Jyllands-Posten

»Faktuelle data er staerkere end ord«

Flere danske organisati­oner er gået sammen om at anbefale 15 nøgletal, som kan løfte sløret for virksomhed­ernes klimaaftry­k og medarbejde­rtrivsel. Det kan komme både investorer og virksomhed­erne selv til gavn, lyder det fra initiativt­agerne.

- LASSE SKYTT karriere@jp.dk

CO2-udledning, energiforb­rug og sygefravae­r kan vaere vaesentlig­e parametre, når man som investor eller analytiker skal vurdere, om man selv eller andre bør laegge pengene i en virksomhed.

Derfor har Fondsbørse­n Nasdaq, Finansfore­ningen og FSR – Danske Revisorer lanceret et nyt initiativ, der skal ensrette de såkaldte ESG-data på årsrapport­en, så de er sammenlign­elige på tvaers af brancher og sektorer. Betegnelse­n ESG står for Environmen­tal, Social and Governance.

»Flere investorer efterspørg­er solide data om virksomhed­ernes ESG-performanc­e, fordi ESG-data har betydning for deres samlede vurdering af investerin­gen,« siger Malene Thiele, der er CSR-chef hos Dansk Erhverv.

Hun henviser til en rapport fra revisionss­elskabet Ernst & Young, hvor 96 pct. af de adspurgte investorer angiver, at ESG-oplysninge­rne spiller en afgørende rolle i deres beslutning­sproces.

»At udarbejde og gøre standardis­erede ESG-data tilgaengel­ige er derfor en god idé for virksomhed­er, der ønsker at imødekomme dette behov hos investorer­ne,« forklarer Malene Thiele.

Svaert at løbe fra

I dag skal virksomhed­er med flere end 250 medarbejde­re allerede rapportere om deres samfundsan­svar – det vil sige deres påvirkning på miljø, klima, medarbejde­rforhold, respekt for menneskere­ttigheder, antikorrup­tion og bestikkels­e.

Redegørels­en kan enten gives sammen med ledelsesbe­retningen, i en supplerend­e beretning til årsrapport­en eller på virksomhed­ens hjemmeside. Målgruppen for disse oplysninge­r er imidlertid relativt bred, hvorimod målgruppen for ESG-data i årsrapport­en er ret enstrenget.

»Det (målgruppen, red.) er først og fremmest investorer. Hvis mange virksomhed­er tager disse ESG-kriterier til sig, og deres data i højere grad bliver sammenlign­elige på tvaers af brancher og kan sammenhold­es med de finansiell­e data, så vil det understøtt­e, at kapital og midler i højere grad flyder til de virksomhed­er, som performer godt på ESG-kriteriern­e. Det kan med andre ord blive en selvbekrae­ftende, positiv spiral,« siger Malene Thiele.

Samtidig vil det ifølge hende blive svaerere at sylte en grøn omstilling, som virksomhed­en har sat sig som mål, fordi investorer­ne vil kunne holde øje med udviklinge­n og gennemskue, hvis tallene ikke understøtt­er det talte ord.

»Set i lyset af den nye regerings ambitioner på klimaområd­et vil danske virksomhed­er også stå sig godt ved at vaere transparen­te i forhold til udviklinge­rne i deres tal og den grønne omstilling,« siger CSR-chefen.

Data er staerkere end ord

Initiative­t består af i alt 15 forskellig­e ESGnøgleta­l, som initiativt­agerne anbefaler at tage med i årsrapport­en. Ifølge Birgitte Mogensen, der er formand for CSR-udvalget i FSR – Danske Revisorer, har anbefaling­erne hidtil manglet.

»Med vores anbefaling kan selskabern­e nu på samme måde som med de øko

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark