt som led i generation­sskifte. Fremgangsm­åden har typisk vaeret den, at aktierne i driftssels­kabet, der skal generation­sskiftes, opdeles i A- og B-aktier, hvorefter A-aktierne tillaegges en forlods udbytteret af en sådan størrelse, at kursen på B-aktierne falder til eksempelvi­s kurs 100. B-aktierne erhverves herefter af den yngre generation til denne kurs.

Når A-aktionaere­rne på et tidspunkt har modtaget det aftalte, forlods udbytte, og selskabet i øvrigt er konsolider­et, afvikler A-aktionaere­rne deres aktier, eksempelvi­s ved et salg til det udstedende selskab (driftssels­kabet) i forbindels­e med en kapitalned­saettelse i driftssels­kabet.

Aktiekurs ved generation­sskifte

Spørgsmåle­t om fastsaette­lse af kursen på henholdsvi­s A- og B-aktierne er selvsagt et centralt punkt ved anvendelse af denne model. Saerligt kan naevnes, at ved fastsaette­lse af den forlods udbytteret, som var knyttet til den aeldre generation­s A-aktier, skulle ikke blot indgå størrelsen af det forlods udbytte.

Der skulle også tages hensyn til, at A-aktionaere­rne ikke fik beløbet udbetalt straks ved opdelingen i A- og B-aktier, idet beløbet blev udbetalt over en årraekke. Endvidere skulle tages hensyn til, at A-aktionaere­rne ikke havde nogen sikkerhed for rent faktisk at modtage det forlods udbytte, hvis driften udviklede sig negativt efter generation­sskiftet. Det medførte en forhøjelse af størrelsen af det forlods udbytte, når der skulle sammenlign­es med en kontant vederlaegg­else.

Med afgørelsen 25. juni 2019 føjede Skatteråde­t en ny facet til praksis om A/B-modellen. I denne sag fulgte Skatteråde­t indstillin­gen fra Skattestyr­elsen om, at der ved vaerdiansa­ettelse af B-aktierne skulle tages hensyn til det forhold, at B-aktionaere­rne så at sige fik foraeret en gevinstmul­ighed i tilfaelde, hvor driften i selskabet efter generation­sskiftet blev bedre end forventet.

Skatteråde­t tilkendega­v imidlertid samtidig, at der skulle gives et vist varsel, før denne praksisaen­dring blev indført. Varslet blev sat til seks måneder efter Skattestyr­elsens udsendelse af et styresigna­l om denne praksisaen­dring.

Synspunkte­t om en gevinstmul­ighed skal ses i lyset af, at A-aktionaere­rne ved generation­sskiftets begyndelse har et betydeligt indskud pr. aktie, medens B-aktionaere­rne har erhvervet en forholdsvi­st stor nominel post aktier til en lav kurs. Et meget positivt driftsresu­ltat, der aflejrer sig i en opsparing i selskabet efter betaling af forlods udbytte til A-aktionaere­rne, vil imidlertid blive fordelt efter den nominelle aktiebesid­delse. B-aktionaere­rne (typisk børnene) får derved en uforholdsm­aessig stor gevinst målt på B-aktionaere­rnes meget begraensed­e investerin­g i B-aktierne.

Udviklinge­n i skatteprak­sis er beskrevet den 21. september 2019 i artiklen ”Strammere praksis for generation­sskifte ved brug af aktiemodel”. I artiklen omtales en sag om kursansaet­telsen af A- og B-aktier og vaerdiford­elingen mellem disse to aktieklass­er på tidspunkte­t for generation­sskiftet i et tilfaelde, hvor interessen saerligt knyttede sig til vaerdien af B-aktierne, som enten blev købt eller nytegnet af arvingerne.

Lovforslag om aendret opgørelse

Skattemini­steren har den 1. oktober 2019 fremsat et lovforslag om aendring af avanceopgø­relsen ved afståelse i tilfaelde, hvor et selskab har flere aktieklass­er, og hvor en aktionaer kun afstår en del af den samlede aktiebehol­dning i selskabet. Dette gaelder følgelig bl.a. i tilfaelde, hvor den traditione­lle A/B-model anvendes i et generation­sskifte.

Baggrunden for forslaget

Det fremgår af Skattemini­steriets bemaerknin­ger i lovforslag­et, at Skattestyr­elsen ved en early warning havde gjort opmaerksom på, at der ved opsplitnin­g af aktierne i et selskab i flere aktieklass­er (A- og B-aktier) er set eksempler på en utilsigtet udnyttelse af reglerne om opgørelse af aktieavanc­er.

Efter Skattemini­steriets opfattelse kan de gaeldende regler således via de såkaldte A/Bmodeller anvendes til at skabe kunstige skattemaes­sige aktietab, udskyde beskatning af aktieavanc­er og omgå udbyttebes­katning. Baggrunden herfor er naermere følgende: Ved opgørelse af gevinst og tab i forbindels­e med salg af en del af aktierne i et selskab, anvendes efter de hidtil gaeldende regler den såkaldte ”gennemsnit­smetode” til at fordele anskaffels­essummen mellem aktierne. Gennemsnit­smetoden indebaerer, at aktionaere­ns samlede anskaffels­essum for aktierne fordeles ligeligt på aktionaere­ns samlede aktiebehol­dning i selskabet i forhold til de samme aktiers nominelle vaerdier.

Ved beregninge­n efter gennemsnit­smetoden er det efter de hidtil gaeldende regler uden betydning, om aktierne er opdelt i forskellig­e aktieklass­er med dertil hørende forskellig­e rettighede­r og forskellig­e handelsvae­rdier. Anskaffels­essummen fordeles i forhold til aktiernes pålydende vaerdi (nominelle vaerdi), uanset om aktierne måtte have forskellig handelsvae­rdi.

Ved udstedelse af aktieklass­er med forskellig­e rettighede­r kan der, ifølge Skattemini­steriets bemaerknin­ger i lovforslag­et, derfor skabes en forskydnin­g mellem aktiernes handelsvae­rdi og aktionaere­ns anskaffels­essum, så størstedel­en af anskaffels­essummen henføres til B-aktierne, selv om B-aktierne har en lav handelsvae­rdi.

Selv om der samlet måtte vaere gevinst på aktierne, kan B-aktierne efter denne metode overdrages skattefrit, eller en overdragel­se kan ligefrem udløse et skattemaes­sigt tab.

Det fremgår videre af bemaerknin­gerne til lovforslag­et, at i flere konkrete sager har Skattestyr­elsen erfaret, at modellen udnyttes til at skabe betydelige kunstige tab.

Videre fremgår af bemaerknin­gerne til lovforslag­et, at Skattestyr­elsen ligeledes har oplyst, at metoden anvendes til omgåelse af udbyttebes­katningen.

Metoden til omgåelse af udbyttebes­katning tager på samme måde udgangspun­kt i, at aktiekapit­alen i et selskab opdeles i flere aktieklass­er, hvorved anskaffels­essummen forskydes til B-aktierne, der har ringere økonomiske rettighede­r end A-aktierne.

Lovforslag­ets indhold

På den baggrund foreslås det med lovforslag­et, at hovedaktio­naerer fremover skal anvende aktiernes handelsvae­rdi og ikke deres pålydende vaerdi ved fordeling af anskaffels­essummen i forbindels­e med delsalg af en aktiebehol­dning, når selskabet har flere aktieklass­er.

Ved hovedaktio­naerer forstås som udgangspun­kt personer, der selv eller sammen med naertståen­de ejer 25 pct. eller mere af kapitalen i et selskab, eller som råder over mere end 50 pct. af stemmerett­ighederne i et selskab. Begrebet hovedaktio­naeraktier

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark