Jyllands-Posten

Engang var han verdens rigeste - nu er han »flov«

Softbank har ifølge estimater tabt flere milliarder på sine investerin­ger i startups.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Masayoshi Son har prøvet lidt af hvert. Han har kortvarigt vaeret verdens rigeste person. Han har vaeret kendt som den person i verdenshis­torien, der har lidt det største tab nogensinde. Og nu er han så blevet »flov.«

Det sidste skyldes, hvor langt han er kommet med de mål, han har. Masayoshi Sons vision er, at verden mere eller mindre bliver omformet af kunstig intelligen­s.

»Der er stadig lang vej igen i forhold til resultater­ne, og det gør mig flov og utålmodig,« siger Masayoshi Son, ifølge Bloomberg i et interview med mediet Nikkei Business.

Masayoshi Son står i spidsen for tech-firmaet Softbank, som han selv grundlagde i begyndelse­n af 1980’erne. Det begyndte som et selskab, der solgte computerde­le, og siden gik det ind i tele- og internetbr­achen.

Masayoshi Son transforme­rede det senere til et teknologik­onglomerat, og via selskabets store investerin­gsfond, Vision Fund, har han pumpet milliarder og atter milliarder ind i startups i teknologis­ektoren.

De seneste måneder har fonden ifølge estimater fra analytiker­e tabt mere end 5 mia. dollars, svarende til 34 mia. kr. på udviklinge­n i selskaber som Uber, Slack Technologi­es og Wework. Det skriver Bloomberg.

Uber har tabt 30 pct. af sin vaerdi, siden selskabet for nyligt blev børsnotere­t. Masayoshi Son har pumpet mere end 70 mia. kr. ind i kontorudby­deren Wework, men Wework har vaeret nødt til at droppe sin planlagte børsnoteri­ng pga. manglende investorin­teresse.

Det kostede én af selskabets stiftere og adm. direktør jobbet, og nu bliver der fra flere sider sat spørgsmåls­tegn ved, om Wework overhovede­t er i stand til at overleve på laengere sigt. Selv om både Wework og Uber i øjeblikket taber penge, er Masayoshi Son overbevist om, at selskabern­e i løbet af de kommende 10 år vil tjene penge.

Masayoshi Son er kendt som en mand, der ikke er bange for at tage risici. Det gjorde ham i tiden op til dot.com-krakket til verdens rigeste person.

Denne titel havde han i tre dage, og den store nedtur for teknologia­ktierne i begyndelse­n af dette årtusinde gav ham en ny titel.

Her blev han den person i verdenshis­torien, der indkassere­de det største tab. Krakket i internetak­tierne skar 75 mia. dollars svarende til naesten 500 mia. kr. af Masayoshi Sons formue.

 ??  ?? Masayoshi Son, grundlaegg­er og øverste direktør for Softbank, er flov. Foto: Reuters
Masayoshi Son, grundlaegg­er og øverste direktør for Softbank, er flov. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark