Jyllands-Posten

Arbejdsrel­ateret stress kan ramme alle, men blandt advokater er tallene forurolige­nde høje

En ny undersøgel­se fra Storbritan­nien viser, at 44 pct. af landets topadvokat­er har lidt af arbejdsrel­ateret stress og depression. Herhjemme er både Djøf og advokatfir­maet Kromann Reumert opmaerksom­me på problemet.

- KIRI KIM LASSEN karriere@jp.dk

Advokatbra­nchen har altid vaeret forbundet med en high performanc­e-kultur med et stort arbejdspre­s. Her skal man vaere parat til at kigge langt efter en arbejdsuge på 37 timer, og ofte må man indstille sig på at smide alt, hvad man har i haenderne, hvis en klient ringer, en ny kontrakt skal skrues sammen, eller der på anden vis opstår en akut situation, hvor ens rådgivning er ønsket.

Af samme grund har branchen ry for at vaere stressende. Og noget tyder på, at forestilli­ngen ikke er fuldstaend­ig grebet ud af den blå luft. I hvert fald hvis man skal tro en ny undersøgel­se foretaget blandt de britiske advokater.

Det er det britiske branchemed­ie LegalWeek, der har spurgt 248 topadvokat­er i det britiske erhvervsli­v til deres arbejdsmil­jø. Her svarer 44 pct. af de adspurgte, at de har lidt af arbejdsrel­ateret sygdom som stress og depression. For de kvindelige advokater er det mere end halvdelen, der har vaeret syg på grund af jobbet. Ifølge undersøgel­sen arbejder 4 af 10 af de adspurgte britiske advokater mere end 50 timer om ugen, og af dem svarer tre af fire, at de føler sig presset til at arbejde flere timer, end der står i deres kontrakt.

Selv om der ikke er tale om danske tal, så kan de hos Djøf Advokat godt nikke genkendend­e til det høje arbejdspre­s blandt deres medlemmer.

»Stress er udbredt i branchen, og det var også resultatet af den stressunde­rsøgelse, vi gennemført­e blandt vores medlemmer i 2016,« siger Mathias Krarup, der er formand for Djøf Advokat, og fortsaette­r:

»Selv om vi ikke har nyere tal for det, så er der umiddelbar­t ikke nogen indikation­er på, at problemet skulle vaere blevet mindre i dag.«

Stress i alle brancher

Dykker man ned i den rapport, som Djøf Advokat i 2016 fik lavet i samarbejde med Danske Advokater, svarede 54 pct. af de adspurgte advokater og advokatful­dmaegtige, at de selv havde oplevet dårligt helbred – herunder koncentrat­ionsbesvae­r, søvnbesvae­r, hovedpine og andre negative effekter – som følge af deres arbejde.

»Dér, hvor det blev endnu mere forurolige­nde, var, da man i undersøgel­sen spurgte, hvornår de adspurgte havde oplevet det.

Her svarede 24 pct. af deltagerne i undersøgel­sen, at de faktisk var inde i sådan en periode netop nu, mens 23 pct. svarede, at det var under en måned siden,« siger Mathias Krarup.

Ifølge undersøgel­sen havde 53 pct. af de adspurgte oplevet en dårlig periode op til flere gange i deres karriere, mens 7 pct. anførte, at det var en permanent tilstand. Det var saerligt søvnbesvae­r, som mange led af, efterfulgt af følelsesud­sving, koncentrat­ionsbesvae­r og rastløshed.

Hos et af Danmarks førende advokatfir­maer, Kromann Reumert, er de også meget opmaerksom­me på, hvordan deres 550 medarbejde­re har det, men dog mener HR-chef Birgitte Brix Bendtsen ikke, at det kun er noget, der kendetegne­r advokatbra­nchen.

»Stress rammer bredt i alle fag. Det er en samfundste­ndens. Isaer de nyuddanned­e skal der tages ekstra hånd om. De er i en proces med at etablere sig på arbejdsmar­kedet, og de tror, at de skal vaere perfekte i alle aspekter af deres arbejds- og privatliv. Der er nogle meget høje forventnin­ger til unge i dag – både fra samfundet og fra de unge selv. Det er afgørende, at forventnin­gerne balanceres, for døgnet har stadig kun 24 timer,« siger Birgitte Brix Bendtsen.

Tabuet skal brydes

Selv om de hos Kromann Reumert ifølge HR-chef Birgitte Brix Bendtsen ikke er plaget af langtidssy­gemeldinge­r som følge af arbejdsrel­ateret stress, er det alligevel noget, advokatfir­maet forsøger at tage i opløbet. Blandt andet gør Kromann Reumert meget ud af, at medarbejde­rne udnytter de stille perioder mellem to store sager til fulde.

»Mennesker er forskellig­e, og mens nogle restituere­r bedst ved at slappe af med familien og dermed gå lidt før hjem samler andre bedst kraefter ved at løbe en tur eller på anden vis at vaere aktive. Uanset hvad man er til, så opfordrer vi vores medarbejde­re til at skabe balance i de mere forudsigel­ige perioder, så de kan samle kraefter til de store praestatio­ner i peak-perioderne,« siger Birgitte Brix Bendtsen.

Her gaelder det isaer om, at lederne kommer på banen og tager dialogen og forventnin­gsafstemme­r med deres medarbejde­re – både i de perioder, hvor der ikke er så travlt, og i de perioder, hvor man løber rigtig staerkt. Det gaelder om at skabe et rum, hvor det ikke er tabubelagt at sige fra, hvis presset bliver for stort, mener Birgitte Brix Bendtsen.

»Man bryder bedst tabuet ved at have tillid i relationen mellem leder og medarbejde­r, så det bliver naturligt for begge parter at tale om arbejdspre­s, stress og trivsel. På den måde kan medarbejde­ren åbent sige fra, hvis det bliver for meget, og lederen kan tage hånd om situatione­n og tilpasse arbejdsbyr­den eller saette ind med anden form for støtte,« siger Birgitte Brix Bendtsen.

»En åben og tillidsful­d dialog med ens naermeste leder fungerer både i forhold til at forebygge stress og i forhold til løbende at

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark